Προετοιμαστείτε για μια οικονομική χιονοστιβάδα, επειδή μια μεγάλη πιστωτική κρίση έχει ήδη ξεκινήσει

pixabay / Frolki1_Dev

Αυτό κινείται ακόμα πιο γρήγορα από ό,τι πιστεύαμε πολλοί από εμάς. Για εβδομάδες, προειδοποιώ τους αναγνώστες μου για την επερχόμενη πιστωτική κρίση. Όταν οι τράπεζες αντιμετωπίζουν προβλήματα, αρχίζουν να δυσκολεύονται πολύ με τα χρήματά τους. Αυτό σημαίνει λιγότερα στεγαστικά δάνεια, λιγότερα δάνεια για εμπορικά ακίνητα, λιγότερα δάνεια αυτοκινήτων και λιγότερες πιστωτικές κάρτες που εκδίδονται. Αλλά σκέφτηκα ότι θα χρειαζόταν λίγος χρόνος για να ξεκινήσει πλήρως η πιστωτική κρίση. 

Michael Snyder - theeconomiccollapseblog.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Δυστυχώς, έκανα λάθος σε αυτό. Μάλιστα, αναφέρεται ότι κατά τις δύο τελευταίες εβδομάδες του Μαρτίου ο τραπεζικός δανεισμός στις Ηνωμένες Πολιτείες «συστέλλεται με τα περισσότερα στοιχεία»:

Ο τραπεζικός δανεισμός των ΗΠΑ συρρικνώθηκε κατά το μέγιστο που έχει καταγραφεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες του Μαρτίου, υποδεικνύοντας μια αυστηροποίηση των πιστωτικών όρων μετά την κατάρρευση πολλών τραπεζών υψηλού προφίλ που κινδυνεύουν να βλάψουν την οικονομία.

Με άλλα λόγια, δεν έχουμε δει ποτέ τον τραπεζικό δανεισμό να συρρικνώνεται πιο γρήγορα από ό,τι κατά το δεύτερο εξάμηνο του Μαρτίου.

Ουάου.

Και αποδεικνύεται πως οι μικρές τράπεζες σφίγγουν ιδιαίτερα τα χρήματά τους:

Ο δανεισμός των εμπορικών τραπεζών μειώθηκε σχεδόν 105 δισεκατομμύρια δολάρια τις δύο εβδομάδες που έληξαν στις 29 Μαρτίου, η μεγαλύτερη στα στοιχεία της Federal Reserve από το 1973. Η μείωση άνω των 45 δισεκατομμυρίων δολαρίων την τελευταία εβδομάδα οφειλόταν κυρίως στην πτώση των δανείων από μικρές τράπεζες.

Η υποχώρηση του συνολικού δανεισμού το τελευταίο μισό του Μαρτίου ήταν ευρεία και περιελάμβανε λιγότερα δάνεια για ακίνητα, καθώς και εμπορικά και βιομηχανικά δάνεια.

Όπως έχω σημειώσει προηγουμένως, οι μικρές και μεσαίες τράπεζες παρέχουν το μεγαλύτερο μέρος των δανείων για εμπορικά ακίνητα σε αυτή τη χώρα.

Αρχίζουμε ήδη να βλέπουμε τις τιμές των εμπορικών ακινήτων να πέφτουν και τώρα η Morgan Stanley προειδοποιεί πως η πτώση που θα δούμε τελικά θα μπορούσε να συναγωνιστεί «την πτώση κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 2008»:

Οι επενδυτές έχουν επικεντρωθεί σε αυτόν τον τομέα, δεδομένου του σημαντικού μεριδίου των περιφερειακών τραπεζών στο δανεισμό CRE. Ωστόσο, ακόμη και πριν από την αναταραχή του τραπεζικού κλάδου, η CRE αντιμετώπιζε κινδύνους από μακροπρόθεσμες τάσεις, με την εξ αποστάσεως εργασία να απειλεί τον υποτομέα των γραφείων.

Επιπλέον, ο τομέας αντιμετωπίζει τώρα ένα τεράστιο «τείχος αναχρηματοδότησης»: Περισσότερα από τα μισά από τα εμπορικά στεγαστικά δάνεια ύψους 2,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων θα είναι διαθέσιμα για αναχρηματοδότηση τα επόμενα δύο χρόνια. Ακόμη και αν τα τρέχοντα επιτόκια παραμείνουν εκεί που είναι, τα νέα επιτόκια δανεισμού είναι πιθανό να είναι 3,5 έως 4,5 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα από ό,τι είναι για πολλά από τα υπάρχοντα στεγαστικά δάνεια της CRE.

Οι τιμές των εμπορικών ακινήτων έχουν ήδη μειωθεί και οι αναλυτές της Morgan Stanley προβλέπουν ότι οι τιμές θα μπορούσαν να πέσουν έως και 40%, ανταγωνιζόμενες την πτώση κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 2008. Αυτού του είδους οι προκλήσεις μπορούν να βλάψουν όχι μόνο τον κλάδο των ακινήτων, αλλά και ολόκληρες επιχειρηματικές κοινότητες που σχετίζονται με αυτόν.

Πολλοί θεώρησαν πως υπερέβαλα όταν δήλωσα ότι οδεύουμε στη χειρότερη κρίση εμπορικών ακινήτων στην ιστορία μας.

Αλλά δεν υπερέβαλα ούτε στο ελάχιστο.

Φυσικά η πιστωτική κρίση που βιώνουμε τώρα θα έχει τεράστιες επιπτώσεις για ολόκληρη την οικονομία.

Όταν οι καταναλωτές έχουν πρόσβαση σε λιγότερη πίστωση, ξοδεύουν λιγότερα χρήματα.

Και όταν οι καταναλωτές ξοδεύουν λιγότερα χρήματα, οι επιχειρήσεις αποφέρουν λιγότερα έσοδα και αρχίζουν να απολύουν εργαζομένους.

Και όταν οι εργαζόμενοι απολύονται, καθυστερούν τα χρέη τους.

Και αυτό δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερο άγχος στις τράπεζες.

Αυτή η νέα πιστωτική κρίση απειλεί να ξεφύγει από τον έλεγχο, αλλά οι αξιωματούχοι της Fed επιμένουν πως όλα είναι μια χαρά.

Στην πραγματικότητα, ο James Bullard φαίνεται πεπεισμένος ότι τα επιτόκια θα πρέπει να ανέβουν ακόμη υψηλότερα:

«Το οικονομικό άγχος φαίνεται να έχει μειωθεί, τουλάχιστον προς το παρόν», είπε ο Μπούλαρντ στους δημοσιογράφους την Πέμπτη μετά από ομιλία του σε εκδήλωση στο Λιτλ Ροκ του Αρκάνσας. «Και λοιπόν είναι μια καλή στιγμή να συνεχίσουμε να καταπολεμούμε τον πληθωρισμό και να προσπαθήσουμε να ακολουθήσουμε αυτόν τον αποπληθωριστικό δρόμο».

Ο επικεφαλής της Fed του St. Louis είπε ότι δεν πιστεύει πως οι αυστηρότεροι πιστωτικοί όροι που απορρέουν από την πρόσφατη τραπεζική αναταραχή θα είναι αρκετά σημαντικοί για να οδηγήσουν την οικονομία των ΗΠΑ σε ύφεση, σημειώνοντας ότι η ζήτηση για δάνεια είναι ακόμα ισχυρή.

Η ζήτηση για δάνεια μπορεί να είναι ισχυρή, αλλά η προσφορά πιστώσεων αρχίζει να στερεύει πολύ γρήγορα.

Εν τω μεταξύ, οι Αμερικανοί συνεχίζουν να βγάζουν χρήματα από τις τράπεζες με εκπληκτικό ρυθμό:

Η έκθεση της Παρασκευής έδειξε επίσης πωςοι καταθέσεις των εμπορικών τραπεζών μειώθηκαν κατά 64,7 δισεκατομμύρια δολάρια την τελευταία εβδομάδα, σημειώνοντας τη 10η συνεχόμενη μείωση που αντανακλούσε κυρίως την πτώση στις μεγάλες εταιρείες.

Κάθε εβδομάδα που συμβαίνει αυτό, απλώς θα κάνει τις τράπεζες να πιέζουν ακόμη περισσότερο τα χρήματά τους.

Και οι τραπεζικοί οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα από την American Bankers Association αναμένουν ότι οι πιστωτικοί όροι θα συνεχίσουν να γίνονται αυστηρότεροι τους επόμενους μήνες:

  • Ο Γενικός Δείκτης Πιστώσεων υποχώρησε το δεύτερο τρίμηνο στις 5,8 μονάδες, υποχωρώντας 6,7 μονάδες στο χαμηλότερο σημείο από την έναρξη της πανδημίας. Η μέτρηση δείχνει ευρείας βάσης προσδοκίες για ασθενέστερες συνθήκες της πιστωτικής αγοράς κατά τους επόμενους έξι μήνες μεταξύ των τραπεζικών οικονομολόγων, και οι τράπεζες είναι πιθανό να γίνουν πιο προσεκτικές όσον αφορά την επέκταση της πίστωσης.
  • Ο δείκτης καταναλωτικής πίστης υποχώρησε 7,9 μονάδες στις 5,8 το δεύτερο τρίμηνο. Τα μέλη της EAC αναμένουν πως η διαθεσιμότητα πιστώσεων θα επιδεινωθεί περισσότερο από την πιστωτική ποιότητα, αν και σχεδόν όλα αναμένουν μείωση και των δύο. Η μέτρηση κάτω του 50 δείχνει ότι οι όροι καταναλωτικής πίστης είναι πιθανό να εξασθενήσουν τους επόμενους έξι μήνες.
  • Ο Δείκτης Business Credit υποχώρησε 5,6 μονάδες στις 5,8 το δεύτερο τρίμηνο. Όλα τα μέλη της EAC αναμένουν πως η διαθεσιμότητα επιχειρηματικών πιστώσεων θα επιδεινωθεί τους επόμενους έξι μήνες και τα περισσότερα αναμένουν επιδείνωση της ποιότητας των επιχειρηματικών πιστώσεων. Η μέτρηση κάτω του 50 δείχνει ότι τα μέλη της EAC αναμένουν πως οι συνολικές πιστωτικές συνθήκες για τις επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να εξασθενούν τα επόμενα δύο τρίμηνα.

Απλά κοιτάξτε αυτούς τους αριθμούς.

Οποιοσδήποτε αριθμός κάτω των 50 είναι κακός και αυτοί οι αριθμοί είναι μονοψήφιοι.

Όλα αυτά τα χρόνια που γράφω δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο.

Έτσι, ενθαρρύνω όλους τους αναγνώστες μου να προετοιμαστούν για μια τεράστια οικονομική χιονοστιβάδα.

Μια μεγάλη πιστωτική κρίση είναι ήδη εδώ, αλλά οι περισσότεροι Αμερικανοί εξακολουθούν να μην καταλαβαίνουν ότι ο σοβαρός οικονομικός πόνος είναι μπροστά μας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail