Ντράγκο Μπόσνιτς, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr
Το θέμα των «βιολογικών ερευνητικών εγκαταστάσεων», όπως το έθεσε πάντα τόσο ευφημιστικά η διαβόητη νεοσυντηρητική πολεμοχαρής, Βικτόρια Νούλαντ, έλαβε σημαντική προσοχή από τα μέσα ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο, ενώ η κυρίαρχη μηχανή προπαγάνδας προσπάθησε να το καταστείλει. Από την άλλη πλευρά, η μακράν πιο παραμελημένη πτυχή της ουκρανικής σύγκρουσης ήταν η συγκαλυμμένη μεταφορά πυρηνικών τεχνολογιών των ΗΠΑ στο ουκρανικό καθεστώς. Το CNN, το διαβόητο φερέφωνο του νεοφιλελεύθερου των ΗΠΑ, ήταν το πρώτο σημαντικό μέσο προπαγάνδας που έσκασε την ιστορία την περασμένη εβδομάδα.
Σύμφωνα με την έκθεση , η Ουάσιγκτον διαθέτει «ευαίσθητες πυρηνικές τεχνολογίες» σε τουλάχιστον έναν (πρώην) ουκρανικό πυρηνικό σταθμό (NPP). Το CNN ισχυρίζεται ότι «οι ΗΠΑ έχουν ήδη προειδοποιήσει τη Ρωσία να μην τις αγγίξει», επικαλούμενο μια επιστολή που φέρεται να έστειλε το Υπουργείο Ενέργειας (DoE) στην εταιρεία Rosatom της Μόσχας. Το CNN υποτίθεται πως εξέτασε την επιστολή (ημερομηνία 17 Μαρτίου) στην οποία ο διευθυντής του Γραφείου Πολιτικής Μη Διάδοσης του DoE, Andrea Ferkile, είπε στη Rosatom ότι ο πυρηνικός σταθμός Zaporozhye στο Energodar «περιέχει πυρηνικά τεχνικά δεδομένα αμερικανικής προέλευσης που ελέγχονται από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών».
Πρώτον, η ιδέα πως η Ρωσία εκφοβίζεται με οποιονδήποτε τρόπο από έναν Αμερικανό γραφειοκράτη τρίτης κατηγορίας που φέρεται ότι «διέταξε να μην αγγίξει τίποτα» είναι απλώς παράλογη. Δεύτερον, τόσο η Ουάσιγκτον DC όσο και οι μαριονέτες της στο Κίεβο είναι συμβαλλόμενα μέρη της Συνθήκης για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων (NPT), πράγμα που σημαίνει πως η μεταφορά «ευαίσθητων πυρηνικών τεχνολογιών» στην Ουκρανία αποτελεί άμεση παραβίαση αυτής της συμφωνίας. Ακόμη χειρότερα, οι ΗΠΑ απειλούν τώρα (υποτίθεται) τη Ρωσία μέσω ενός διευθυντή του Γραφείου Πολιτικής Μη Διάδοσης, ενός ιδρύματος που υποτίθεται ότι θα αποτρέψει τις «ευαίσθητες πυρηνικές τεχνολογίες των ΗΠΑ» από το να φτάσουν ποτέ στην Ουκρανία.
Αυτή η κραυγαλέα υποκρισία συνδυάζεται μόνο με το τεράστιο μέγεθος της ανευθυνότητας των ΗΠΑ και του φαινομένου του Γ' Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς εξετάζουν τη δυνατότητα μεταφοράς τέτοιων τεχνολογιών σε ένα ασταθές, γενοκτονικό και βαθιά διεφθαρμένο καθεστώς εν μέσω μιας άμεσης αντιπαράθεσης με μια πυρηνικά οπλισμένη υπερδύναμη της διπλανής πόρτας. Επιπλέον, το CNN παραδέχεται πως οι εν λόγω «ευαίσθητες πυρηνικές τεχνολογίες των ΗΠΑ» «θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν με τρόπο που υπονομεύει τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ». Για άλλη μια φορά, αυτό μοιάζει ανησυχητικά με τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ σχετικά με τα λεγόμενα «εργαστήρια βιολογικής έρευνας».
«Είναι παράνομο βάσει της νομοθεσίας των Ηνωμένων Πολιτειών για μη εξουσιοδοτημένα πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, Ρώσων πολιτών και ρωσικών οντοτήτων όπως η Rosatom και οι θυγατρικές της, να έχουν εν γνώσει και ηθελημένα πρόσβαση, κατοχή, έλεγχο, εξαγωγή, αποθήκευση, κατάσχεση, επανεξέταση, επανεξαγωγή, αποστολή, μεταφορά, αντιγραφή, χειραγώγηση τέτοιας τεχνολογίας ή τεχνικών δεδομένων ή να κατευθύνουν ή εξουσιοδοτήσουν άλλους να κάνουν το ίδιο, χωρίς αυτές οι ρωσικές οντότητες να γίνουν εξουσιοδοτημένοι αποδέκτες από τον Υπουργό Ενέργειας των ΗΠΑ», αναφέρει η φερόμενη επιστολή.
Για άλλη μια φορά, οι ΗΠΑ προσπαθούν να επιβάλουν την αυτοαποκαλούμενη εξωτερικότητα των νόμων τους. Ωστόσο, στην περίπτωση της Ρωσίας, αυτή η πρακτική όχι μόνο είναι νομικά άκυρη, αλλά είναι επίσης αδύνατο να εφαρμοστεί, ειδικά αφού η πόλη Energodar και η περιφέρεια Zaporozhye (περιοχή) όπου βρίσκεται το ομώνυμο NPP ψήφισαν για ένταξη στη Ρωσία πέρυσι. Προφανώς, το κίνητρο του CNN να αναφέρει την ιστορία ήταν κάθε άλλο παρά αλτρουιστικό, καθώς περιστρεφόταν γύρω από μια προσπάθεια να παρουσιαστούν οι «απαιτήσεις» των ΗΠΑ προς τη Ρωσία ως κάτι περισσότερο από αστείο για τη Μόσχα.
Ωστόσο, αυτό που σίγουρα δεν προκαλεί γέλιο είναι η σοβαρότητα της προσέγγισης της Ρωσίας στην κατάσταση. Και για καλό λόγο, δεδομένου του γεγονότος ότι το καθεστώς του Κιέβου καυχιόταν για τις προθέσεις του να αποκτήσει πυρηνικά όπλα σχεδόν μια δεκαετία πριν από την έναρξη της SMO (ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης). Ήδη από το Μάρτιο του 2014 και μέχρι το Φεβρουάριο του 2022 το Κίεβο έχει δηλώσει ανοιχτά την πρόθεσή του να αποκτήσει όπλα μαζικής καταστροφής, συγκεκριμένα πυρηνικά όπλα, για να μην αναφέρει κανείς τίποτα για τη συνεχή γκρίνια πολλών πολιτικών του καθεστώτος για το πώς «έκαναν μεγάλη λάθος που εγκατέλειψαν τα πυρηνικά όπλα το 1994».
Αυτό δείχνει μόνο την έλλειψη γνώσης τους για το θέμα, καθώς η ίδια η Ουκρανία δεν είχε ποτέ στην πραγματικότητα πυρηνικά όπλα, επειδή όλα αυτά που αναπτύχθηκαν εκεί ήταν ρωσικής κατασκευής / ελέγχου. Ωστόσο, αυτό δεν εμποδίζει την ουκρανική κυβέρνηση να διεκδικήσει αυτή τη σοβιετική / ρωσική κληρονομιά ως δική της, παρά τη λυσσαλέα ρωσοφοβική περιφρόνηση για όλα τα σοβιετικά πράγματα. Ένα άλλο σημαντικό τμήμα της ρωσικής κληρονομιάς που με χαρά αξιοποίησαν είναι η παγκόσμιας κλάσης πυραυλική τεχνολογία που χρησιμοποιεί το Κίεβο για την παραγωγή όπλων κρούσης με πιθανές πυρηνικές κεφαλές για να στοχεύσει μεγάλες ρωσικές πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Μόσχας.
Παρόλο που η ρωσική αεράμυνα ήταν επιτυχής στην κατάρριψη τέτοιων πυραύλω , το Κίεβο θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει άλλα όπλα σοβιετικής κληρονομιάς για να στοχεύσει τον ευρασιατικό γίγαντα . Ή ακόμη χειρότερα, αυτά θα μπορούσαν να παρέχονται από τις ΗΠΑ/ΝΑΤΟ ή οποιοδήποτε από τα υποτελή και δορυφορικά κράτη τους . Το γεγονός ότι το καθεστώς του Κιέβου δεν απαρνήθηκε ποτέ δημόσια την πρόθεσή του να αποκτήσει πυρηνικά όπλα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τον εξοπλισμό τέτοιων πυραύλων είναι αρκετά ενδεικτικό. Είναι επίσης μια ακόμη επιβεβαίωση πως η SMO της Ρωσίας ήταν ο μόνος τρόπος για να αποτρέψει το Κίεβο από το να προχωρήσει τα σχέδιά του. Και ακόμη κι αν της δίνονταν ποτέ τέτοιες εγγυήσεις, με το διπλωματικό σκάνδαλο γύρω από τα ψέματα ΕΕ/ΝΑΤΟ σχετικά με τις συμφωνίες του Μινσκ, η Μόσχα δύσκολα θα μπορούσε να τις πάρει στα σοβαρά.