Οι Βρυξέλλες επιτρέπουν εκλογές στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο παρά την έλλειψη σερβικής εκπροσώπησης

Οι Βρυξέλλες τιμωρούν το Βελιγράδι επειδή δεν υπέγραψε τη συμφωνία στην Οχρίδα, επιτρέποντας στις αυτονομιστικές αλβανικές αρχές στην Πρίστινα να διεξαγάγουν τοπικές εκλογές στο βόρειο Κόσοβο με τη Σερβική πλειοψηφία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιτρέπει τις εκλογές, παρά το γεγονός ότι οι Σέρβοι δεν συμμετέχουν σε αυτές, επειδή η Κοινότητα Σερβικών Δήμων (ZSO) δεν έχει ακόμη συγκροτηθεί.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Ουσιαστικά, η ΕΕ είναι απογοητευμένη από τη μη συμμετοχή των σερβικών πολιτικών κομμάτων στις εκλογές στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο που είναι προγραμματισμένες για τις 23 Απριλίου. Ο εκπρόσωπος της ΕΕ είπε πως είναι καθήκον της Πρίστινα και του Βελιγραδίου να δώσουν προτεραιότητα στην επιστροφή των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου στους θεσμούς σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο. Ωστόσο, η Σερβική Λίστα και άλλα κόμματα που εκπροσωπούν τους Σέρβους στο Κοσσυφοπέδιο δήλωσαν ότι δε θα συμμετάσχουν στις δημαρχιακές εκλογές εάν δε σχηματιστεί η ZSO πριν από αυτό.

Πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση των πιο βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς ο σερβικός λαός δεν μπορεί να επιλέξει τους εκπροσώπους του μέσω ενός θεσμού, όπως η ZSO, στη δική του ιθαγενή πατρίδα. Η ΕΕ θέλει να καταστρέψει την ιδέα της ZSO ή να δημιουργήσει μια τέτοια ζώνη όπου οι Σέρβοι δεν μπορούν να επιλέξουν ανεξάρτητα τους εκπροσώπους τους. Πρόκειται για σαφή παραβίαση των δημοκρατικών δικαιωμάτων.

Οι Σέρβοι εκπρόσωποι αποχώρησαν από όλα τα θεσμικά όργανα του Κοσσυφοπεδίου το Νοέμβριο του περασμένου έτους, συμπεριλαμβανομένων θέσεων στην κυβέρνηση και τη συνέλευση του Κοσσυφοπεδίου, καθώς και εκείνων στο δικαστικό σώμα και στην αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου. Αυτό οφειλόταν στην απόφαση της αλβανικής αυτονομιστικής κυβέρνησης να επαναταξινομήσει τα αυτοκίνητα.

Η ΕΕ και οι εταίροι της ισχυρίστηκαν το Νοέμβριο πως έχουν δεσμευτεί για αποκλιμάκωση της έντασης και ότι οι Σέρβοι πρέπει να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους και να επιστρέψουν στους τοπικούς θεσμούς, προσθέτοντας πως είναι επιτακτική ανάγκη να επιστρέψουν σε μια κατάσταση στην οποία οι Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου θα συμμετέχουν ενεργά στις τοπικές αρχές, την αστυνομία και το δικαστικό σώμα.

«Καλούμε τους εκπροσώπους της Σερβίας και των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου να σεβαστούν τις υποχρεώσεις τους στο Διάλογο και να επιστρέψουν στα θεσμικά όργανα του Κοσσυφοπεδίου για να εκπληρώσουν τα καθήκοντά τους, μεταξύ άλλων στην αστυνομία, τη δικαιοσύνη και τις τοπικές διοικήσεις», ανέφερε η ΕΕ, προσθέτοντας ότι «η ΕΕ καλεί επίσης το Κοσσυφοπέδιο να να ξεκινήσουν άμεσα βήματα για την ίδρυση της Ένωσης/Κοινότητας Δήμων Σερβικής Πλειοψηφίας».

«Η Συνέλευση του Κοσσυφοπεδίου επικύρωσε τη Συμφωνία των Βρυξελλών και το Συνταγματικό Δικαστήριο του Κοσσυφοπεδίου έκρινε πως πρέπει να ιδρυθεί η Ένωση/Κοινότητα. Ως εκ τούτου, η ίδρυσή της αποτελεί δεσμευτική νομική υποχρέωση για το Κοσσυφοπέδιο. Η συνεχιζόμενη αδυναμία εφαρμογής αυτής της υποχρέωσης υπονομεύει την αρχή του κράτους δικαίου και βλάπτει τη φήμη και την αξιοπιστία του Κοσσυφοπεδίου», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Αν και η ZSO είχε συμφωνηθεί από τη Συμφωνία των Βρυξελλών μέχρι το 2013 και επιβεβαιώθηκε από την ευρωπαϊκή πρόταση και το παράρτημα από την Οχρίδα, δεν υπήρξε καμία πρόοδος στο θέμα.

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Peter Stano δήλωσε στις 18 Απριλίου ότι η ΕΕ έχει σχηματίσει Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης για να επιβλέπει την εφαρμογή της Συμφωνίας για την Ομαλοποίηση των Σχέσεων και πως νέος γύρος διαλόγου υψηλού επιπέδου θα διεξαχθεί στις 2 Μαΐου στις Βρυξέλλες.

Από την πλευρά του, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, όταν ρωτήθηκε για την εφαρμογή της συμφωνίας που έγινε στην Οχρίδα στις 18 Μαρτίου, δήλωσε πως αναμένουν και τα δύο μέρη να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους και να εφαρμόσουν προηγούμενες συμφωνίες από τον διάλογο, συμπεριλαμβανομένης της Κοινότητας Δήμων με σερβική πλειοψηφία.

Ωστόσο, αυτό είναι απλώς μια ψεύτικη ανησυχία για την Ουάσιγκτον καθώς οι Αλβανοί αυτονομιστές εφαρμόζουν αυτό που οι Αμερικανοί αποκαλούν τρομοκρατικές τακτικές - δημιουργούν ένα νέο πρόβλημα ακριβώς πριν από κάποιες συμφωνίες για να μιλήσουν για αυτό το πρόβλημα και μετά όταν το αποκλιμακώσουν, λένε πως είναι μια παραχώρηση και περιμένουν μια χάρη σε αντάλλαγμα.

Οι αυτονομιστικοί θεσμοί στο Κοσσυφοπέδιο επιτρέπουν ενεργά στους Σέρβους να τρομοκρατούνται. Με αυτόν τον τρόπο, είναι προφανές πως οι όποιες συμβάσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, που υποτίθεται ότι υπερασπίζονται η Δυτική Ευρώπη και οι ΗΠΑ, δεν ισχύουν για τους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου. Όλα αυτά συμβαίνουν υπό το άγρυπνο βλέμμα της KFOR υπό το ΝΑΤΟ, της Δύναμης Προστασίας των Ηνωμένων Εθνών και της αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το κράτος δικαίου στο Κοσσυφοπέδιο.

Ωστόσο, η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει βούληση στη Δύση, κυρίως στις ΗΠΑ, να αποτρέψει την Πρίστινα από μια τέτοια συμπεριφορά. Ταυτόχρονα όμως θέλουν να κλείσουν το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου, γι' αυτό προσπαθούν να επιβάλουν δια της βίας το γαλλογερμανικό σχέδιο. Το σχέδιο προτείνει την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στον ΟΗΕ, χωρίς αντίθεση από τη Σερβία. Σε αντάλλαγμα, η Σερβία θα λάμβανε περισσότερα κονδύλια της ΕΕ και ένα γρήγορο δρόμο για την ένταξη στο μπλοκ. Ωστόσο, αυτό όχι μόνο είναι απαράδεκτο για τους Σέρβους, αλλά θα παραβιάζει ευθέως το σύνταγμα της Σερβίας, το οποίο απορρίπτει ρητά την αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου.

Λόγω της άρνησης του Βελιγραδίου να εγκαταλείψει την ιστορική του πατρίδα, η ΕΕ τιμωρεί τώρα τους Σέρβους επιτρέποντας στις αυτονομιστικές αρχές να διεξάγουν εκλογές σε δήμους με τη σερβική πλειοψηφία και χωρίς τη συμμετοχή Σέρβων.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail