Ansh Pandey - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr
Ο Μάρτιος του 2023 θα μείνει ως ένας αξέχαστος μήνας στη Μέση Ανατολή. Οι δύο μεγάλες φυλές της περιοχής, οι Σαούντ και οι Ιρανοί, τελικά ενώθηκαν και αμφισβήτησαν τη δυτική ηγεμονία στην περιοχή. Η μακροχρόνια ένταση μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν ήταν πηγή σύγκρουσης και αστάθειας στη Μέση Ανατολή, με την καθεμία να συναγωνίζεται για περιφερειακή κυριαρχία και θρησκευτική επιρροή.
Ωστόσο, αυτές οι ρίζες τελικά κόπηκαν, και ένας νέος φάρος φιλίας φύτρωσε. Μια σημαντική καμπή στην ταραχώδη σχέση μεταξύ των δύο περιφερειακών δυνάμεων μπορεί να φανεί στην πρόσφατη συμφωνία Σαουδικής Αραβίας-Ιράν. Αυτό το εσκεμμένο βήμα προς το άνοιγμα διπλωματικών διαύλων, μετά την επίσημη διακοπή των σχέσεων το 2016, δεν μπορεί να αγνοηθεί.
Αυτή η εξέλιξη αντιπροσωπεύει έναν τόσο αναγκαίο διπλωματικό θρίαμβο, καθώς η εχθρότητα μεταξύ αυτών των αντιπάλων έχει επηρεάσει σημαντικά τη Μέση Ανατολή. Αυτή η συμφιλίωση είναι μια αχτίδα ελπίδας για ένα καλύτερο μέλλον για έθνη όπως η Υεμένη και η Συρία, τα οποία έχουν καταστραφεί από τους πολέμους αντιπροσώπων Ριάντ-Τεχεράνης. Ενώ η συμφωνία προανήγγειλε επίσης μια αλλαγή στην ισορροπία δυνάμεων στον κόσμο, με την Ανατολή να αναδεικνύεται ως πιθανός αντίπαλος του συστήματος που ηγείται η Δύση.
Όπως ήταν αναμενόμενο, ο δυτικός κόσμος είναι μπερδεμένος και διασκεδασμένος από τις συμφωνίες που γίνονται. Ωστόσο, η Δύση άρχισε και πάλι να χτυπάει τον σάκο, τον οποίο χτυπάει συχνά για την αποτυχία της. Ανάθεμα στον πόλεμο της ρωσικής προπαγάνδας.
Η Ρωσία το έκανε ξανά!
Σύμφωνα με πρόσφατο ρεπορτάζ των μέσων ενημέρωσης του Politico, η Ρωσία διεξάγει επί του παρόντος έναν πόλεμο με επιρροή στη Μέση Ανατολή. Προφανώς, τα ρωσικά μηνύματα λαμβάνουν πολύ καλύτερη ανταπόκριση στον αραβόφωνο κόσμο.
Τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, το RT Arabic και το Sputnik Arabic έχουν καθιερωθεί ως πραγματικές πηγές πραγματικών τοπικών ειδήσεων στη Μέση Ανατολή. Ωστόσο, οι αδελφές εκδόσεις του RT και του Sputnik στη Δύση δεν πέτυχαν ποτέ συγκρίσιμα επίπεδα νομιμότητας και με την έναρξη του πολέμου, αποφάσισαν να κλείσουν τη λειτουργία τους λόγω «απροσδόκητων επιχειρηματικών διακοπών».
Αυτό συνέβη με το RT America μετά την κατάργηση του καναλιού από τον γίγαντα ροής Roku και τον πάροχο δορυφορικής τηλεόρασης DirecTV το 2022. Επιπλέον, το RT απαγορεύτηκε οριστικά στη Βρετανία. Καθ' όλη τη διάρκεια της κρίσης στην Ουκρανία, τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης είχαν απεριόριστη πρόσβαση στα ραδιοκύματα στη Μέση Ανατολή.
Οι περισσότερες από τις δημοσιεύσεις εκείνης της εποχής έδιναν έμφαση στις άθλιες προθέσεις της ΕΕ και των ΗΠΑ, παρά στον αποκλεισμό της Ρωσίας και την επακόλουθη άρνηση συνεργασίας. Το ρωσικό RT και το Sputnik ήταν αποκλειστικά υπεύθυνοι για τη διάδοση της είδησης πως η Ουκρανία είχε κατασκευάσει μυστικά εργαστήρια για την ανάπτυξη βιολογικών όπλων.
Η απαράμιλλη ισχύς των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχει επιταχύνει την ικανότητα να διατηρούνται ιστορίες όπως αυτές, δημιουργώντας τη δική τους δυναμική, όπως ένας ογκόλιθος που πέφτει στην πλαγιά του βουνού. Αυτές οι ιστορίες έχουν κερδίσει μαζική αποδοχή στον αραβικό κόσμο, και ως αποτέλεσμα, η δυτική επιρροή μειώνεται στη Μέση Ανατολή.
Ίδια ιστορία, διαφορετικοί χαρακτήρες!
Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης κατάφεραν να ενσταλάξουν μια αίσθηση δυσπιστίας και εχθρότητας προς τους δυτικούς θεσμούς μέσω μιας προσεκτικά σχεδιασμένης στρατηγικής ανταλλαγής μηνυμάτων, προκαλώντας πολλούς ανθρώπους να αμφιβάλλουν για την αξιοπιστία των κυρίαρχων δυτικών πηγών ειδήσεων. Ένα παρόμοιο έπος έχει λάβει χώρα πολύ πριν ξεκινήσει η κρίση στην Ουκρανία.
Δύο κρίσιμες περιοχές του πλανήτη, η Νότια Αμερική και η Αφρική, έχουν ήδη αποφασίσει να εγκαταλείψουν μαζικά τη δυτική σφαίρα και, παραδόξως, δραστηριοποιούνται και εκεί ρωσικά μέσα. Τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, RT και Sputnik, έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο στις προσπάθειές τους να επηρεάσουν την ήπειρο της Αφρικής. Η Μόσχα μπόρεσε να αποδυναμώσει τη δυτική επιρροή στην περιοχή επηρεάζοντας την κοινή γνώμη σε ορισμένα αφρικανικά έθνη μέσω του εκτεταμένου μηχανισμού προπαγάνδας τους. Η έντονη επίγνωση του περιβάλλοντος των αφρικανικών μέσων ενημέρωσης από το Κρεμλίνο είναι υπεύθυνη για την επιτυχία αυτής της στρατηγικής.
Αυτό ήταν ιδιαίτερα εμφανές σε χώρες όπως η Αιθιοπία, όπου η ρωσική έμφαση στην κυβέρνηση της Αιθιοπίας ως θύμα της επιθετικότητας που υποστηρίζεται από τη Δύση έχει βρει απήχηση στον πληθυσμό. Στη Ζιμπάμπουε, το RT και το Sputnik έπαιξαν επίσης καθοριστικό ρόλο στη διάδοση φιλορωσικών μηνυμάτων, απεικονίζοντας τη Μόσχα ως προστάτη της αφρικανικής κυριαρχίας έναντι της δυτικής παρέμβασης.
Παρόμοιες ιστορίες έχουν προκύψει από τις σαγηνευτικές χώρες της Λατινικής Αμερικής. Στη Βενεζουέλα, η ρωσική παρουσίαση των γεγονότων έχει γίνει ευρέως αποδεκτή από τον κόσμο. Ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός VTV στη Βενεζουέλα συνέβαλε καθοριστικά στη διάδοση του λόγου της Ρωσίας μετά την εισβολή στην Ουκρανία, κάνοντας παραλληλισμούς με τις ενέργειες που ανέλαβαν πρόσφατα οι ΗΠΑ.
Ένα παιχνίδι κατηγοριών!
Για πάρα πολύ καιρό, η Δύση βασίζεται σε τακτικές εκφοβισμού, καταφεύγοντας σε στρίψιμο των χεριών και εξαναγκασμό για να πετύχει τους στόχους της με έθνη όπως η Συρία, το Ιράν και η Σαουδική Αραβία. Αλλά αυτές οι μέρες τελείωσαν. Ο κόσμος έχει αλλάξει και η Δύση πρέπει να προσαρμοστεί για να επιβιώσει.
Ο ρόλος της Ρωσίας σε αυτή τη διαδικασία δεν μπορεί να αμφισβητηθεί, αλλά είναι καιρός η Δύση να σταματήσει να κλαίει για το χυμένο γάλα. Αντίθετα, πρέπει να κοιτάξει προσεκτικά τις ενέργειές της και να αναρωτηθεί εάν ανταποκρίνεται πραγματικά στις αξίες που ισχυρίζεται ότι είναι πολύτιμες. Είναι εύκολο να κατηγορήσουμε τη Ρωσία και τη μηχανή προπαγάνδας της για τη φθίνουσα επιρροή της Δύσης στην παγκόσμια σκηνή. Όμως η πραγματικότητα είναι πολύ πιο σύνθετη. Η αλήθεια είναι πως η Δύση υπήρξε ο χειρότερος εχθρός του εαυτού της, αποτυγχάνοντας να ανταποκριθεί στα ιδανικά της και χάνοντας την εμπιστοσύνη των εθνών που κάποτε θεωρούσε συμμάχους.
Ο δρόμος μπροστά θα είναι μακρύς και δύσκολος, αλλά η Δύση πρέπει να βρει έναν τρόπο να ανακτήσει την εμπιστοσύνη του κόσμου εάν ελπίζει να διατηρήσει τη θέση ισχύος και επιρροής της. Μόνο με την υιοθέτηση μιας πιο συνεργατικής προσέγγισης μπορεί η Δύση να ελπίζει να οικοδομήσει ένα καλύτερο μέλλον για όλους. Διαφορετικά, πρέπει να πουν Sayonara στην κορυφαία καρέκλα.