Γιατί τα δυτικά μέσα ενημέρωσης επαινούν ξαφνικά τις ρωσικές δυνατότητες ηλεκτρονικού πολέμου;

Ο ηλεκτρονικός πόλεμος (EW) είναι μια από τις πιο σημαντικές πτυχές των σύγχρονων στρατιωτικών δυνατοτήτων και συχνά αποτελεί τη λυδία λίθο για το πόσο προηγμένο είναι ένα κράτος και οι ένοπλες δυνάμεις του. Είναι μέρος της «αόρατης» και όμως εξαιρετικά έντονης μάχης που συνήθως δεν μπορούμε να δούμε άμεσα. Ωστόσο, η επίδρασή του είναι εντελώς αναμφισβήτητη. Η Ρωσία είναι μεταξύ των παγκόσμιων ηγετών στο EW και οι πολεμικές της ικανότητες από αυτή την άποψη αποτελούν πηγή υπερηφάνειας για τον ευρασιατικό γίγαντα, αλλά και φόβο για τους αντιπάλους του. Η ρωσική κυριαρχία στο EW στην πρώτη γραμμή της Ουκρανίας είναι τόσο περιεκτική και μαζική που είναι ένα από τα λίγα πράγματα τα οποία η κυρίαρχη μηχανή προπαγάνδας δεν τόλμησε ποτέ να αμφισβητήσει ή να γελοιοποιήσει. Ακόμη και ρωσικές στρατηγικές θερμοπυρηνικές δυνατότητες υποβλήθηκαν σε προπαγανδιστικές επιθέσεις κατά καιρούς, αλλά οι δυνατότητές του EW – ποτέ. Και για καλό λόγο.

Ντράγκο Μπόσνιτς, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Και όμως, όπως συμβαίνει με οτιδήποτε αφορά την κυρίαρχη μηχανή προπαγάνδας, πρέπει να βαδίσουμε προσεκτικά. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν πρόκειται για μέσα ενημέρωσης που αναφέρουν τις «διαρροές» του Πενταγώνου ως την κύρια πηγή πληροφοριών τους. Περιττό να πούμε ότι μια πραγματική διαρροή θα απαιτούσε μια ακούσια αποδέσμευση απόρρητων πληροφοριών και οι περισσότεροι ειδικοί στις υπηρεσίες πληροφοριών συμφωνούν πως είναι εξαιρετικά απίθανο να υπήρξε κάτι ακούσιο σχετικά. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι όλες οι πληροφορίες που συνδέονται με τη "διαρροή" είναι ψευδείς. Αντίθετα, η σχετικά περίτεχνη φύση τους υποδηλώνει πως πολλά από αυτά είναι πράγματι αληθινά, αλλά μπορεί να είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς τι ακριβώς. Ένα από τα λίγα γεγονότα της "διαρροής" που μπορούμε σίγουρα να πιστέψουμε αφορά ακριβώς τις δυνατότητες του ρωσικού EW. Αλλά το ερώτημα παραμένει, γιατί;

Για να απαντήσουμε σε αυτό, θα πρέπει πρώτα να αναλύσουμε και να διευκρινίσουμε τους ισχυρισμούς της κυρίαρχης μηχανής προπαγάνδας. Οι «διαρροές» περιλαμβάνουν τεράστιο όγκο πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένου του ισχυρισμού ότι οι αμερικανικές βόμβες JDAM (Joint Direct Attack Munition) αποτυγχάνουν στην Ουκρανία λόγω των επιτυχημένων ρωσικών μέτρων EW. Τα έγγραφα «διαρροής» όχι μόνο εξετάζουν τη χρήση ρωσικών αντίμετρων για να καταστήσουν αναποτελεσματικά τα JDAM, αλλά υποδεικνύουν επίσης πως σε ορισμένες περιπτώσεις αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αποτυχία ακόμη και της έκρηξης. Φαίνεται ότι αυτό περιλαμβάνει τις βόμβες JDAM-ER (Extended Range) που η ταραγμένη κυβέρνηση Μπάιντεν έστειλε στο καθεστώς του Κιέβου προκειμένου να προσφέρει ορισμένα πλεονεκτήματα στο πεδίο της μάχης στις δυνάμεις του. Μάταιη προσπάθεια, φαίνεται τώρα, αν και τα έγγραφα δείχνουν πως τουλάχιστον χίλια κιτ JDAM έχουν σταλεί μέχρι στιγμής.

Το Politico ισχυρίζεται ότι «η Ρωσία χρησιμοποιεί παρεμβολές GPS για να παρεμβαίνει στη διαδικασία στόχευσης των όπλων, σύμφωνα με τη διαφάνεια και ένα ξεχωριστό άτομο που γνωρίζει το θέμα και δεν ανήκει στην κυβέρνηση των ΗΠΑ». Η έκθεση αναφέρει περαιτέρω ότι «Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν πως η ρωσική εμπλοκή κάνει τα JDAM, και κατά καιρούς άλλα αμερικανικά όπλα, όπως οι κατευθυνόμενοι πύραυλοι, να χάνουν το σημάδι τους». Ο Mick Mulroy, πρώην αξιωματούχος του Πενταγώνου και συνταξιούχος αξιωματικός της CIA ισχυρίζεται: «Πιστεύω ότι μπορεί να υπάρχει ανησυχία πως οι Ρώσοι μπορεί να παρεμποδίζουν το σήμα που χρησιμοποιείται για να κατευθύνουν τα JDAM, κάτι που θα απαντούσε γιατί αυτά τα πυρομαχικά δε λειτουργούν με τον αναμενόμενο τρόπο και πώς παίζουν σε άλλες εμπόλεμες ζώνες».

Αυτή ήταν μια αρκετά δυσάρεστη έκπληξη για το καθεστώς του Κιέβου, καθώς περίμενε ότι οι JDAMs θα ήταν ένα «game changer» παρέχοντας βασικά τακτικά πλεονεκτήματα που η Ρωσία υποτίθεται ότι «δε θα μπορούσε να ανταποκριθεί». Ωστόσο, δεν είναι μόνο πως αυτό το εντελώς ψεύτικο αίσθημα ασφάλειας κατέρρευσε ως αποτέλεσμα, αλλά αποδεικνύεται ότι η απόδοση άλλων πολυδιαφημισμένων όπλων που προέρχονται από το ΝΑΤΟ είναι κάτι περισσότερο από οπτικά PR. Η «διαρροή» υποδηλώνει πως ακόμη και οι πύραυλοι M270 και HIMARS αντιμετωπίζονται επιτυχώς από ρωσικές τακτικές παρεμβολών GPS. Πολλά έγγραφα δείχνουν σταθερά ότι οι δυνάμεις του καθεστώτος του Κιέβου πλήττονται γενικά από χρόνιες ελλείψεις πυρομαχικών και προηγμένων όπλων, και η ύπαρξη δυνατοτήτων ρωσικών EW που εμποδίζουν τη στόχευση ακριβείας το επιδεινώνει εκθετικά παρά τα αμέτρητα δισεκατομμύρια όπλα που παρείχε η πολιτική Δύση.

Εδώ φτάνουμε στη «λύση» που μπορεί να βρει το American Military Industrial Complex (MIC). Πώς, λοιπόν, το μεγαλύτερο καρτέλ παραγωγών όπλων στον κόσμο λύνει τα προβλήματα με την ακρίβεια των όπλων τους; Λοιπόν, περισσότερα όπλα! Με το καθεστώς του Κιέβου να αποκτά δυνητικά χιλιάδες επιπλέον JDAM, προφανώς με τη χρήση κεφαλαίων που παρέχει η πολιτική Δύση, καθώς η ίδια η νεοναζιστική χούντα είναι «οικονομικά νεκρή», όπως εκτίμησε επακριβώς ο Ούγγρος πρόεδρος Βίκτορ Όρμπαν, οι εργολάβοι MIC των ΗΠΑ λαμβάνουν ακόμη περισσότερα δισεκατομμύρια δολάρια των Αμερικανών φορολογουμένων. Η σύμβαση για την τροποποίηση ή/και την αναβάθμιση χιλιάδων JDAM και άλλων πυρομαχικών θα παρείχε μακροπρόθεσμα συμβόλαια σε εταιρείες όπως η Boeing, η Lockheed Martin, η Raytheon, η BAE Systems κ.λπ. Αυτή θα μπορούσε να είναι μία από τις λίγες λογικές απαντήσεις στο ερώτημα γιατί η κυρίαρχη μηχανή προπαγάνδας ένιωσε ξαφνικά την επιθυμία να πει την αλήθεια για μια φορά.

Ωστόσο, δεν πρέπει να πέσουμε στην παγίδα να πιστεύουμε πως αυτό έχει να κάνει με αλτρουιστικά κίνητρα ή ακόμα και με την επιθυμία να γίνει το καθεστώς του Κιέβου πιο αποτελεσματική μαχητική δύναμη. Ο κύριος στόχος περιστρέφεται κυρίως γύρω από την πρόκληση όσο το δυνατόν περισσότερων θανάτων και καταστροφών, ιδιαίτερα στις μη στρατιωτικές υποδομές στο Donbass και σε άλλες περιοχές της πρώην Ουκρανίας. Αυτό έχει διπλά πλεονεκτήματα για τις ΗΠΑ. Πρώτον, η Ρωσία μένει με κατεστραμμένα κτίρια και υποδομές που πρέπει να ανακαινιστούν και δεύτερον, η κυρίαρχη μηχανή προπαγάνδας μπορεί να απεικονίσει την καταστροφή πως προκλήθηκε από τη Ρωσία. Αυτό εξηγεί επίσης γιατί η νεοναζιστική χούντα συνεχίζει να χρησιμοποιεί δυτικά όπλα που εξακολουθούν να αγνοούνται και να χτυπούν περιοχές αμάχων. Ίσως το μόνο θετικό σε όλο αυτό είναι το τεράστιο μέγεθος της διαφθοράς και της φιλίας τόσο στην πολιτική Δύση όσο και στο Κίεβο που μπορεί κάλλιστα να επιταχύνει τη ρωσική νίκη.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail