Το ανώτατο όριο τιμής του ρωσικού πετρελαίου απέτυχε

pixabay.com
Freepen.gr - Το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και καύσιμα που επιβλήθηκε από τη Δύση και την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και η επιβολή ανώτατου ορίου τιμών, είχαν σκοπό να περιορίσουν τα έσοδα από τις εξαγωγές του Κρεμλίνου και να περιορίσουν την ικανότητά του να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, γράφει η Agnieszka Łakoma για το wgospodarce.pl.

Ωστόσο, φαίνεται πως αυτή η προσέγγιση υπολείπεται των στόχων της.

Πράγματι, οι Ρώσοι πουλάνε πετρέλαιο κάτω από τις τιμές της αγοράς και κέρδισαν ελαφρώς λιγότερα πέρυσι, αλλά όλα δείχνουν ότι εάν η Δύση δεν αλλάξει την προσέγγισή της, θα μπορέσουν να θεωρήσουν φέτος μια καλή χρονιά όσον αφορά τις εξαγωγές πετρελαίου και καυσίμων.

Οι ρωσικές εταιρείες κατάφεραν να βρουν νέους πελάτες, με την Κίνα και την Ινδία να επιλέγουν τις ρωσικές πρώτες ύλες με σημαντική έκπτωση το 2022. Εν τω μεταξύ, τα ρωσικά διυλιστήρια καυσίμων γνώρισαν επιτυχία στη Νότια Αμερική και την Αφρική. Τώρα, αποδεικνύεται ότι το ανώτατο όριο τιμών δεν τηρείται και οι ρωσικές πρώτες ύλες πωλούνται σε τιμή υψηλότερη από το επιβαλλόμενο ανώτατο όριο.

Πέρυσι, η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής προειδοποίησαν πως το όριο ήταν πολύ υψηλό και θα έπρεπε να είναι κάτω από 50 δολάρια το βαρέλι, αλλά δεν έλαβαν υποστήριξη από άλλες δυτικές χώρες ή τις Ηνωμένες Πολιτείες, παρά το γεγονός ότι τα έσοδα του Κρεμλίνου δε μειώθηκαν τόσο δραστικά όσο αναμένονται μετά από 10 πακέτα κυρώσεων.

Οι περισσότερες χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης ζήτησαν και πάλι μείωση του ανώτατου ορίου τιμών φέτος, αλλά τα αιτήματά τους έμειναν αναπάντητα. Επιπλέον, το καρτέλ πετρελαίου του ΟΠΕΚ, ιδιαίτερα η Σαουδική Αραβία, έχει υποστηρίξει τη Ρωσία μειώνοντας σημαντικά την παραγωγή πετρελαίου για να αυξήσει τις τιμές, προς όφελος της Μόσχας.

Αν και ο ΟΠΕΚ πρόκειται να μειώσει τις προμήθειες πετρελαίου από τον Μάιο, η Κίνα αγοράζει ήδη ρωσικό πετρέλαιο σε μαζική κλίμακα και το αποθηκεύει, φοβούμενη τις αυξήσεις των τιμών. Επιπλέον, στέλνει το πλεόνασμα καυσίμων που παράγεται στην Ευρώπη και αποκομίζει καλά κέρδη από αυτό. Φυσικά, κανείς δεν μπορεί να αποδείξει ποιο πετρέλαιο χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή αυτού του καυσίμου.

Η Ευρώπη, ιδιαίτερα οι χώρες στο ανατολικό τμήμα της ηπείρου, έχουν κάνει τη μεγαλύτερη προσπάθεια για να βοηθήσουν την Ουκρανία και να κόψουν τις ρωσικές πρώτες ύλες, και ωστόσο, τα έσοδα του Κρεμλίνου παραμένουν σταθερά.

Εν τω μεταξύ, άλλες παγκόσμιες δυνάμεις, όπως η Κίνα και η Ινδία, επωφελούνται από την κατάσταση.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail