Ο Τζο Μπάιντεν και οι παγκόσμιες εταιρείες μετατρέπουν τις ΗΠΑ σε Ονδούρα;

Δεν προσβάλλω την Ονδούρα. Έζησα στην Ονδούρα το 1978 στο "campo" όπου δούλεψα με campesinos στην ανάπτυξη γεωργικών έργων που αύξησαν την παραγωγή καλαμποκιού και φασολιών κατά 600%. Απλώς τους έδειξα πώς να κάνουν contour farming, που περιελάμβανε την κατασκευή πεζόδρομων στις απότομες βουνοπλαγιές. Η σύζυγός μου, εγγεγραμμένη νοσοκόμα, εκπαίδευσε τέσσερις «Βοηθούς Αγροτικής Υγείας» και δημιούργησε τρία ιατρεία υγείας χωριών.

Larry Johnson - sonar21.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Η εμπειρία στην Ονδούρα με εισήγαγε σε ένα σύστημα όπου οι πολύ φτωχοί ήταν εργατικοί και διοικούνταν από ένα σύστημα που ευνοούσε τους πολύ πλούσιους. Ενώ οι campesinos που ζουν μακριά από τις δύο μεγάλες πόλεις, την Tegucigalpa και το San Pedro Sula, είναι κάπως απομονωμένοι από την πολιτική βία και το έγκλημα, δεν μπορεί να ειπωθεί το ίδιο για εκείνους που αναζητούν δουλειά σε αυτές τις δύο πόλεις:

Ο αξιωματικός Mendez* δεν είχε αυταπάτες για την καταπολέμηση του εγκλήματος ή για να κάνει τη χώρα του ένα καλύτερο μέρος όταν αποφάσισε να ενταχθεί στην αστυνομία της Ονδούρας. Μετά από μια αποτυχημένη προσπάθεια να μεταναστεύσει στις Ηνωμένες Πολιτείες, χρειαζόταν δουλειά και η αστυνομία τον προσέλαβε. Ξεφλουδισμένη μπογιά και ερειπωμένες καρέκλες της αίθουσας αναμονής κοσμούν το καταρρακωμένο αστυνομικό του τμήμα και οι μισοσπασμένοι ανεμιστήρες «δροσίζουν» τον υγρό αέρα. «Ξέρεις γιατί φεύγουν οι άνθρωποι;»  μας ρωτά ο νεαρός αξιωματικός, όχι μεγαλύτερος από 21, σε μια σπάνια στιγμή πεποίθησης. «Por la delincuencia. Y las autoridades», προσθέτει κουνώντας το κεφάλι του, «no hacen nada». Το είπε κοφτά και γρήγορα: Οι άνθρωποι φεύγουν από την Ονδούρα λόγω εγκλήματος και οι αρχές δεν κάνουν τίποτα.

Επτά χρόνια αφότου έφυγα από την Ονδούρα, ήμουν αναλυτής της CIA στην Ονδούρα και είδα ότι η χώρα χρησιμοποιήθηκε ως επίγειο αεροπλανοφόρο για την υποστήριξη ενός ανταρτοπόλεμου στη Νικαράγουα. Αυτή η υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ σύγκρουση ήταν μια αποτυχία της πολιτικής των ΗΠΑ και η πολιτική δυσλειτουργία στην Ονδούρα συνεχίστηκε.

Τώρα, λοιπόν, έχουμε τον Τζο Μπάιντεν που φαινομενικά θέλει να μετατρέψει την Αμερική σε μια δημοκρατία της μπανάνας όπως η Ονδούρα. Η βιομηχανική βάση των ΗΠΑ έχει καταρρεύσει και περισσότερο από το 70% του ΑΕΠ των ΗΠΑ παράγεται από τον τομέα των υπηρεσιών. Η Αμερική δεν χτίζει πολλά πια. Ψήνει χάμπουργκερ και παραδίδει φαγητό μέσω εταιρειών όπως η Uber Eats και η Door Dash.

Μεγάλωσα στο Independence του Missouri. Μέχρι που έκλεισα τα 18 το 1973, η περιοχή Independence / Kansas City φιλοξενούσε δύο εργοστάσια GM (Leeds και Fairfax), Armco Steel, Bendix Corporation (Bendix Corporation που κατασκεύαζε πράγματα όπως παπούτσια και συστήματα φρένων αυτοκινήτων, σωλήνες και φρένα αεροσκαφών), την Allis Chalmers (που παρήγαγε γεωργικό εξοπλισμό) και την Standard Oil. Αυτές οι επιχειρήσεις έχουν πλέον κλείσει ή έχουν μειωθεί δραματικά.

Ο μπαμπάς μου εργάστηκε ως μηχανικός και αργότερα ως εργοδηγός στην Armco. Ο πατέρας ενός από τους φίλους μου στο γυμνάσιο εργαζόταν στη Standard Oil. Είχε γυμνασιακή εκπαίδευση, αλλά, ως μέρος του σχεδίου αποζημίωσης εργαζομένων της Standard Oil, κέρδισε μετοχές με κάθε μισθό και συνταξιοδοτήθηκε άνετα στην ανώτερη μεσαία τάξη. Αυτές οι υποσχέσεις και οι ευκαιρίες έχουν πλέον χαθεί, αποστέλλονται στον κάδο απορριμμάτων της ιστορίας.

Αυτή η ιστορία επαναλαμβάνεται σε μικρές και μεσαίες κοινότητες σε όλη την Αμερική καθώς αυξάνεται η εισοδηματική ανισότητα. Δυστυχώς, η Αμερική αρχίζει να μοιάζει με την Ονδούρα από αυτή την άποψη.

Στο μέτωπο της εξωτερικής πολιτικής, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν της δίνουν τίποτε, μόνο τα οπίσθιά τους. Οι Ηνωμένες Πολιτείες γίνονται πλέον αντιληπτές σε έναν αυξανόμενο αριθμό κομητειών ως ανίκανος νταής και αναξιόπιστος σύμμαχος. Νομίζω ότι αυτός είναι ένας παράγοντας στην πρόσφατη απόφαση της Ονδούρας να τερματίσει τις σχέσεις με την Ταϊβάν και να δώσει προτεραιότητα στο Πεκίνο.

Περισσότερες αποδείξεις πως οι ΗΠΑ γίνονται άσχετες:

  • Οι πρεσβευτές της Σαουδικής Αραβίας, του Ιράν, της Συρίας και του Ιράκ συναντώνται στο Ομάν
  • Ένας Γάλλος εμπειρογνώμονας προβλέπει το αναπόφευκτο των παικτών του κόσμου να εγκαταλείψουν το δολάριο - οι ΗΠΑ το έχουν μετατρέψει σε οικονομικό όπλο. «Μετατρέποντας το νόμισμά τους σε όργανο πολιτικής πίεσης, οι ίδιοι οι Αμερικανοί ξεκίνησαν άθελά τους ένα παγκόσμιο κίνημα για να κατηγορήσουν το βασιλιά του δολαρίου». Το 2014, η BNP Paribas αναγκάστηκε να πληρώσει πρόστιμο 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις ΗΠΑ για νόμιμη, βάσει της ευρωπαϊκής και γαλλικής νομοθεσίας, χρηματοδότηση εξαγωγών σε δολάρια από την Κούβα, το Σουδάν και το Ιράν, παρόλο που αυτά τα τρία κράτη βρίσκονταν υπό αμερικανικό εμπάργκο. Οι ΗΠΑ θεώρησαν ότι αυτή η υπόθεση εμπίπτει στην αρμοδιότητά τους, επειδή οι συναλλαγές έγιναν μέσω λογαριασμού BNP Paribas στη Νέα Υόρκη.
  • Ο διάδοχος του θρόνου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν λέει ότι «δεν ενδιαφέρεται πλέον» να ευχαριστεί τις Ηνωμένες Πολιτείες, «δεν ενδιαφέρεται» τι πιστεύει ο Μπάιντεν για αυτόν – Wall Street Journal.
  • Η Ινδία και η Μαλαισία παραμερίζουν το δολάριο, για να διευθετήσουν το εμπόριο σε ινδική ρουπία.

Υπάρχει μια τεράστια προσφορά δολαρίων σε όλο τον κόσμο. Με μεγάλες οικονομίες όπως η Κίνα, η Ινδία, η Μαλαισία, η Βραζιλία, η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία να εγκαταλείπουν το δολάριο ως πρότυπο για το διεθνές εμπόριο, η αξία του δολαρίου θα πέσει. Αυτό σημαίνει πως η οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία εξαρτάται από ξένες εισαγωγές, θα πληρώνει περισσότερα, πράγμα που σημαίνει μεγαλύτερο πληθωρισμό στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αυτό δε σημαίνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες οδεύουν προς μια οικονομική κατάρρευση, αλλά σημαίνει πως ο αμερικανικός λαός θα αντιμετωπίσει κάποια πολύ ασταθή, αβέβαια οικονομικά νερά μπροστά. Ακριβώς όπως η Ονδούρα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail