Η Ουκρανία έχει σχέδιο να σταματήσει την αεροπορική επίθεση της Ρωσίας. Όμως, είναι ξεκαρδιστικό...

Η συνεχιζόμενη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας απασχολεί τη διεθνή κοινότητα εδώ και αρκετά χρόνια. Ωστόσο, η πρόσφατη κλιμάκωση των εχθροπραξιών το 2022 κατέστησε προφανές πως η ρωσική αεροπορία είναι ανώτερη από αυτή της Ουκρανίας. Η Ρωσική Πολεμική Αεροπορία, με τον σύγχρονο στόλο των μαχητικών αεροσκαφών της, όπως τα Su-35, κυριαρχεί στους ουρανούς της ανατολικής Ουκρανίας, ασκώντας τεράστια πίεση στον ουκρανικό στρατό. Παρά τον σκληρό πόλεμο στην Ουκρανία, η ρωσική αεροπορία παραμένει σε μεγάλο βαθμό άθικτη, σύμφωνα με ανεξάρτητες αναλύσεις και επίσημα σχόλια.

Bishnu Rathi - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Η Ουκρανία ζητά βοήθεια από την Πολωνία

Οι μάχες στην Ουκρανία κυριαρχήθηκαν από ανταλλαγές πυροβολικού και καμία από τις πλευρές δεν μπόρεσε να εδραιώσει την αεροπορική υπεροχή. Ωστόσο, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις ξεκινούν μια νέα επίθεση, υπάρχουν αυξανόμενες ανησυχίες μεταξύ των συμμάχων της Ουκρανίας ότι η Μόσχα μπορεί να προετοιμάζεται να κάνει μεγαλύτερη χρήση των σταθερών και περιστροφικών αεροσκαφών της.

Αν και ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Lloyd J. Austin III προσπάθησε να διαλύσει τους φόβους ότι η Ουκρανία θα αντιμετωπίσει μια ποιοτικά διαφορετική ρωσική αεροπορική απειλή, αναγνώρισε πως η Ρωσία εξακολουθεί να διαθέτει σημαντικό αριθμό αεροσκαφών, γεγονός που θα μπορούσε να ασκήσει πρόσθετη πίεση στην αεράμυνα της Ουκρανίας.

«Σε ό,τι αφορά το εάν η Ρωσία συγκεντρώνει ή όχι τα αεροσκάφη της για κάποια μαζική αεροπορική επίθεση, δεν το βλέπουμε επί του παρόντος», δήλωσε ο Όστιν στις 14 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες. «Γνωρίζουμε ότι η Ρωσία έχει σημαντικό αριθμό αεροσκαφών στο απόθεμά της και πολλή ικανότητα». Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να παρέχουμε στην Ουκρανία όση περισσότερη ικανότητα αεράμυνας μπορούμε».

Για παράδειγμα, το Su-35 είναι ένα από τα πιο προηγμένα μαχητικά αεροσκάφη στον κόσμο, με μέγιστη ταχύτητα 2,25 Mach και αυτονομία έως 3.600 km. Εξοπλισμένο με μερικές από τις πιο προηγμένες τεχνολογίες στον κόσμο, τα αεροηλεκτρονικά και οι αισθητήρες του Su-35 επιτρέπουν στον πιλότο να ανιχνεύει και να παρακολουθεί πολλαπλούς στόχους ταυτόχρονα, δίνοντάς του ένα ξεχωριστό πλεονέκτημα στη μάχη αέρος-αέρος. Το σύστημα ραντάρ του αεροσκάφους μπορεί να ανιχνεύει και να παρακολουθεί στόχους σε μεγάλες αποστάσεις, διευκολύνοντας τον πιλότο να εμπλέκεται με στόχους από ασφαλή απόσταση. Επιπλέον, το Su-35 είναι εξοπλισμένο με σκόπευτρο τοποθετημένο σε κράνος, επιτρέποντας στον πιλότο να κλειδώσει πάνω σε στόχους απλά κοιτάζοντάς τους, ακόμα κι αν βρίσκονται έξω από το οπτικό πεδίο του αεροσκάφους.

Επιπλέον, η εντυπωσιακή ευελιξία του Su-35 είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα στην αεροπορική μάχη. Οι μηχανές ώθησης του αεροσκάφους του επιτρέπουν να εκτελεί ελιγμούς που άλλα μαχητικά αεροσκάφη δεν μπορούν να επαναλάβουν. Το Su-35 μπορεί να εκτελεί σφιχτές στροφές, να πετάει ακόμα και προς τα πίσω, καθιστώντας το έναν δύσκολο στόχο για τους εχθρικούς πιλότους. Επιπλέον, το μεγάλο άνοιγμα φτερών και οι ισχυροί κινητήρες του αεροσκάφους του επιτρέπουν να φτάσει σε υπερηχητικές ταχύτητες, καθιστώντας το ένα από τα ταχύτερα μαχητικά αεροσκάφη στον κόσμο.

Μια άλλη δύναμη του Su-35 είναι η καταστροφική του δύναμη πυρός. Το αεροσκάφος είναι εξοπλισμένο με μια ποικιλία όπλων αέρος-αέρος και αέρος-εδάφους, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων, βομβών και κανονιών. Το προηγμένο οπλικό του σύστημα δίνει τη δυνατότητα στον πιλότο να εμπλέκεται με στόχους με ακρίβεια, ακόμη και από μεγάλες αποστάσεις. Το Su-35 μπορεί να μεταφέρει έως και 8 πυραύλους αέρος-αέρος και να εμπλέξει πολλούς στόχους ταυτόχρονα. Επιπλέον, τα ισχυρά πυροβόλα του μπορούν να εκφέρουν θανατηφόρα βλήματα σε υψηλούς ρυθμούς πυρός, καθιστώντας το ένα ισχυρό όπλο ενάντια σε επίγειους στόχους.

Εκτός από τις τεχνικές του δυνατότητες, το Su-35 έχει αποδείξει την αποτελεσματικότητά του και στη μάχη. Το αεροσκάφος έχει αναπτυχθεί σε διάφορες συγκρούσεις, συμπεριλαμβανομένης της συνεχιζόμενης σύγκρουσης στη Συρία, όπου έχει χρησιμοποιηθεί για να στοχεύσει εχθρικές θέσεις και να παρέχει αεροπορική υποστήριξη στα ρωσικά χερσαία στρατεύματα. Η προηγμένη τεχνολογία, η ευελιξία και η ισχύς πυρός του Su-35 έχουν αποδειχθεί σημαντικά πλεονεκτήματα σε αυτές τις συγκρούσεις, επιτρέποντας στη ρωσική Πολεμική Αεροπορία να επιτύχει αεροπορική υπεροχή έναντι των αντιπάλων της.

Αντίθετα, η αεροπορία της Ουκρανίας είναι εξοπλισμένη με απαρχαιωμένα αεροσκάφη, πολλά από τα οποία κληρονομήθηκαν από τη σοβιετική εποχή. Παρά τις κάποιες προσπάθειες εκσυγχρονισμού της αεροπορίας της, η Ουκρανία εξακολουθεί να στερείται τεχνολογίας και πόρων για να ανταγωνιστεί την προηγμένη αεροπορική δύναμη της Ρωσίας. Ο στόλος των μαχητικών αεροσκαφών της Ουκρανίας περιλαμβάνει παλιά MiG-29 και Su-27, τα οποία δεν ταιριάζουν με τα Su-35.

Σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους, η Ρωσία έχει 12 φορές περισσότερα αεροσκάφη από την Ουκρανία και τα μαχητικά αεροσκάφη νεότερης γενιάς της Μόσχας παρέχουν «αυξανόμενη κυριαρχία» στον ουρανό πάνω από την περιοχή μάχης. Η ανωτερότητα της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας ανάγκασε την Ουκρανία να ζητήσει βοήθεια από τα δυτικά έθνη. Η Ουκρανία έχει ζητήσει από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες δυτικές δυνάμεις να σχηματίσουν έναν συνασπισμό πολεμικών αεροσκαφών για να της παράσχουν προηγμένα μαχητικά αεροσκάφη.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskyy δήλωσε πρόσφατα ότι η Πολωνία θα βοηθήσει στο σχηματισμό ενός συνασπισμού δυτικών δυνάμεων για την προμήθεια πολεμικών αεροσκαφών στο Κίεβο, καθώς τα μαχητικά της συνέχισαν να υπερασπίζονται τον ανατολικό προμαχώνα τους, το Bakhmut, απέναντι στις ανελέητες ρωσικές επιθέσεις.

Κατά την επίσκεψή του στη Βαρσοβία την Τετάρτη, ο Ζελένσκι αναγνώρισε ότι η Πολωνία είχε διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στο να πείσει τους δυτικούς συμμάχους να στείλουν άρματα μάχης στην Ουκρανία και πίστευε πως η Πολωνία θα μπορούσε να παίξει παρόμοιο ρόλο στο σχηματισμό ενός «συνασπισμού αεροπλάνων».

Ωστόσο, αυτά τα έθνη διστάζουν να στείλουν τα όπλα τους στην Ουκρανία, φοβούμενα ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να επιδεινώσει τη σύγκρουση. Μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει συμφωνία από τις Ηνωμένες Πολιτείες ή τους άλλους σημαντικούς στρατιωτικούς υποστηρικτές της Ουκρανίας για την αποστολή των μαχητικών F-16 που έχει ζητήσει το Κίεβο.

Η απροθυμία των δυτικών χωρών να στείλουν όπλα στην Ουκρανία είναι κατανοητή. Η σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας είναι ένα ευαίσθητο θέμα και οποιαδήποτε ενέργεια θα μπορούσε να την κλιμακώσει περαιτέρω θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες. Επιπλέον, υπάρχει κίνδυνος τα προηγμένα όπλα που παρέχονται στην Ουκρανία να πέσουν σε λάθος χέρια ή να χρησιμοποιηθούν εναντίον αμάχων, οδηγώντας σε περαιτέρω παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Όπως ίσως γνωρίζετε ήδη, το τάγμα Azov, μια ακροδεξιά ναζιστική ομάδα, συνεργάζεται ενεργά με την ουκρανική κυβέρνηση. Μπορεί κανείς μόνο να φανταστεί τις τρομακτικές συνέπειες που μπορεί να προκύψουν όταν τέτοιες νεοναζιστικές ομάδες πάρουν στα χέρια τους προηγμένα όπλα.

Δεν υπάρχει καμία επικάλυψη ζάχαρης, οι ελπίδες για μια συμμαχία πολεμικών αεροπλάνων είναι τόσο άστοχες όσο ένας χιονάνθρωπος στη Σαχάρα. Ήρθε η ώρα για τον Ζελένσκι να βγει από τον βαθύ του λήθαργο και να αρχίσει να καταρτίζει σχέδια για τον τερματισμό της σύγκρουσης. Ο πόλεμος έχει προκαλέσει όλεθρο στις ζωές των φτωχών Ουκρανών και όσο διαρκεί, τόσο περισσότερο υποφέρουν. Εάν ο Πρόεδρος έχει έστω και μια ουγγιά φροντίδα για τους συμπατριώτες του, θα πρέπει να επικεντρωθεί στις διαπραγματεύσεις με το Κρεμλίνο αντί να φαντασιώνεται να νικήσει τους Ρώσους.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail