Προχωρά η διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων Τουρκίας - Συρίας στη Μόσχα

Freepen.gr - Η Ρωσία συνεχίζει να καταβάλλει προσπάθειες για την αποκατάσταση των δεσμών μεταξύ της Άγκυρας και της Δαμασκού, πρώην συμμάχων που ήρθαν σε πλήρη αντίθεση από τον πόλεμο στη Συρία.

Στις 25 Απριλίου, η ρωσική πρωτεύουσα, Μόσχα, φιλοξένησε συνάντηση μεταξύ των υπουργών Άμυνας και των αρχηγών πληροφοριών της Τουρκίας και της Συρίας. Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο Ρώσος υπουργός Άμυνας και ο ομόλογός του από το Ιράν, το οποίο προσχώρησε στη διαδικασία εξομάλυνσης στις αρχές του έτους.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι ο υπουργός Σεργκέι Σόιγκου είχε συνομιλίες με τους επισκεπτόμενους ομολόγους του από το Ιράν, τη Συρία και την Τουρκία, Mohammad-Reza Ashtiani, Ali Mahmoud Abbas και Hulusi Akar, για να συζητήσουν πρακτικά βήματα στους τομείς της ενίσχυσης της ασφάλειας στη Συρία και της ομαλοποίησης των τουρκο-συριακών σχέσεων.

Ιδιαίτερη προσοχή επικεντρώθηκε στις προσπάθειες «για την αντιμετώπιση τρομοκρατικών απειλών και την καταπολέμηση των εξτρεμιστικών ομάδων στη Συρία».

Από την πλευρά του, το συριακό υπουργείο Άμυνας είπε πως η κατάσταση στις βόρειες περιοχές της Συρίας ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν από τους υπουργούς Άμυνας της Ρωσίας, του Ιράν, της Συρίας και της Τουρκίας κατά τη συνάντηση.

«Οι συμμετέχοντες στις συνομιλίες συζήτησαν το θέμα της απόσυρσης των τουρκικών στρατευμάτων από το συριακό έδαφος», ανέφερε. «Συζήτησαν επίσης την εφαρμογή της ειδικής συμφωνίας που σχετίζεται με τις μετακινήσεις κατά μήκος του διεθνούς αυτοκινητόδρομου Μ4».

Αυτή ήταν η δεύτερη συνάντηση μεταξύ των υπουργών Άμυνας της Άγκυρας και της Δαμασκού στη Μόσχα σε λιγότερο από πέντε μήνες. Η πρώτη συνάντηση, η οποία ήταν στις 28 Δεκεμβρίου, αποτέλεσε ένα σημαντικό ορόσημο στη διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων των δύο χωρών.

Κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στη Ρωσία το Μάρτιο, ο Σύριος Πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ απαίτησε τον τερματισμό της «παράνομης κατοχής» της Συρίας από την Άγκυρα.

Από την πλευρά της, η Άγκυρα θέλει τη βοήθεια της Δαμασκού για την καταπολέμηση των κουρδικών δυνάμεων στη βόρεια Συρία, καθώς και μια συμφωνία για την επίλυση της προσφυγικής κρίσης.

Η επόμενη συνάντηση μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας, της Τουρκίας, του Ιράν και της Συρίας φέρεται πως θα πραγματοποιηθεί πριν από τις τουρκικές γενικές εκλογές του Μαΐου. Ωστόσο τα αποτελέσματα των εκλογών θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στη διαδικασία ομαλοποίησης.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail