Το παιχνίδι ισχύος του Σουδάν: Ένα παιχνίδι με σφαίρες, όχι λέξεις

Η κατάσταση στο Σουδάν έχει επιδεινωθεί περαιτέρω καθώς οι σουδανικές ένοπλες δυνάμεις και η αντίπαλη παραστρατιωτική ομάδα, Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF), εμπλέκονται σε έναν αγώνα για την εξουσία. Αυτή η τελευταία εξέλιξη έπληξε τις ελπίδες της χώρας για μετάβαση στη δημοκρατία.

Michael Mahanta - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Η κατάπαυση του πυρός του Σουδάν αποτυγχάνει

Η βία στο Σουδάν έχει διαταράξει βασικές υπηρεσίες όπως η παροχή ρεύματος και νερού στην πρωτεύουσα. Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στο Σουδάν ανέφερε νωρίτερα ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις πως οι δύο πλευρές είναι πρόθυμες να διαπραγματευτούν, γεγονός που όχι μόνο εμπόδισε τη μετάβαση της χώρας στην πολιτική διακυβέρνηση αλλά αύξησε επίσης τον κίνδυνο μιας ευρύτερης σύγκρουσης.

Στις 18 Απριλίου, τα εμπόλεμα μέρη συμφώνησαν σε μια 24ωρη κατάπαυση του πυρός, η οποία αναμενόταν να διευκολύνει την εκκένωση των αμάχων από τις κατεστραμμένες από τον πόλεμο περιοχές. Ο διοικητής των RSF Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκάλο ανακοίνωσε την κατάπαυση του πυρός μέσω μιας σειράς tweets, δηλώνοντας ότι εγκρίθηκε μετά από συνομιλία με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Antony Blinken και επικοινωνία από άλλα φιλικά έθνη. Εξέφρασε επίσης τη δέσμευση της RSF για την εκεχειρία, ενώ αμφισβήτησε την προθυμία των Σουδανικών Ενόπλων Δυνάμεων να ακολουθήσουν.

Δυστυχώς, η κατάπαυση του πυρός μεταξύ του στρατού και των RSF απέτυχε για δεύτερη φορά καθώς η χώρα εισήλθε στην έκτη ημέρα των μαχών.

Σύμφωνα με πρόσφατη αναφορά, η κατάσταση στο Σουδάν έχει επιδεινωθεί περαιτέρω καθώς χιλιάδες κάτοικοι εγκαταλείπουν την πρωτεύουσα Χαρτούμ λόγω βίαιων συγκρούσεων. Οι συγκρούσεις έχουν ήδη στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 270 αμάχους και έχουν αφήσει περισσότερους από 2.000 τραυματίες, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Γερμανία και η Ιαπωνία σχεδιάζουν να απομακρύνουν τους πολίτες τους, ενώ η Ινδία βρίσκεται σε επαφή με τις χώρες του Κουαρτέτου και τον ΟΗΕ για να διασφαλίσει την ασφάλεια των υπηκόων της στο Σουδάν.

Ο ΟΗΕ έχει προγραμματιστεί να συναντηθεί την Πέμπτη με εκπροσώπους από την Αφρικανική Ένωση, τον Αραβικό Σύνδεσμο και άλλους οργανισμούς για να συζητήσουν την κατάσταση στο Σουδάν. Παρά τις ελπίδες μας για ειρηνική επίλυση, δεδομένης της τρέχουσας κατάστασης και των δύο αποτυχημένων εκεχειριών, μπορεί να είναι δύσκολο να δούμε μια επιστροφή στην ειρήνη σύντομα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail