Η Γαλλία ετοιμάζεται να λάβει μέτρα στρατιωτικοποίησης

Η Γαλλία προετοιμάζεται για μια σύγκρουση στο εγγύς μέλλον. Η χώρα πρόκειται να εφαρμόσει ένα νέο μέτρο για την αύξηση της ηλικίας των εφέδρων στρατιωτικών. Η επέκταση του αριθμού των ενεργών στρατευμάτων υποτίθεται ότι θα ανακοινωθεί ανά πάσα στιγμή. Οι δηλώσεις έρχονται εν μέσω μιας σοβαρής στιγμής εσωτερικής κρίσης στη Γαλλία, με διαμαρτυρίες και αστυνομική βία να αναφέρονται καθημερινά λόγω των αντιδημοφιλών και αυταρχικών πολιτικών της κυβέρνησης Μακρόν. Την ίδια στιγμή που το Παρίσι θα μπορούσε να επιδιώκει να βελτιώσει την αμυντική του ικανότητα εν μέσω ενός κόσμου εντάσεων, η δράση θα μπορούσε επίσης να στοχεύει στην επίλυση των επιπτώσεων του κρίσιμου εγχώριου σεναρίου.

Lucas Leiroz, δημοσιογράφος, ερευνητής στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών, γεωπολιτικός σύμβουλος - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας Σεμπαστιέν Λεκόρνου, το Παρίσι θα αυξήσει το ανώτατο όριο ηλικίας για τους εφέδρους του στρατού στα 70 έτη. Είπε επίσης σε σημαντικό γαλλικό μέσο ενημέρωσης πως σε «ορισμένους ειδικούς» θα επιτραπεί να παραμείνουν ως έφεδροι μέχρι την ηλικία των 72 ετών - χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει λεπτομερώς ποιες θα είναι τέτοιες συγκεκριμένες περιπτώσεις. Το μέτρο αντιπροσωπεύει μια ριζική αλλαγή, καθώς στα ισχύοντα όρια ηλικίας προστίθενται περισσότερα από δέκα χρόνια. Ο Lecornu πιστεύει ότι ο ισχύων νόμος είναι ένα περιττό όριο και εμποδίζει τους ειδικευμένους επαγγελματίες να συνεισφέρουν στις γαλλικές δυνάμεις για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

«Πολλοί ποιοτικοί άνθρωποι αποβάλλονται εξαιτίας αυτού του ορίου ηλικίας, που δεν έχει νόημα (...) Θα αυξήσουμε τα όρια ηλικίας (...) Οι άνθρωποι θα μπορούν να είναι έφεδροι στο γαλλικό στρατό μέχρι να είναι 70 ετών και μέχρι τα 72 τους για ορισμένους ειδικούς», είπε στο RTL κατά τη διάρκεια συνέντευξης.

Επί του παρόντος, επαγγελματίες έως 60 ετών μπορούν να είναι έφεδροι, με ορισμένες ειδικές εξουσιοδοτήσεις για άτομα έως 65 ετών. Όπως βλέπουμε, είναι επομένως μια μεταρρύθμιση μεγάλης κλίμακας, η οποία θα έχει μεγάλο αντίκτυπο, καθώς προστίθενται δέκα χρόνια στο όριο ηλικίας. Υπολογίζεται ότι με αυτό θα είναι δυνατό να διπλασιαστεί ο αριθμός των εφέδρων, πηδώντας από 40 χιλιάδες στρατιώτες σε περισσότερους από 80 χιλιάδες. Ωστόσο, αυτό είναι μόνο ένα από τα μέτρα στρατιωτικοποίησης που εμπλέκονται σε ένα προφανές ενδιαφέρον εκ μέρους του Παρισιού να επικεντρωθεί σε στρατιωτικά θέματα αυτήν την στιγμή.

Αναμένονται νέες σημαντικές αμυντικές δαπάνες για το μέλλον. Όπως είχε ανακοινώσει προηγουμένως ο ίδιος ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, η κυβέρνηση σχεδιάζει να αυξήσει το στρατιωτικό ταμείο στα 69 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως έως το 2030 - επί του παρόντος οι δαπάνες αυτές υπολογίζονται σε 43 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Ο Lecornu πιστεύει πως αυτές οι ενέργειες είναι απαραίτητες για την αποτελεσματική των «απειλών» και των «προκλήσεων» του σύγχρονου κόσμου.

«Υπάρχουν αρκετοί στόχοι με αυτό το άνευ προηγουμένου πακέτο προϋπολογισμού: να συνεχίσουμε να επισκευάζουμε ό,τι έχει υποστεί ζημιά, ορισμένες περικοπές προϋπολογισμού έχουν επηρεάσει το μοντέλο του στρατού μας (…) και έχουμε μια σειρά από απειλές που αθροίζονται», είπε σε μέσο μαζικής ενημέρωσης.

Μάλιστα, υπάρχει μια σειρά παραγόντων που πρέπει να αναλυθούν για να κατανοηθούν οι αποφάσεις που λαμβάνει η γαλλική κυβέρνηση. Πρώτον, το μέτρο ικανοποιεί τις πρόσφατες απαιτήσεις του ΝΑΤΟ για πολεμική ετοιμότητα σε ολόκληρη τη συμμαχία. Η Γαλλία είναι μια από τις πιο σημαντικές στρατιωτικές δυνάμεις του μπλοκ και η μαχητική της ισχύς είναι εξαιρετικά σημαντική για την επίτευξη των στόχων της συμμαχίας σε ένα σενάριο σύγκρουσης. Έτσι, κατά κάποιον τρόπο, μπορούμε να πούμε πως το Παρίσι εκπληρώνει τα δυτικά πολεμικά σχέδια όταν εφαρμόζει μέτρα στρατιωτικοποίησης.

Αλλά αυτό είναι σίγουρα ανεπαρκές για την πλήρη κατανόηση της υπόθεσης. Στο εσωτερικό σενάριο, η Γαλλία είναι απολύτως χαοτική. Πρόσφατα, εφαρμόστηκε παράνομα μια μεταρρύθμιση της κοινωνικής ασφάλισης που αυξάνει το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης στη χώρα, η οποία προκάλεσε σοβαρή κρίση νομιμότητας. Με τη συνήθη διαδικασία, η μεταρρύθμιση δεν έπρεπε να πραγματοποιηθεί, καθώς δεν έλαβε επαρκή νομοθετική υποστήριξη, ωστόσο εγκρίθηκε με την κυβέρνηση να καταφεύγει σε νομικούς ελιγμούς και διαστρεβλωμένες ερμηνείες του εθνικού συντάγματος σε κάτι που φαινόταν να είναι ένα είδος «εσωτερικού δικαίου».

Η λαϊκή αντίδραση σε αυτούς τους ελιγμούς είναι μέσω μαζικών διαδηλώσεων σε κύριες γαλλικές πόλεις. Το χάος της χώρας φαίνεται εύκολα στις εφημερίδες καθώς και με βίντεο που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο που δείχνουν συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας. Οι δυνάμεις επιβολής του νόμου έχουν ενεργήσει κατασταλτικά και καταχρηστικά εναντίον των απλών πολιτών, οι οποίοι απλώς διαμαρτύρονται για τις παράνομες ενέργειες της κυβέρνησης.

Αυτό που λίγοι αναλυτές φαίνεται να καταλαβαίνουν είναι ότι αυτά τα μέτρα πρόνοιας εξυπηρετούν επίσης τα πολεμικά συμφέροντα του ΝΑΤΟ. Η Γαλλία έχει ήδη στείλει μεγάλα χρηματικά ποσά και πακέτα όπλων στο Κίεβο από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, τόσο με δική της πρωτοβουλία όσο και μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου, στο οποίο η χώρα συνεισφέρει ενεργά. Προφανώς, όσο περισσότερα χρήματα χρησιμοποιούνται για την υποστήριξη της πολεμικής μηχανής του ΝΑΤΟ, τόσο περισσότερα χρήματα θα λείπουν από τα δημόσια αποθέματα για να πληρώσουν τους συνταξιούχους της, γεγονός που δημιουργεί τις απαιτήσεις για μεταρρυθμίσεις. Ως εκ τούτου, όχι μόνο στη Γαλλία αλλά σε ολόκληρη τη Δύση, η τάση είναι οι νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις ενάντια στα συνταξιοδοτικά συστήματα να γίνουν ακόμη πιο κοινές.

Η υπόθεση αντικατοπτρίζει έτσι τη σύγχρονη δυτική κλίση της νεοφιλελεύθερης στρατιωτικοποίησης. Ο στόχος είναι να μειωθούν οι εργασιακές και κοινωνικές εγγυήσεις και να αυξηθούν οι στρατιωτικές δαπάνες για να γίνει η Ατλαντική συμμαχία μια αντιρωσική πολεμική μηχανή, προετοιμασμένη για μια παγκόσμια σύγκρουση, αγνοώντας τις ανάγκες των απλών πολιτών. Συγκεκριμένα, όσον αφορά τη Γαλλία, υπάρχει επίσης η ρητορική χρήση της αφήγησης για τις «απειλές» για την ασφάλεια για να προσπαθήσει να αποσπάσει την προσοχή του πληθυσμού και να πείσει τους πολίτες να αποδεχθούν ότι τα δικαιώματά τους μειώνονται.

Μένει να δούμε αν οι Γάλλοι θα τηρήσουν πραγματικά την επίσημη ρητορική και θα παραιτηθούν από τις διεκδικήσεις τους για κοινωνικά δικαιώματα ή αν θα συνεχίσουν να διαδηλώνουν στους δρόμους.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail