Να γιατί το «μυστικό σχέδιο» που διέρρευσε για μια ουκρανική στρατιωτική επίθεση δε βγάζει νόημα

ukrinform.net
Η κυκλοφορία μοιάζει με μια προσπάθεια να αποσπαστεί η προσοχή της Ρωσίας από αυτό που πραγματικά συμβαίνει

Από το κανάλι Telegram "Military Chronicle"/ Παρουσίαση Freepen.gr

Την Παρασκευή, εμφανίστηκαν φωτογραφίες ενός εγγράφου που φέρεται να περιέχει λεπτομέρειες σχετικά με μια σχεδιαζόμενη επικείμενη ουκρανική επίθεση σε εδάφη που ελέγχονται από τη Ρωσία. Η «διαρροή» συνέπεσε με υποδείξεις ότι οι ασκήσεις του NATO, Defender 2023 –που είχαν προγραμματιστεί για το τέλος αυτού του μήνα– θα μπορούσαν να αποτελέσουν κάλυμμα για μια επιχείρηση εφοδιασμού και υποστήριξης ουκρανικών μονάδων. Ωστόσο, μετά από προσεκτικότερη εξέταση, προκύπτουν αμφιβολίες σχετικά με τη γνησιότητα του εγγράφου.

Πότε εμφανίστηκε;

Τα υποτιθέμενα μυστικά σχέδια για την υποστήριξη μιας επίθεσης από τις δυνάμεις του Κιέβου κυκλοφόρησαν στο Διαδίκτυο μια ημέρα πριν ο Άντονι Μπλίνκεν κάνει μια δήλωση σχετικά με το θέμα. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ είπε ότι η επιχείρηση θα ξεκινήσει «μέσα σε λίγες εβδομάδες». 

Τι πληροφορίες περιέχει;

Δεν υπήρξε τέτοια διαρροή από τότε που ξεκίνησε η στρατιωτική εκστρατεία της Μόσχας στην Ουκρανία, πριν από περισσότερους από 13 μήνες. Αξίζει να σημειωθεί πως τα δημοσιευμένα σχέδια περιέχουν όχι μόνο ένα χρονοδιάγραμμα για τον εφοδιασμό ουκρανικών μονάδων με όπλα και πυρομαχικά του ΝΑΤΟ, αλλά και πληροφορίες σχετικά με τη δομή των ταξιαρχιών και των ταγμάτων που φέρεται να προετοιμάζονται για την επίθεση.

Το έγγραφο, με ημερομηνία 1 Μαρτίου, λέει ότι οι ταξιαρχίες του Κιέβου χρειάζονται 253 άρματα μάχης, περισσότερα από 380 οχήματα μάχης πεζικού και APC, 480 οχήματα, 147 πυροβολικά και 571 τεθωρακισμένα οχήματα HMMWV για να πραγματοποιήσουν την επίθεση.

Ποιες πληροφορίες είναι πιο ύποπτες;

Οι πιθανές τοποθεσίες των ρωσικών μονάδων, που υποδεικνύονται στον χάρτη μάχης με κόκκινο χρώμα, φαίνεται να έχουν συλλεχθεί από ανοιχτές πηγές. Αρκετοί πόροι υπέρ του Κιέβου που παρακολουθούν στρατιωτικές επιχειρήσεις περιέχουν σχεδόν πανομοιότυπες πληροφορίες.

Επίσης, οι αναλογίες νεκρών και τραυματιών για τις Ουκρανικές και Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις που εμφανίζονταν αρχικά σε αυτά τα «μυστικά σχέδια» άλλαξαν έκτοτε. Όταν δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά, οι απώλειες για την ουκρανική πλευρά υποτιμήθηκαν σε περίπου 16.500 – 17.000 άτομα. Στη συνέχεια (μάλλον για να είμαστε πιο ρεαλιστικοί), αυξήθηκαν σχεδόν πέντε φορές, μέχρι τις 65.000 – 75.000. Ταυτόχρονα, οι αριθμοί που δίνονται για τις υποτιθέμενες απώλειες οχημάτων και εξοπλισμού της Ρωσίας συμπίπτουν με στοιχεία που δημοσίευσε το υπουργείο Άμυνας του Κιέβου.

Τι άλλο δεν πάει καλά με τα δημοσιευμένα επιθετικά σχέδια της AFU;

Η κατάφωρη παραποίηση στοιχείων για την ετοιμότητα των ουκρανικών στρατιωτικών σχηματισμών τραβάει τα βλέμματα. Το έγγραφο αναφέρει πως, από τις εννέα που υποτίθεται ότι θα εκπαιδευτούν σύμφωνα με τα πρότυπα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ έως τις 31 Μαρτίου και τις 30 Απριλίου, πέντε ταξιαρχίες του Κιέβου είχαν μηδενική εκπαίδευση: αυτές είναι η 82η αερομεταφερόμενη, η 32η, η 117η και η 118η εδαφικής άμυνας καθώς και η 21η ξεχωριστή μηχανοκίνητη.

Ακόμη και αν εκπαιδεύονταν μόνο δύο ή τρεις λόχοι σε αυτές τις ταξιαρχίες και δεν είχε ολοκληρωθεί η αυτοπροετοιμασία, το επίπεδο εκπαίδευσής τους δε θα μπορούσε να είναι μηδενικό. Παράλληλα, το υψηλότερο ποσοστό ετοιμότητας καταγράφηκε μόνο στην 47η (40%) και την 46η (60%).

Ποιο είναι το αποτέλεσμα;

Το σχέδιο δίνει επίσης περίεργα στοιχεία για τον στρατιωτικό εξοπλισμό.

Για παράδειγμα, από τα 109 M2 Bradley BMP που στάλθηκαν στις ένοπλες δυνάμεις, για κάποιο λόγο μόνο 99 πρόκειται να συμμετάσχουν στην επίθεση. Επιπλέον, τα οχήματα δεν κατανέμονται μεταξύ των ταξιαρχιών και τοποθετούνται μόνο σε ένα σχηματισμό – την 47η μηχανοκίνητη ταξιαρχία του Κιέβου, η οποία δε διαθέτει βαριά άρματα μάχης.

Αντί για σοβιετικά T-72 ή T-64BV, αυτή η ομάδα έχει μόνο σλοβακικά T-55S με πυροβόλα 105 mm, τα οποία είναι δύσκολο να χρησιμοποιηθούν σε μεγάλης κλίμακας επίθεση.

Τα μικρά, αλλά σημαντικά, λάθη και ανακρίβειες στους υπολογισμούς του εξοπλισμού, η προσαρμοσμένη λογιστική των ζημιών, καθώς και η παρουσία μονάδων με «μηδενική» ετοιμότητα, δείχνουν ότι αυτό το έγγραφο, το οποίο εκδόθηκε ως «μυστικό σχέδιο», πιθανώς προετοιμάστηκε και διανεμήθηκε όχι από τον στρατό, αλλά από μια ομάδα πολιτών, πιθανώς αναλυτές υπέρ του Κιέβου.

Ο σκοπός αυτής της εμφυτευμένης παραπληροφόρησης μπορεί να είναι η υποαναφορά του πραγματικού αριθμού των έτοιμων για μάχη ουκρανικών μονάδων που θα αναπτυχθούν για την επίθεση ή η απόσπαση της προσοχής από άλλα γεγονότα που σχετίζονται με την πραγματική επιχείρηση.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail