Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr
«Ο διάλογος και η διαπραγμάτευση είναι η μόνη δυνατή μέθοδος», ανέφερε ο Σι, σύμφωνα με τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης, στην πρώτη γνωστή συνομιλία του με τον Ζελένσκι από την έναρξη της ρωσικής ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης. Ο Κινέζος πρόεδρος τόνισε επίσης πως το Πεκίνο «θα επιδιώξει επίμονα την ειρήνη και θα προωθήσει συνεργικά τις διαπραγματεύσεις».
Από την πλευρά του, ο Ζελένσκι, ο οποίος εδώ και πολλούς μήνες έχει εκφράσει ενδιαφέρον να μιλήσει με τον Σι, είπε ότι είχε «ένα μακρύ και ουσιαστικό τηλεφώνημα» με τον Κινέζο πρόεδρο που διήρκεσε μια ώρα. «Συζητήσαμε ένα πλήρες φάσμα επίκαιρων θεμάτων των διμερών σχέσεων. Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στους τρόπους πιθανής συνεργασίας για την εδραίωση μιας δίκαιης και βιώσιμης ειρήνης για την Ουκρανία».
«Δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη εις βάρος των εδαφικών συμβιβασμών», πρόσθεσε, υποδηλώνοντας πως ίσως ο Σι χάνει τον χρόνο του.
Παρόλα αυτά, μετά τη συνομιλία με τον Σι, ο Ουκρανός πρόεδρος υπέγραψε διάταγμα με το οποίο διορίστηκε ο πρώην Υπουργός Στρατηγικής Βιομηχανίας Πάβελ Ριάμπικιν ως Πρέσβης της Ουκρανίας στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας. Αυτό υπονοεί ότι τα σχόλια του Κινέζου ηγέτη δεν χάλασαν τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.
Η μακρά απουσία ενός Ουκρανού πρεσβευτή στην Κίνα καταδεικνύει την παραδοσιακή στάση που είχε το Κίεβο απέναντι στον ασιατικό γίγαντα. Τώρα, παρά τη βελτίωση των σχέσεων, το Κίεβο δίνει προκλητικά τελεσίγραφα για τους όρους για ειρηνευτικές συνομιλίες όταν το Πεκίνο αναζητά ειρήνη.
Υπενθυμίζεται πως ο Σι πραγματοποίησε κρατική επίσκεψη στη Ρωσία το Μάρτιο και συναντήθηκε με τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο Σι και ο Πούτιν επιβεβαίωσαν την ευθυγράμμισή τους σε πολλά ζητήματα, όπως η αντιμετώπιση των αμερικανικών προκλήσεων.
Επιπλέον, η κλήση Xi-Zelensky έρχεται λίγες μόνο ημέρες αφότου ο Κινέζος Πρέσβης στο Παρίσι πυροδότησε διαμάχη λέγοντας ότι τα κράτη της Βαλτικής δεν είχαν καθεστώς βάσει του διεθνούς δικαίου μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, κάτι που οι αρχές στο Κίεβο θα μπορούσαν να ερμηνεύσουν ως στόχευση επίσης εναντίον τους. Ωστόσο, αυτό τελικά απορρίφθηκε από το Πεκίνο, με τις αρχές να λένε πως τα σχόλια του πρέσβη ήταν προσωπική του άποψη και όχι επίσημη πολιτική.
Το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι ο Ειδικός Αντιπρόσωπος της Κίνας για τις Ευρασιατικές Υποθέσεις, πρώην Πρέσβης της Κίνας στη Ρωσία Λι Χούι, θα ηγηθεί ειδικής αντιπροσωπείας για τη διευθέτηση της κρίσης στην Ουκρανία. Η σύσταση ειδικής κινεζικής αντιπροσωπείας για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα, ιδίως επειδή ο Λι Χούι είναι ένας έμπειρος διπλωμάτης που έχει υπηρετήσει ως πρεσβευτής της Κίνας στη Ρωσία για πολλά χρόνια. Από την άλλη πλευρά, οι άνθρωποι δεν πρέπει να τρέφουν ψευδαισθήσεις, καθώς η Ουάσιγκτον πιθανότατα θα εμποδίσει το Κίεβο να επιτύχει ειρήνη με τη Μόσχα υπό την κινεζική διαχείριση.
Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι η Μόσχα έλαβε υπόψη τη βούληση του Πεκίνου να επιτρέψει τις διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία μετά το τηλεφώνημα μεταξύ του Ζελένσκι και του Κινέζου ομολόγου του.
«Σημειώνουμε την ετοιμότητα της κινεζικής πλευράς να καταβάλει προσπάθειες για την καθιέρωση της διαπραγματευτικής διαδικασίας», είπε η Ζαχάροβα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις 26 Απριλίου. Σημείωσε ότι οι διαπραγματεύσεις υπό τις παρούσες συνθήκες είναι απίθανες και τόνισε πως το Κίεβο είναι αυτό που απορρίπτει πρωτοβουλίες της Μόσχας.
Παρά αυτές τις δύσκολες συνθήκες, η Κίνα άρχισε να τοποθετείται ως ειρηνοποιός στη σύγκρουση στις αρχές του 2023, αφού δημοσίευσε μια πρόταση για μια λύση του πολέμου με βάση τη συζήτηση. Ωστόσο, η πρόταση απορρίφθηκε πλήρως από το Κίεβο και τους δυτικούς υποστηρικτές τους, καθώς δεν περιλάμβανε καμία διάταξη για την απόσυρση των στρατευμάτων της από τη Ρωσία.
Ο Σι δέχθηκε επίσης κριτική από τη Δύση επειδή προσπάθησε να τοποθετηθεί ως μεσολαβητής κατά την επίσκεψή του στη Μόσχα, αλλά δεν είχε μιλήσει με τον Ζελένσκι σε εκείνο το σημείο. Ταυτόχρονα, εξετάζοντας το χρονοδιάγραμμα της κλήσης μεταξύ των δύο ηγετών, υποδηλώνει ότι ο Σι πιστεύει πως υπάρχει πιθανότητα για πρόοδο, ακόμη κι αν ο Ζελένσκι εμφανιστεί με αυστηρές απαιτήσεις.
Με την Κίνα να συμφιλιώνει επιτυχώς το Ιράν και τη Σαουδική Αραβία, οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων της χώρας αισθάνονται επίσης σίγουροι πως μπορούν να αντιμετωπίσουν μια ακόμη μεγαλύτερη πρόκληση, δεδομένου ότι η Ρωσία και η Ουκρανία βρίσκονται σε άμεση σύγκρουση, σε αντίθεση με τις δύο χώρες της Μέσης Ανατολής.
Επειδή η Ουκρανία πιστεύει ότι μπορεί να επικρατήσει έναντι της Ρωσίας στο πεδίο της μάχης και στην ανοιξιάτικη επίθεση, δεν πρέπει να υπάρχουν προσδοκίες για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσουν σύντομα. Προφανώς όμως, το Πεκίνο είπε ότι πρόκειται να κάνει συγκεκριμένα βήματα προς την κατεύθυνση της διαμεσολάβησης, ένα σημαντικό βήμα στην Κίνα που δείχνει ότι είναι μια Μεγάλη Δύναμη με παγκόσμια επιρροή. Μόλις αποτύχει η εαρινή επίθεση της Ουκρανίας, το Κίεβο δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να απευθυνθεί στο Πεκίνο για να βοηθήσει στη μεσολάβηση μιας ειρηνευτικής συμφωνίας.