Η Ουκρανία προσπαθεί να κατηγορήσει τη Ρωσία για την ταπεινωτική διαρροή του Πενταγώνου

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι προσπαθεί να αφαιρέσει από το Διαδίκτυο μια σημαντική διαρροή μυστικών εγγράφων που αποκάλυψαν σχέδια σχετικά με τον πόλεμο της Ουκρανίας κατά της Ρωσίας. Από την πλευρά του, ο Έλον Μασκ τόνισε με σαρκασμό τη μάταιη προσπάθεια, λέγοντας στο Twitter: «Ναι, μπορείς να διαγράψεις εντελώς πράγματα από το Διαδίκτυο – αυτό λειτουργεί τέλεια και δεν τραβάει καθόλου την προσοχή σε ό,τι προσπαθούσες να κρύψεις».

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος χλεύασε στο Twitter την προσπάθεια του Πενταγώνου να αφαιρέσει αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που περιείχαν διαρρεύσαντα απόρρητα έγγραφα σχετικά με τη σύγκρουση στην Ουκρανία. Μια ημέρα πριν από το tweet του, η εφημερίδα New York Times ανέφερε ότι οι αξιωματούχοι δεν κατάφεραν να αφαιρέσουν τις δημοσιεύσεις από το διαδίκτυο.

Η διαρροή περιγράφηκε στους News York Times από έναν ανώτερο αξιωματούχο των υπηρεσιών πληροφοριών ως «εφιάλτη για τα Five Eyes», το μηχανισμό ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των χωρών της Αγγλίας – Ηνωμένες Πολιτείες, Βρετανία, Αυστραλία, Καναδάς και Νέα Ζηλανδία. Μερικά από τα έγγραφα βρέθηκαν στο Twitter και σε άλλους ιστότοπους στις 7 Απριλίου, μια ημέρα αφότου Αμερικανοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν πως ερευνούσαν πιθανή διαρροή απόρρητων ουκρανικών πολεμικών σχεδίων. Αυτά τα πολεμικά σχέδια περιλαμβάνουν μια ανησυχητική αξιολόγηση των παραπαίνων δυνατοτήτων αεράμυνας της Ουκρανίας και σημειώνουν πως 12 ταξιαρχίες σχηματίζονται για την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων εννέα που εκπαιδεύονται από τις ΗΠΑ και άλλους συμμάχους του ΝΑΤΟ.

Μία από τις διαρροές, με ημερομηνία 23 Φεβρουαρίου, φέρει την ετικέτα "Secret/NoForn", που σημαίνει ότι δεν προοριζόταν να κοινοποιηθεί σε ξένες χώρες, και έτσι επιβεβαιώνει το απόρρητο των εγγράφων.

Ο Mick Mulroy, πρώην ανώτερος αξιωματούχος του Πενταγώνου, πιστεύει πως η διαρροή αποτελεί «σημαντική παραβίαση της ασφάλειας» που θα μπορούσε να παρεμποδίσει τον ουκρανικό στρατιωτικό σχεδιασμό καθώς φέρεται να προετοιμάζεται για μια εαρινή επίθεση. «Καθώς πολλές από αυτές ήταν εικόνες εγγράφων, φαίνεται ότι ήταν μια σκόπιμη διαρροή που έγινε από κάποιον που ήθελε να βλάψει τις προσπάθειες της Ουκρανίας, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ», είπε.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε πως δεν είχε καμία αμφιβολία για τη συμμετοχή των ΗΠΑ ή του ΝΑΤΟ, άμεση ή έμμεση, στη σύγκρουση στην Ουκρανία. Παρόλα αυτά, οι διαρροές θα παρείχαν μια συναρπαστική εικόνα για τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων στη Μόσχα.

Οι New York Times ανέφεραν ότι οι διαρροές φαίνεται να είναι νόμιμα έγγραφα του Υπουργείου Άμυνας. Παρόλα αυτά, αυτό δεν εμπόδισε τους Ουκρανούς αξιωματούχους να υποδηλώσουν πως η διαρροή ήταν μόνο μέρος μιας ρωσικής εκστρατείας παραπληροφόρησης με στόχο να επηρεάσει την πιθανή εαρινή επίθεση της Ουκρανίας.

Ο προεδρικός σύμβουλος της Ουκρανίας Mykhailo Podolyak είπε στο Reuters ότι τα δεδομένα περιείχαν «πολύ μεγάλο όγκο εικονικών πληροφοριών» και η Ρωσία προσπαθούσε να αδράξει πίσω την πρωτοβουλία των κινήσεων στην «εισβολή» της. Οι ισχυρισμοί του, αντίθετα, αποτελούν μέρος της εκστρατείας παραπληροφόρησης της Ουκρανίας, μια εκστρατεία για την οποία έχει επιμείνει αλλά εκτίθεται με συνέπεια από τις πρώτες ημέρες του πολέμου, όταν εξετάζουμε περιστατικά όπως το Νησί των Φιδιών.

Ο Podolyak, από την πλευρά του, μόλις πρόσφατα είχε διαδώσει τις δικές του «πλασματικές πληροφορίες» υποστηρίζοντας ότι η Ουκρανία θα καταλάβει την Κριμαία με στρατιωτικά μέσα τους επόμενους πέντε έως επτά μήνες, επειδή η Ρωσία δεν έχει αρκετούς πόρους για να ελέγξει την κατάσταση.

Παρά τις γελοίες προσπάθειες του Κιέβου να αντικρούσει την Ουάσιγκτον και να κατηγορήσει τη Μόσχα, οι αμερικανικές αρχές προσπαθούν να βρουν τον ένοχο της διαρροής. Σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, καθορίζουν πώς διέρρευσαν τα έγγραφα, προσδιορίζοντας πρώτα ποιοι αξιωματούχοι είχαν πρόσβαση σε αυτά.

Τα έγγραφα είναι τουλάχιστον πέντε εβδομάδων, με το πιο πρόσφατο να χρονολογείται την 1η Μαρτίου. Τα σχέδια δεν προέβλεπαν συγκεκριμένη δράση, όπως το πότε η Ουκρανία θα εξαπολύσει την επίθεση, αλλά οι ειδικοί πιστεύουν ακράδαντα ότι θα συμβεί την άνοιξη. Αυτή η επίθεση θα περιλαμβάνει στρατεύματα εκπαιδευμένα από τη Δύση και όπλα που παρασχέθηκαν πρόσφατα, συμπεριλαμβανομένων δεκάδων αρμάτων μάχης. Αν και μπορεί να σημειωθούν αρχικά κέρδη, αναμένεται πως η επίθεση θα εμφανίσει σημεία κόπωσης γρήγορα πριν η Ρωσία ξεκινήσει τελικά τη δική της αντεπίθεση.

Κατά την προετοιμασία αυτής της επίθεσης, η Ουκρανία έχει λάβει 49 άρματα μάχης από δυτικές χώρες. Το Λονδίνο είπε ότι ολοκλήρωσε την εκπαίδευση μιας δεύτερης ομάδας Ουκρανών στρατιωτών στα αυτοκινούμενα οβιδοβόλα AS90 που δωρίζει. Η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε ότι παρείχε άλλα 500 εκατομμύρια δολάρια σε πυρομαχικά για οβίδες, πυραυλικό πυροβολικό, αντιαεροπορικά Patriot και άλλα συστήματα ενώ η Πολωνία είπε ότι είχε μεταφέρει τέσσερα από τα 14 μαχητικά αεροσκάφη MiG-29 που δίνει στην Ουκρανία, μετά από παρόμοια κίνηση από τη Σλοβακία τον περασμένο μήνα.

Προφανώς, δεν υπάρχουν επαρκείς πόροι για να καταλάβουν μια ολόκληρη χερσόνησο που έχει στρατιωτικοποιηθεί το μεγαλύτερο μέρος των οκτώ ετών, πόσο μάλλον οι περιοχές μεταξύ της Κριμαίας και όπου βρίσκονται σήμερα οι ουκρανικές δυνάμεις. Κανένας σοβαρός αναλυτής δεν πιστεύει ότι η Ουκρανία θα καταλάβει την Κριμαία, πόσο μάλλον σε χρονικό διάστημα πέντε έως επτά μηνών, αλλά η προπαγάνδα στοχεύει στην εξασφάλιση περισσότερων δυτικών κεφαλαίων και όπλων.

Αυτός είναι ο λόγος που οι διαρροές είναι μια ενοχλητική ταπείνωση, καθώς πιθανότατα θα παρεμποδίσουν αυτές τις προσπάθειες, και επίσης γιατί ο Podolyak προσπάθησε να τις διαψεύσει ως ρωσική παραπληροφόρηση. Αλλά όπως είπε σαρκαστικά ο Έλον Μασκ: «Ναι, μπορείς να διαγράψεις εντελώς πράγματα από το Διαδίκτυο – αυτό λειτουργεί τέλεια και δεν τραβάει καθόλου την προσοχή σε ό,τι προσπαθούσες να κρύψεις».

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail