Οι Δημοκρατικοί πιστεύουν ότι ο Μπάιντεν είναι η καλύτερη ελπίδα τους κι είναι από τους γηραιότερους ηγέτες στον κόσμο

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε στις 25 Απριλίου ότι θα είναι υποψήφιος το 2024 για να προσπαθήσει να παραμείνει στο Λευκό Οίκο. Ωστόσο, η ηλικία του είναι ένα από τα μεγαλύτερα ερωτηματικά και αποτελεί ένδειξη της σπανιότητας επιλογών στο αμερικανικό πολιτικό τοπίο.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος θα γίνει 81 ετών το Νοέμβριο, ανακοίνωσε πως θα ηγηθεί του Δημοκρατικού Κόμματος στις επόμενες προεδρικές εκλογές. Σε ένα βίντεο, ο Μπάιντεν ισχυρίστηκε ότι πολέμησε για τη δημοκρατία σε όλη τη διάρκεια της κυβέρνησής του και προειδοποίησε πως οι υποστηρικτές του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ή «εξτρεμιστές MAGA», όπως τους χαρακτήρισε, «παρατάσσονται για να κατακτήσουν αυτές τις θεμελιώδεις ελευθερίες».

Ωστόσο, δεδομένου ότι είναι ένας από τους γηραιότερους ηγέτες του κόσμου και χρησιμοποιεί εξαιρετικά διχαστική ρητορική, η θέση του απέχει πολύ από το να αντικατοπτρίζει μια καλή κατάσταση της πολιτικής των ΗΠΑ. Η διαμάχη του Μπάιντεν στις εκλογές μιλά περισσότερο για τη δομή της κοινωνίας παρά για τους υποψηφίους. Είναι μια απόδειξη πως η αμερικανική κοινωνία είναι εξαιρετικά πολωμένη και διασπασμένη, τόσο πολύ που δεν μπόρεσε να οικοδομήσει νέους ηγέτες για να αντιμετωπίσει τις σημερινές προκλήσεις. Αντίθετα, το πολιτικό τοπίο κυριαρχείται από πρόσωπα της εποχής του Ψυχρού Πολέμου.

Αυτή η μονιμότητα στην εξουσία ορισμένων σφαιρών δυσχεραίνει τη δημιουργία νέων πολιτικών στελεχών ώστε να υπάρχει πραγματικό αντίβαρο. Είναι, εν μέρει, για αυτόν τον λόγο που οι ΗΠΑ παραμένουν προσηλωμένες στην προσπάθεια διατήρησης της μονοπολικής παγκόσμιας τάξης και αμφισβήτησης της Ρωσίας, αντί να αναγνωρίζουν πως υπάρχουν πλέον πολλοί πόλοι και η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής για την παγκόσμια ηγεμονία.

Από την πλευρά των Ρεπουμπλικανών, πολλοί είναι νεότεροι από τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος τον Ιούνιο θα είναι 77 ετών. Δεν είναι ακόμη σαφές εάν οι Ρεπουμπλικάνοι θα επιλέξουν ξανά τον Τραμπ ή έναν άλλο ισχυρό χαρακτήρα, όπως ο 44χρονος Κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντις. Ωστόσο, από την πλευρά των Δημοκρατικών, δεν υπάρχει άλλη ρεαλιστική επιλογή εκτός από τον Μπάιντεν ή τον Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ, ο οποίος είναι τώρα 69 ετών.

Παρόλα αυτά, περισσότερο από το 60% των Αμερικανών ενηλίκων πιστεύει πως ο Μπάιντεν είναι πολύ μεγάλος για να είναι υποψήφιος ξανά, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters-Ipsos. Από την πλευρά του, ο Τραμπ απέρριψε την κριτική για την ηλικία του Μπάιντεν. Αντίθετα, πρότεινε οι υποψήφιοι για την προεδρία να κάνουν γνωστικά τεστ. Τον περασμένο μήνα, η Πρώτη Κυρία Τζιλ Μπάιντεν είπε ότι ο πρόεδρος δε θα υποβληθεί ποτέ σε τέτοιο τεστ, χαρακτηρίζοντας την ιδέα «γελοία».

Εκτός από την ηλικία του Μπάιντεν, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που θα καθιστούσαν δύσκολο να κερδίσει τις εκλογές του 2024, όπως τα εσωτερικά ζητήματα, τα οποία περιλαμβάνουν την άμβλωση και την αντισύλληψη και τη ρύθμιση των πυροβόλων όπλων.

Ένα άλλο ζήτημα εναντίον του σημερινού προέδρου των ΗΠΑ είναι το επίπεδο αποδοχής του μεταξύ του πληθυσμού. Η Morning Consult ανέφερε τις τελευταίες ημέρες ότι ο πρόεδρος έχει χαμηλό επίπεδο δημοτικότητας στις περισσότερες πολιτείες.

"Η καθαρή βαθμολογία αποδοχής του Μπάιντεν - το μερίδιο των ψηφοφόρων που εγκρίνουν μείον το μερίδιο που αποδοκιμάζουν - είναι υποβρύχιο σε 40 πολιτείες", σύμφωνα με την τριμηνιαία παρακολούθηση της Morning Consult Political Intelligence.

Ωστόσο, σε μέρη όπως η Καλιφόρνια, η Χαβάη, το Μέριλαντ και το Βερμόντ, η υποστήριξη για τον σημερινό πρόεδρο παραμένει ισχυρή. Αυτές οι πολιτείες είναι παραδοσιακά κοντά στο Δημοκρατικό Κόμμα.

Άλλες πτυχές που πρέπει να ληφθούν υπόψη είναι η τρέχουσα οικονομική κατάσταση της χώρας, όπως ο πληθωρισμός και η χρηματοδότηση του καθεστώτος του Κιέβου, καθώς και η μετανάστευση, η διακίνηση ναρκωτικών και ο εθισμός στη φαιντανύλη. Οι πολιτικές σε αυτά τα ζητήματα θα επηρεάσουν τους ψηφοφόρους. Με αυτόν τον τρόπο, οι επόμενες εκλογές θα είναι μια επίδειξη για τα πιο πιεστικά εσωτερικά ζητήματα για τον μέσο Αμερικανό ψηφοφόρο.

Για αυτόν το λόγο, λίγο πριν ο Μπάιντεν ανακοινώσει επίσημα την υποψηφιότητά του για επανεκλογή το 2024, ο Τραμπ επέκρινε τον πρόεδρο και τον κατηγόρησε για τον πληθωρισμό και την αβεβαιότητα του δολαρίου ως το κορυφαίο νόμισμα στον κόσμο. Επέκρινε επίσης τον Μπάιντεν για την αποχώρησή του από το Αφγανιστάν, για υποτιθέμενη διαφθορά και για την καταστροφή της ενεργειακής ανεξαρτησίας των ΗΠΑ.

«Θα μπορούσατε να πάρετε τους πέντε χειρότερους προέδρους στην αμερικανική ιστορία και να τους συνθέσετε και όμως δε θα είχαν κάνει τη ζημιά που έκανε ο Τζο Μπάιντεν στο έθνος μας μέσα σε λίγα μόλις χρόνια. Ούτε καν κοντά δε θα έφταναν», είπε ο Τραμπ σε ένα βίντεο .

Παρόλα αυτά, ανεξάρτητα από το ποιοι είναι οι Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι υποψήφιοι για τις προεδρικές εκλογές του 2024, είναι επίσης προφανές πως οι ΗΠΑ υστερούν στην παγκόσμια ατζέντα. Η παρακμή της ηγεμονίας των ΗΠΑ έχει επίσης να κάνει με την έλλειψη φρέσκων ιδεών και την καταστολή μιας νέας γενιάς για να συνεισφέρει στην κοινή γνώμη με πολιτικούς όρους.

Αν και ο Τραμπ αντιπροσωπεύει τις πιο φρέσκες ιδέες από ό,τι είναι διαθέσιμο, όπως το να έχει εμπιστοσύνη πως θα μπορέσει να βρει μια ειρήνη μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, εξακολουθεί να υπερασπίζεται μια μονοπολική παγκόσμια τάξη πραγμάτων υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, αλλά αντ' αυτού εστιάζει την ενέργειά του στην αντίθεση με την Κίνα. Αυτό αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι τα συμφέροντα της Ουάσιγκτον, ανεξάρτητα από το ποιο κόμμα κυβερνά, επικεντρώνονται κυρίως στη διατήρηση της παγκόσμιας ηγεμονίας των ΗΠΑ.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail