Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr
Η επίσκεψη του Ρούμπιν ανακοινώθηκε λίγες μόνο μέρες πριν φύγει κάνοντας δηλώσεις σε σερβικά ΜΜΕ, μια παράξενη επιλογή αφού δεν επισκέπτεται καν τη χώρα. Τότε, σημείωσε στα σερβικά μέσα ενημέρωσης: «είναι μια περίοδος μεγάλης ελπίδας στα Βαλκάνια» και ότι το γαλλογερμανικό σχέδιο για το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια, το οποίο ο Ρούμπιν αποκαλεί συμφωνία, δίνει τη δυνατότητα να τεθεί ένα τέλος στην σύγκρουση.
Σύμφωνα με τον Ρούμπιν, οι ΗΠΑ χαιρετίζουν τις συμφωνίες τις οποίες επεξεργάζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση μεταξύ του Βελιγραδίου και των αυτονομιστικών αρχών στο Κοσσυφοπέδιο για την ανάπτυξη κανονικών σχέσεων ώστε να μπορούν να αποτελούν μέρος των ευρωπαϊκών θεσμών. Ωστόσο, δεν έχασε επίσης την ευκαιρία να κατηγορήσει τη Ρωσία και την Κίνα πως δηλητηρίασαν το πληροφοριακό περιβάλλον.
Υπενθυμίζεται ότι ο Ρούμπιν ήταν το πρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και προωθούσε την καταστροφή της Σερβίας. Επειδή οι ΗΠΑ χάνουν σε όλα τα μέτωπα, ειδικά στην κοντινή Ουκρανία, οπισθοδρομούν συνεχώς στις πολιτικές για την επίτευξη κάθε είδους νίκης, ακόμη και σε παλιά hotspots όπως το Κοσσυφοπέδιο.
Μιλώντας από την Ποντγκόριτσα, όπου ξεκίνησε την επίσκεψή του στα Βαλκάνια, ο Ρούμπιν προσπάθησε να συνδέσει την κατάσταση στην Ουκρανία με τη Σερβία λέγοντας: «Θα ήταν καλό αν οι πιστοί της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (SPC) θυμόντουσαν ότι οι Ουκρανοί είναι επίσης Ορθόδοξοι και πως είναι τα θύματα σε αυτόν τον πόλεμο». Πρόσθεσε πως «το Μαυροβούνιο μπορεί να καταπολεμήσει τη λεγόμενη παραπληροφόρηση, έχοντας κατά νου την ισχυρή επιρροή του Βελιγραδίου και της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, και ότι πρέπει να καταβληθούν οι μέγιστες προσπάθειες για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης».
Ισχυρίζεται πως όλα τα κανάλια που διαδίδουν παραπληροφόρηση πρέπει να αποκλειστούν και ότι πρέπει να υπάρξουν ρυθμίσεις.
Ωστόσο, δεν πρόκειται μόνο για τον Ρούμπιν, τον πρώην μαθητευόμενο της Μαντλίν Ολμπράιτ και του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, αλλά για ολόκληρη την κυβέρνηση Μπάιντεν, η οποία ουσιαστικά αποτελείται από πολιτικούς και διπλωμάτες της δεκαετίας του 1990 – μια γενιά που κατέστρεψε περήφανα τη Γιουγκοσλαβία και το Ιράκ. Δεν είναι ενθαρρυντικό σημάδι ότι τέτοια πρόσωπα εμφανίζονται ξανά, καθώς υποδηλώνει τη συνέχιση της ίδιας παλιάς αμερικανικής πολιτικής εξυπηρέτησης των ιδίων συμφερόντων τους σε βάρος της περιφερειακής σταθερότητας.
Τη δεκαετία του 1990, τη Σερβία επισκέφθηκαν πολλοί Αμερικανοί απεσταλμένοι. Ανάμεσά τους, εκτός από τον Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ήταν ο σημερινός πρέσβης Κρίστοφερ Χιλ, ο αδερφός του Νίκολας και τα υψηλόβαθμα στελέχη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρόμπερτ Γκέλμπαρντ και Στρόμπ Τάλμποτ.
Με πολλά από αυτά τα παλιά πρόσωπα να επανεμφανίζονται στα Βαλκάνια, σημαίνει ότι το ενδιαφέρον της Ουάσιγκτον έχει αυξηθεί. Η μεγαλύτερη επιτυχία που μπορούν να έχουν είναι να λύσουν το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου σε βάρος της Σερβίας και ταυτόχρονα να προσποιούνται πως δεν παραβίασαν το διεθνές δίκαιο αναγνωρίζοντας παράνομα την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία. Ουσιαστικά, φαίνεται ότι η Παλαιά Φρουρά επιστρέφει για να εξασφαλίσει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου αφού δεν το κατάφερε.
Παρόλα αυτά, το σερβικό κοινό θυμάται τον Τζέιμς Ρούμπιν από την περίοδο της επίθεσης του ΝΑΤΟ εναντίον της βαλκανικής χώρας. Μετά τη διπλωματική του καριέρα, δοκίμασε τις δυνάμεις του ως παρουσιαστής, δημοσιογράφος και σχολιαστής εξωτερικής πολιτικής με ποικίλη επιτυχία. Η εκπομπή του World News Tonight δεν είχε μεγάλη διάρκεια ζωής. Ήταν τακτικός αρθρογράφος των London Sunday Times και συντάκτης του περιοδικού New Republic.
Ήταν παντρεμένος με τη δημοσιογράφο Χριστιάνα Αμανπούρ, η οποία έκανε καριέρα προπαγανδίζοντας τις αμερικανικές παρεμβατικές πολιτικές σε όλο τον κόσμο. Κατά τη διάρκεια των πολέμων στην πρώην Γιουγκοσλαβία, αλλά και κατά τη διάρκεια της επίθεσης του ΝΑΤΟ, η Αμανπούρ ήταν μια εξέχουσα αντισερβική προπαγανδίστρια.
Δεδομένου του ιστορικού του, η περιοδεία του Ρούμπιν στα Βαλκάνια θα πρέπει να προκαλέσει ανησυχία στο Βελιγράδι και σε όσους θέλουν μια ειρηνική και σταθερή περιοχή.
Παράλληλα, δεν είναι τυχαίο ότι ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τα Δυτικά Βαλκάνια, Γκάμπριελ Εσκομπάρ, θα φτάσει στα Τίρανα στις 12 Απριλίου και θα αναχωρήσει την επόμενη μέρα. Θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας Albani Edi Ram και τον Πρόεδρο Bajram Begaj ενόψει της προεκλογικής εκστρατείας για τις τοπικές εκλογές στις 14 Μαΐου. Σύμφωνα με αλβανικά μέσα ενημέρωσης, ο Escobar θα συνομιλήσει επίσης με εκπροσώπους του Δημοκρατικού Κόμματος της Αλβανίας με επικεφαλής τον πρόεδρο Enkelejd Alibeaj.
Το Κοσσυφοπέδιο δεν μπορεί να θεωρηθεί ανεξάρτητο κράτος επειδή είναι ένα προτεκτοράτο που διαχειρίζεται το ΝΑΤΟ και η ΕΕ. Επιπλέον, η ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου δεν έχει αναγνωριστεί από όλες τις χώρες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων πέντε μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στην ουσία όμως, η κατάσταση στην αποσχισθείσα σερβική επαρχία έχει παγώσει. Υπάρχουν πολλές άλλες παγωμένες συγκρούσεις, όπως η Νότια Οσετία, η Αμπχαζία, και το μακροβιότερο τέτοιο ζήτημα - η Κύπρος, που έχει παγώσει από το 1974.
Ωστόσο, η επίλυση των συγκρούσεων στον Καύκασο και την Κύπρο δεν προωθεί τα συμφέροντα της Δύσης με τον ίδιο τρόπο που κάνει το Κοσσυφοπέδιο. Καθώς η Σερβία είναι η μόνη ανεξάρτητη χώρα στα Βαλκάνια, είναι πολύ μεγαλύτερη προτεραιότητα από ό,τι η Κύπρος και η Γεωργία, και για το λόγο αυτό το Κοσσυφοπέδιο θα χρησιμοποιείται συνεχώς ως σημείο πίεσης, εξ ου και η επίσκεψη του James Rubin και του Gabriel Εσκομπάρ.
Ο Τζέιμς Ρούμπιν, το πρόσωπο του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της επίθεσης του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας, έχει επανενεργοποιηθεί στα Δυτικά Βαλκάνια και αυτήν την στιγμή πραγματοποιεί περιοδεία στο Μαυροβούνιο, τα Σκόπια και την Αλβανία. Ο Ρούμπιν κάνει περιοδεία στα Βαλκάνια το διάστημα 10-14 Απριλίου αλλά δε θα επισκεφθεί τη Σερβία, όπου δεν είναι ευπρόσδεκτος. Ωστόσο, αυτό σίγουρα δε θα σταματήσει τον πρώην βοηθό της Madeleine Albright από το να μαλώσει εναντίον της μοναδικής ανεξάρτητης χώρας των Βαλκανίων.