Ρωσία και Ινδία: Ανάπτυξη ήπιας ισχύος

Η ήπια δύναμη είναι μια σημαντική πτυχή της εξωτερικής πολιτικής για κάθε χώρα. Ο Αμερικανός πολιτικός επιστήμονας Τζόζεφ Νάι υποστήριξε αρχικά την έννοια της «ήπιας δύναμης» στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Ο Nye όρισε την ήπια δύναμη ως μια μορφή πολιτικής δύναμης που βασίζεται σε «άυλους» παράγοντες: πολιτισμικά χαρακτηριστικά, συστήματα αξιών, εθελοντική συμμετοχή, συμπάθεια κ.λπ. Η ήπια δύναμη αναφέρεται στην πολιτιστική δύναμη εκτός από τις οικονομικές, στρατιωτικές και πολιτικές δυνάμεις, και είναι επίσης μια σημαντική εκδήλωση της συνολικής εθνικής ισχύος μιας χώρας. «Ο πυρήνας και το ανώτατο επίπεδο της συνολικής δύναμης της χώρας είναι η πολιτιστική ήπια δύναμη, η οποία συνδέεται με τη συνοχή του εθνικού πνεύματος», δήλωσε ο Πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Xi Jinping.

Tatiana Bokova, ασκούμενη της Ρωσικής Εθνικής Επιτροπής για την Έρευνα BRICS – ειδικά για το InfoBRICS/ Παρουσίαση Freepen.gr

Η Ρωσία χρησιμοποιεί ήπια δύναμη στην Ινδία από τη δεκαετία του 1950 για να αναπτύξει μια ισχυρή σχέση με τη χώρα της Νότιας Ασίας. Με τα χρόνια, η Ρωσία έχει δημιουργήσει μια σημαντική πολιτιστική, εκπαιδευτική και οικονομική σχέση με την Ινδία, η οποία έχει βοηθήσει στη διατήρηση μιας σταθερής στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ των δύο χωρών.

Η πολιτιστική και εκπαιδευτική διπλωματία είναι βασικά συστατικά της ήπιας δύναμης της Ρωσίας στην Ινδία. Η ρωσική κυβέρνηση προωθεί ενεργά τη ρωσική κουλτούρα και γλώσσα στην Ινδία μέσω διαφόρων πρωτοβουλιών. Μία από τις πιο επιτυχημένες πρωτοβουλίες είναι το Ρωσικό Κέντρο Επιστήμης και Πολιτισμού (RCSC) στο Νέο Δελχί. Το κέντρο διοργανώνει ένα ευρύ φάσμα πολιτιστικών εκδηλώσεων, συμπεριλαμβανομένων φεστιβάλ κινηματογράφου, εκθέσεις τέχνης και μουσικές συναυλίες. Αυτές οι εκδηλώσεις παρέχουν στο ινδικό κοινό μια ματιά στη ρωσική κουλτούρα και βοηθούν στην προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ των δύο χωρών. Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από το Indian Council for Cultural Relations, οι ρωσικές πολιτιστικές εκδηλώσεις είναι από τις πιο δημοφιλείς στο ινδικό κοινό. Το 2018, το RCSC στο Δελχί διοργάνωσε πάνω από 80 πολιτιστικές εκδηλώσεις, τις οποίες παρακολούθησαν περισσότερα από 25.000 άτομα.

Επιπλέον, η ρωσική κυβέρνηση παρέχει υποτροφίες σε Ινδούς φοιτητές για σπουδές στη Ρωσία. Αυτές οι υποτροφίες καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων των επιστημών, της τεχνολογίας, της μηχανικής και της ιατρικής. Ο αριθμός των Ινδών φοιτητών που σπουδάζουν στη Ρωσία αυξάνεται σταθερά με τα χρόνια, με περίπου 30.000 Ινδούς φοιτητές να σπουδάζουν αυτήν την στιγμή σε ρωσικά πανεπιστήμια. Ο αριθμός των Ινδών φοιτητών που σπουδάζουν στη Ρωσία αυξήθηκε κατά 44% τα τελευταία πέντε χρόνια. Αυτό βοήθησε στην προώθηση της ανταλλαγής ανθρώπων μεταξύ των δύο χωρών και συνέβαλε στην ενίσχυση της στρατηγικής τους εταιρικής σχέσης.

Επιπλέον, η ρωσική κυβέρνηση συνεργάζεται στενά με ινδικά πανεπιστήμια για την προώθηση της ακαδημαϊκής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Αρκετά ρωσικά πανεπιστήμια έχουν υπογράψει Μνημόνια Συνεργασίας (MOU) με ινδικά πανεπιστήμια για την προώθηση της συνεργασίας στην έρευνα και την εκπαίδευση. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την ανταλλαγή φοιτητών, καθηγητών και ερευνητών μεταξύ των δύο χωρών. Η συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της εκπαίδευσης οδήγησε στην ίδρυση κοινών ερευνητικών κέντρων, στην ανάπτυξη κοινών προγραμμάτων σπουδών και στη διοργάνωση κοινών συνεδρίων και ημερίδων.

Η Ρωσία προωθεί επίσης ενεργά τη διδασκαλία της ρωσικής γλώσσας στην Ινδία. Το Ινστιτούτο Πούσκιν, για παράδειγμα, ένα κορυφαίο ίδρυμα για τη διδασκαλία της ρωσικής γλώσσας και πολιτισμού, έχει ανοίξει κέντρα σε πολλές πόλεις της Ινδίας, όπως το Νέο Δελχί, η Βομβάη και το Τσενάι. Αυτά τα κέντρα παρέχουν στους Ινδούς μαθητές την ευκαιρία να μάθουν τη ρωσική γλώσσα και τον πολιτισμό και να βελτιώσουν την κατανόησή τους για τη Ρωσία. Η συνεργασία μεταξύ ινδικών και ρωσικών πανεπιστημίων είχε επίσης ως αποτέλεσμα την ίδρυση πολλών ακαδημαϊκών εδρών και κέντρων ρωσικών σπουδών σε πανεπιστήμια της Ινδίας. Το Κρατικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας (MGIMO) και το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Αγίας Πετρούπολης έχουν ιδρύσει παραρτήματα στην Ινδία για την προώθηση της ακαδημαϊκής ανταλλαγής.

Αυτά τα κέντρα προσφέρουν μαθήματα ρωσικής γλώσσας, λογοτεχνίας, πολιτισμού και ιστορίας. Αυτό βοήθησε στην αύξηση της ευαισθητοποίησης και της κατανόησης του ρωσικού πολιτισμού και συνέβαλε στην ανάπτυξη μιας νέας γενιάς μελετητών που γνωρίζουν καλά τις ρωσικές σπουδές. Επιπλέον, το Υπουργείο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Ινδίας και το Υπουργείο Παιδείας και Επιστήμης της Ρωσικής Ομοσπονδίας υπέγραψαν διμερή συμφωνία για την προώθηση της συνεργασίας στην επιστήμη και την τεχνολογία. Η συμφωνία προβλέπει κοινά προγράμματα έρευνας και ανάπτυξης, την ανταλλαγή επιστημόνων και ερευνητών και τη διοργάνωση κοινών επιστημονικών συνεδρίων και εργαστηρίων.

Κατά συνέπεια, η προώθηση της πολιτιστικής και εκπαιδευτικής διπλωματίας συμβάλλει στην εμβάθυνση των πολιτιστικών και ακαδημαϊκών δεσμών μεταξύ Ινδίας και Ρωσίας. Και είναι επίσης μια σημαντική πτυχή της ήπιας δύναμης της Ρωσίας στην Ινδία, και η συνεχής προώθησή της θα συμβάλει στην περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών.

Η ήπια δύναμη της Ρωσίας στην Ινδία παρουσιάζει πολλές ευκαιρίες για την προώθηση των εθνικών της συμφερόντων και την ενίσχυση της στρατηγικής της εταιρικής σχέσης με την Ινδία. Πρώτον, τα μέτρα ήπιας ισχύος της Ρωσίας στην Ινδία μπορούν να βοηθήσουν στην προώθηση των οικονομικών συμφερόντων της. Η Ρωσία επιθυμεί να προωθήσει τους οικονομικούς της δεσμούς με την Ινδία και οι πρωτοβουλίες της για ήπια δύναμη μπορούν να βοηθήσουν στη δημιουργία μιας θετικής εικόνας της Ρωσίας μεταξύ των ινδικών επιχειρήσεων και επενδυτών. Δεύτερον, οι πρωτοβουλίες ήπιας ισχύος της Ρωσίας στην Ινδία μπορούν να βοηθήσουν στην προώθηση των στρατηγικών συμφερόντων της στην περιοχή. Η Ινδία είναι σημαντικός παίκτης στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού και τα μέτρα ήπιας ισχύος της Ρωσίας μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση της επιρροής της στην περιοχή. Αυτό μπορεί επίσης να βοηθήσει στην εξισορρόπηση της αυξανόμενης επιρροής της Κίνας στην περιοχή και να συμβάλει στην προώθηση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή. Επιπλέον, τα μέτρα ήπιας ισχύος της Ρωσίας στην Ινδία μπορούν να βοηθήσουν στην προώθηση της εικόνας της ως αξιόπιστου εταίρου. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε περιόδους κρίσης, όπως η τρέχουσα πανδημία COVID-19. Η παροχή από τη Ρωσία του εμβολίου Sputnik V στην Ινδία έτυχε θετικής υποδοχής και συνέβαλε στην ενίσχυση της εικόνας της ως αξιόπιστου εταίρου σε περιόδους κρίσης.

Παρά την επιτυχία των μέτρων ήπιας ισχύος της Ρωσίας στην Ινδία, υπάρχουν αρκετές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις είναι η έλλειψη διαπροσωπικών επαφών μεταξύ των δύο χωρών. Αν και υπήρξε αύξηση στον αριθμό των Ινδών φοιτητών που σπουδάζουν στη Ρωσία, ο αριθμός εξακολουθεί να είναι σχετικά μικρός σε σύγκριση με άλλες χώρες. Υπάρχει επίσης ανάγκη να προωθηθούν περισσότερες πολιτιστικές ανταλλαγές μεταξύ των δύο χωρών για την ενίσχυση της αμοιβαίας κατανόησης. Μια άλλη πρόκληση είναι η αυξανόμενη επιρροή της Κίνας στην Ινδία. Η Κίνα προωθεί ενεργά την ήπια ισχύ της στην Ινδία μέσω πρωτοβουλιών όπως η Πρωτοβουλία Belt and Road (BRI) και ο Οικονομικός Διάδρομος Κίνας-Πακιστάν (CPEC). Αυτό έχει οδηγήσει σε ορισμένες ανησυχίες στην Ινδία σχετικά με την αυξανόμενη κινεζική επιρροή στην περιοχή.

Κοιτάζοντας το μέλλον, οι προοπτικές ήπιας ισχύος της Ρωσίας στην Ινδία φαίνονται ελπιδοφόρες. Η Ινδία και η Ρωσία συμφώνησαν να εμβαθύνουν την στρατηγική τους συνεργασία και να εξερευνήσουν νέους τομείς συνεργασίας, μεταξύ άλλων στους τομείς της επιστήμης, της τεχνολογίας και της καινοτομίας. Αυτό αποτελεί μια ευκαιρία για τη Ρωσία να προωθήσει την ήπια ισχύ της σε αυτούς τους τομείς και να ενισχύσει τις διαπροσωπικές επαφές μεταξύ των δύο χωρών. Επιπλέον, ο επιτυχημένος χειρισμός της πανδημίας COVID-19 από τη Ρωσία έχει ενισχύσει την εικόνα της ως αξιόπιστου εταίρου σε περιόδους κρίσης. Η παροχή από τη Ρωσία του εμβολίου Sputnik V στην Ινδία έγινε δεκτή και συνέβαλε στην ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των δύο χωρών.

Συμπερασματικά, τα μέτρα ήπιας ισχύος της Ρωσίας στην Ινδία ήταν επιτυχή στην προώθηση της εικόνας της και στην ενίσχυση της στρατηγικής της εταιρικής σχέσης με την Ινδία. Η πολιτιστική διπλωματία της Ρωσίας ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένη στην προώθηση του ρωσικού πολιτισμού στην Ινδία. Ο αυξανόμενος αριθμός Ινδών φοιτητών που σπουδάζουν στη Ρωσία και το αυξανόμενο εμπόριο και οι επενδύσεις μεταξύ των δύο χωρών αποτελούν ένδειξη της επιτυχίας των μέτρων ήπιας ισχύος της Ρωσίας. Με τις προοπτικές για περαιτέρω συνεργασία και συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, η Ρωσία έχει την ευκαιρία να ενισχύσει την ήπια ισχύ της στην Ινδία και να εδραιώσει τη θέση της ως βασικός εταίρος στην περιοχή.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail