Μήπως τα κόμματα θα πρέπει να ασχοληθούν σοβαρά με τις ευρωκοινοβουλευτικές τους ομάδες;

Ο Αλέξης Γεωργούλης έχει ασφαλώς το τεκμήριο της αθωώτητας, όπως και η Εύα Καϊλή, (όπως παλαιότερα και η Μαρία Σπυράκη, σαφώς πιο ελαφρά περίπτωση) - διαφορετικές περιπτώσεις μεταξύ τους, αλλά και -με λιγότερα ή περισσότερα- κοινά σημεία. 

Από: ieidiseis.gr - Βασίλης Σκουρής

Ας γενικεύσουμε, λοιπόν το ερώτημα: τι γίνεται με τις ευρωκοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων;

Παλαιότερα, μέσω της λίστας, τους ευρωβουλευτές τους όριζαν τα κόμματα. Άλλα, όπως ΝΔ κα ΠΑΣΟΚ, με απόφαση των αρχηγών τους και άλλα, όπως ο μικρός τότε Συνασπισμός και μετέπειτα ΣΥΡΙΖΑ, που τους εξέλεγε με ψηφοφορία των μελών του. 

Ο νόμος άλλαξε επί Σαμαρά, καθώς ΝΔ και ΠΑΣΟΚ (τότε κατέβηκε ως «Ελιά») δεν είχαν κομματικό μηχανισμό να τρέξει, λόγω μνημονίων ήταν απομονωμένοι, και ήθελαν να τρέξουν οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές. Τότε η λίστα αντικαταστάθηκε με το σταυρό προτίμησης, με ενιαία πανελλαδική περιφέρεια. Από εκεί που ορίζονταν οι «άνθρωποι των αρχηγών» (και δεν ήταν όλοι ρουσφέτια, κάποιοι έπαιξαν σοβαρό ρόλο στις Βρυξέλλες, όπως πχ ο Δημήτρης Τσάτσος) εκλέγονται πλέον οι πιο γνωστοί. Κάποιοι, βεβαίως, και σε αυτή την περίπτωση υπήρξαν πολύ ωφέλιμοι, καθώς παίζουν σημαντικό ρόλο στις Βρυξέλλες!

Αρκεί τυχόν αλλαγή του εκλογικού νόμου για να παίζουν σημαντικό ρόλο οι ευρωκοινοβουλευτικές ομάδες των μεγάλων, τουλάχιστον, κομμάτων; 

Η απάντηση της στήλης είναι σαφώς όχι!

Τι χαρακτηριστικά πρέπει πρωτίστως να έχει ένας ευρωβουλευτής;

-Να υπερασπίζεται τα συμφέροντα της χώρας του και των πολιτών της μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

-Να συμβάλλει σε προοδευτικές μεταρρυθμίσεις για την Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε αυτή να είναι περισσότερο κοντά στους πολίτες της και να μην αποτελεί ένα σύνολο γραφειοκρατών που εκπροσωπούν συμφέροντα συγκεκριμένων χωρών και επιχειρηματικών ομίλων, να μην αποτελεί ουρά του ΝΑΤΟ (και να …πανηγυρίζει για αυτό), να μην έχει «περιστρεφόμενες θύρες» που τα ίδια στελέχη-υπηρέτες συμφερόντων και πρόσωπα ιδεοληπτικά να αλλάζουν από το ένα αξίωμα στο άλλο!

-Να μπορεί να επηρεάζει ως προσωπικότητα τις εξελίξεις και τους συσχετισμούς στο Ευρωκοινοβούλιο.

Αυτά πώς θα τα εξασφαλίσουν τα κόμματα; 

Αυτό είναι το ζητούμενο και όχι να επιζητά ο πρωθυπουργός ένα νέο εκλογικό σύστημα για την ανάδειξη των ευρωβουλευτών, κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του! Ας ανοίξουμε, λοιπόν, τη συζήτηση! 

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail