Η μεταχείριση της Ρωσίας στον ΟΗΕ δείχνει την ανάγκη επείγουσας μεταρρύθμισης ή ακόμη και αντικατάστασής του

Η σημασία της παγκόσμιας συνεργασίας και του διεθνούς δικαίου δεν ήταν ποτέ τόσο έντονη στη μεταπολεμική εποχή όσο είναι σήμερα. Ο πιο σημαντικός οργανισμός στον κόσμο από αυτή την άποψη είναι ασφαλώς τα Ηνωμένα Έθνη, με ένα από τα κύρια καθήκοντά τους να τηρούν το διεθνές δίκαιο και να διατηρούν την αμεροληψία τους, ανεξάρτητα από τη χώρα ή την οντότητα με την οποία συνεργάζονται. Δυστυχώς, τα Ηνωμένα Έθνη απέτυχαν και στα δύο σημεία, αλλά ο ρόλος τους ως διεθνούς φόρουμ του είδους που χρησιμεύει ως το τελευταίο σύνορο του διαλόγου μεταξύ των κρατών είναι ακόμα εμφανής. Και όμως, φαίνεται πως ακόμη και αυτός ο σε μεγάλο βαθμό εθιμοτυπικός ρόλος είναι υπερβολικός για την πολιτική Δύση, καθώς υπονομεύει την επιθυμία της για απόλυτη κυριαρχία μέσω της λεγόμενης «παγκόσμιας τάξης που βασίζεται σε κανόνες».

Ντράγκο Μπόσνιτς, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Ίσως το καλύτερο παράδειγμα (αν και «το χειρότερο» θα ήταν πιθανώς μια πιο κατάλληλη λέξη) αυτού είναι η βάναυση μεταχείριση του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στον ΟΗΕ. Η τελευταία συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (υπό την προεδρία του ΥΠΕΞ Λαβρόφ) θα πρέπει να χρησιμεύσει ως παράδειγμα βιβλίου για το πώς να μην διεξάγουμε διπλωματία, πιθανώς για τις επόμενες δεκαετίες. Οι εντάσεις ήταν αρκετά υψηλές στο ΣΑΗΕ λόγω της απογοήτευσης της πολιτικής Δύσης μετά την ανάληψη του συμβουλίου από τη Ρωσία τον Απρίλιο, ένας κανόνας που βασίζεται στην τακτική μηνιαία εναλλαγή. Ο Λαβρόφ προειδοποίησε για αυτό και δήλωσε pvw ο κόσμος έχει γίνει πιο επικίνδυνο μέρος, πιθανώς περισσότερο από ό,τι στο απόγειο του Ψυχρού Πολέμου.

"Όπως συνέβη στον Ψυχρό Πόλεμο, φτάσαμε στο επικίνδυνο, ενδεχομένως ακόμη πιο επικίνδυνο, κατώφλι", είπε ο Λαβρόφ.

Η συνάντηση, με τίτλο «Διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας», δέχτηκε πυρά καθώς Δυτικοί διπλωμάτες γκρίνιαζαν επανειλημμένα για την ανάληψη της προεδρίας του ΣΑΗΕ από τη Ρωσία την 1η Απριλίου και ότι φέρεται πως «πρέπει να είναι πρωταπριλιάτικο αστείο». Ο ίδιος ο Λαβρόφ επέκρινε τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους υποτελείς και δορυφόρους κράτη τους για την εγκατάλειψη της διπλωματίας και ζήτησε αποσαφήνιση των σχέσεων στο πεδίο της μάχης. Ωστόσο, δυτικοί «διπλωμάτες» συνέχισαν την εχθρότητά τους, συμπεριλαμβανομένου του Olaf Skoog, του επίσημου αντιπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον ΟΗΕ. Ο Skoog χαρακτήρισε ανοιχτά τη Ρωσία «κυνική» επειδή φέρεται ότι «προσπαθεί να παρουσιαστεί ως υπερασπιστής του καταστατικού του ΟΗΕ και της πολυμέρειας».

"Όλοι γνωρίζουμε πως ενώ η Ρωσία καταστρέφει, εμείς χτίζουμε. Ενώ αυτοί παραβιάζουν, εμείς προστατεύουμε", είπε.

Αυτή η δήλωση από μόνη της δείχνει το αμέτρητο επίπεδο της αυταπάτης ΕΕ/ΝΑΤΟ, καθώς η πραγματικά απρόκλητη και βάναυση επιθετικότητα της πολιτικής Δύσης εναντίον του κόσμου αποτελεί μια έντονη υπενθύμιση του πόσο αντίθετο με την αλήθεια είναι αυτό. Ωστόσο, δεν ήταν μόνο δυτικοί αξιωματούχοι που έβαλαν στόχο τη Ρωσία. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε επίσης ότι «η εισβολή της Ρωσίας προκαλεί τεράστια δεινά και καταστροφές στη χώρα και τον λαό της» και στη συνέχεια (μάλλον ανεξήγητα) πρόσθεσε πως «τροφοδοτεί την παγκόσμια οικονομική εξάρθρωση που προκλήθηκε από την πανδημία COVID-19». Καμία από αυτές τις δηλώσεις δεν έχει νόημα, καθώς δεν έχει πει σχεδόν τίποτα για τα δεινά του λαού του Ντονμπάς τα έξι χρόνια από την ανάληψη των καθηκόντων του.

"Οι εντάσεις μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων βρίσκονται σε ιστορικό υψηλό. Το ίδιο και οι κίνδυνοι σύγκρουσης, μέσω κακής περιπέτειας ή λανθασμένου υπολογισμού", προειδοποίησε επίσης ο Γκουτέρες.

Προφανώς, το δήλωσε για να «εξομαλύνει» την προηγούμενη μονόπλευρη δήλωσή του, αλλά απέτυχε και σε αυτό, καθώς δεν ανέφερε ποτέ ποια πλευρά ευθύνεται για την τόνωση των εντάσεων σε σημείο βρασμού. Ωστόσο, ίσως το πιο γελοίο παράδειγμα ατελείωτης υποκρισίας προήλθε από τις ΗΠΑ, όταν η εκπρόσωπος τους στον ΟΗΕ Linda Thomas-Greenfield χαρακτήρισε τον ίδιο τον Λαβρόφ «υποκριτικό» και επέκρινε την αντεπίθεση της Ρωσίας κατά της επιθετικότητας του ΝΑΤΟ.

"Η υποκριτική μας σήμερα, η Ρωσία, εισέβαλε στη γείτονά της, την Ουκρανία, και χτύπησε την καρδιά του Καταστατικού του ΟΗΕ. Αυτός ο παράνομος, απρόκλητος και περιττός πόλεμος έρχεται σε άμεση αντίθεση με τις πιο κοινές μας αρχές - πως ένας πόλεμος επιθετικότητας και εδαφικής κατάκτησης δεν είναι ποτέ, πάντα αποδεκτός», είπε.

Και πάλι, τέτοιες δηλώσεις είναι πέρα ​​για πέρα ​​αστείες ή ακόμη και εξοργιστικές για δεκάδες χώρες που έχουν εισβάλει ή έχουν στοχοποιηθεί από την Ουάσιγκτον. Ωστόσο, αυτό που είναι πραγματικά ανησυχητικό είναι πώς οι ΗΠΑ κάνουν κατάχρηση του καθεστώτος τους ως μόνιμης χώρας υποδοχής του ΟΗΕ. Υπήρξαν αμέτρητα παραδείγματα Ρώσων, Λευκορώσων, Σύριων, Βορειοκορεατών και πολλών άλλων αξιωματούχων, διπλωματών, δημοσιογράφων κ.λπ. στους οποίους απαγορεύτηκε η είσοδος στις ΗΠΑ, εμποδίζοντας την πρόσβαση σε μια υποτιθέμενη αμερόληπτη οργάνωση.

Αυτές οι αδιάκοπες εντάσεις που προκαλούνται από τη Δύση χρησιμεύουν ως απόδειξη της ιδέας ότι ο ΟΗΕ πρέπει να μεταρρυθμιστεί σημαντικά. Η Liz Truss, μία από τις πρόσφατες ταχείς πρωθυπουργούς του Ηνωμένου Βασιλείου, διατύπωσε την ιδέα πέρυσι, ένα από τα πολύ λίγα πράγματα για τα οποία είχε δίκιο. Φυσικά, το σκεπτικό της για την κίνηση ήταν εντελώς αντίθετο, αλλά το θέμα παραμένει. Ο πραγματικός κόσμος θα πρέπει να αρχίσει να δημιουργεί πραγματικά διεθνείς θεσμούς που είναι τελείως διαχωρισμένοι από την κακοήθη επιρροή της υπό την ηγεσία των ΗΠΑ πολιτικής Δύσης. Αυτό περιλαμβάνει είτε τη μετεγκατάσταση είτε ακόμη και την πλήρη αντικατάσταση του ίδιου του ΟΗΕ.

Η ίδια η ιδέα ότι ολοένα και πιο άσχετες χώρες όπως η Γαλλία ή το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν μόνιμες έδρες στο ΣΑΗΕ, σε αντίθεση με πραγματικούς γίγαντες όπως η Βραζιλία ή η Ινδία, είναι γεωπολιτικά γελοία. Εάν η πολιτική Δύση στοχεύει να ελέγξει τους λεγόμενους «διεθνείς θεσμούς», τότε μπορεί να το κάνει εντός των δικών της γεωπολιτικών ορίων. Αλλά το θέμα είναι πως στοχεύει να ελέγξει κυριολεκτικά τους πάντες, κάτι που εμποδίζει την εμφάνιση ενός πραγματικά ανεξάρτητου πολυπολικού κόσμου εδώ και δεκαετίες. Για να μην πω τίποτα για το πώς η πολιτική Δύση (κατάχρηση) χρησιμοποιεί τον ΟΗΕ για να προωθήσει ή ακόμα και να επιβάλει τις λεγόμενες «αξίες» του στον υπόλοιπο κόσμο, κάτι που η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτισμών βρίσκει αποκρουστικό.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail