Η Φινλανδία εντάσσεται στο ΝΑΤΟ - Μένει να δούμε τι θα ακολουθήσει

REUΤΕRS/Stοyan Νenοv
Κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του Ψυχρού Πολέμου, η Φινλανδία υπερηφανευόταν που υιοθέτησε μια αδέσμευτη θέση στις σχέσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Σοβιετικής Ένωσης. Φυσικά, υπήρχαν καλοί λόγοι για αυτή τη φινλανδική ονομαστική ουδετερότητα. Η σκανδιναβική χώρα όχι μόνο μοιραζόταν μακρά σύνορα με τη Σοβιετική Ρωσία, καθιστώντας έτσι την ουδετερότητά της απαραίτητη προϋπόθεση για την ασφάλεια της Μόσχας. Αλλά επιπλέον, η Φινλανδία ντράπηκε καθώς ηττήθηκε από τον Κόκκινο Στρατό ως μέλος των Δυνάμεων του Άξονα υπό την ηγεσία των Ναζί.

Editorial - strategic-culture.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Το ευρωπαϊκό ρεβιζιονιστικό άσπρισμα της ιστορίας τείνει να ελαχιστοποιήσει το γεγονός ότι πολλά ευρωπαϊκά κράτη συμμάχησαν με το Τρίτο Ράιχ στον πόλεμο εξόντωσης του εναντίον των σλαβικών λαών. Ο φινλανδικός στρατός διαδραμάτισε βασικό ρόλο στη βοήθεια για την έναρξη της ναζιστικής εισβολής στη Σοβιετική Ένωση, γνωστή ως Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα τον Ιούνιο του 1941. Οι Φινλανδοί ήταν μέρος της βόρειας λαβίδας της οποίας ο νότιος ομόλογος διέσχιζε την Ουκρανία. Ήταν ο φινλανδικός στρατός μαζί με τα στρατεύματα της Βέρμαχτ που πολιόρκησαν το Λένινγκραντ (Αγία Πετρούπολη) σε έναν γενοκτονικό αποκλεισμό που διήρκεσε 872 ημέρες έως ότου διαλύθηκε εντελώς από τον Κόκκινο Στρατό, ο οποίος συνέχισε να νικήσει το ναζιστικό Ράιχ στο Βερολίνο και τους συμμάχους του στον Άξονά τους, συμπεριλαμβανομένης της Φινλανδίας.

Έτσι, μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η μη ευθυγράμμιση της Φινλανδίας δεν ήταν ζήτημα ευγενών αρχών εκ μέρους των Φινλανδών, αλλά μάλλον ζήτημα επανόρθωσης για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά του ρωσικού και του σλαβικού λαού.

Όλη αυτή η απεχθής ιστορία έχει ξεχαστεί ευρέως στη Δύση σήμερα. Αυτή την εβδομάδα, όταν η Φινλανδία εντάχθηκε στην στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, υπήρξε πολύς εορτασμός.

Ο Φινλανδός πρόεδρος Sauli Niinistö δήλωσε πως «η εποχή της μη ευθυγράμμισης τελείωσε». Ο τόνος είχε την αίσθηση της χειραφέτησης, ή θα πούμε ακριβέστερα, «της εξόδου». Η εορταστική αγάπη οφειλόταν περισσότερο στην απόλαυση που η Φινλανδία μπόρεσε φαινομενικά να απορρίψει το σκοτεινό και άθλιο παρελθόν της ως συνεργάτης των Ναζί.

Μια τέτοια ιστορική γυμναστική μπορεί να φαίνεται εκπληκτική σε όσους έχουν μια πιο ξεκάθαρη αντίληψη και κατανόηση της ιστορίας. Και πάλι όμως, ζούμε σε εποχές που η ιστορική μνήμη έχει σε μεγάλο βαθμό εξαφανιστεί. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για παράδειγμα, ψήφισε τα τελευταία χρόνια για να ρίξει την ευθύνη στη Σοβιετική Ένωση ως υποκινήτριας του Β' Παγκοσμίου Πολέμου μαζί με τη ναζιστική Γερμανία. Αναρωτιέται κανείς πόσος καιρός θα πάρει για να κατηγορηθεί η Σοβιετική Ένωση εξ ολοκλήρου από τους Ευρωπαίους πολιτικούς και ο ρόλος του Τρίτου Ράιχ να αθωωθεί εντελώς. Ζούμε σε εποχές του Οργουελισμού όπου οι θύτες γίνονται θύματα και η ειρήνη σημαίνει πόλεμο.

Παρόμοια εξάλειψη της ιστορικής μνήμης παρατηρείται με τη συμμαχία του ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ να υποστηρίζει το καθεστώς του Κιέβου του οποίου οι στρατιωτικές δυνάμεις λατρεύουν ανοιχτά τους συνεργάτες των Ναζί όπως ο Stepan Bandera, ο Mykola Lebed και ο Roman Shukhevych. Η διαστροφή της ιστορίας σημαίνει ότι ο Πρόεδρος του Κιέβου Βολοντιμίρ Ζελένσκι τιμάται στη Βαρσοβία αυτή την εβδομάδα, παρόλο που οι πρόγονοι και οι «ήρωες» των σημερινών Ουκρανών Νεοναζί διέπραξαν σφαγές εκατομμυρίων Πολωνών μαζί με τους εταίρους τους στα SS Einsatzgruppen.

Ο Οργανισμός της Συμφωνίας του Βορείου Ατλαντικού είναι σήμερα ο άξονας στρατιωτικής ισχύος που κληρονομεί τον ιστορικό ρόλο της ναζιστικής Γερμανίας. Η κινητήρια δύναμη είναι ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός που ανέλαβε από το γερμανικό ιμπεριαλισμό στο ιστορικό σχέδιο υποταγής και κατάκτησης της Ρωσίας. Δημιουργήθηκε το 1949, η αποστολή του ΝΑΤΟ ήταν πάντα επιθετική, όχι αμυντική όπως διαφημίζουν τα προπαγανδιστικά μέσα ενημέρωσης. Απλώς ρωτήστε το λαό της Σερβίας, του Αφγανιστάν, του Ιράκ, της Λιβύης ή της Συρίας για αυτό.

Η ανελέητη επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα σύνορα της Ρωσίας από τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991 είναι το χαρακτηριστικό της επιθετικής του πρόθεσης. Οι προηγούμενες υποσχέσεις για μη επέκταση έχουν αδιάντροπα αθετηθεί από διαδοχικούς «ανίκανους για συμφωνία» ηγέτες των ΗΠΑ που είναι υπηρέτες της αυτοκρατορικής εξουσίας.

Η Φινλανδία έμεινε εκτός ΝΑΤΟ για δεκαετίες γιατί μια τέτοια κίνηση θα ήταν αδιανόητη και απαράδεκτη για την απειλή που παρουσίαζε στη Σοβιετική Ένωση και στη συνέχεια στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Αυτή την εβδομάδα, η Φινλανδία έγινε το 31ο μέλος του ΝΑΤΟ και το 15ο νέο μέλος από το 1990 και την επανένωση της Γερμανίας. Από το υποτιθέμενο τέλος του Ψυχρού Πολέμου, υπήρξαν επτά γύροι επέκτασης του ΝΑΤΟ, όλοι εκ των οποίων έφεραν τις επιθετικές στρατιωτικές δυνάμεις όλο και πιο κοντά στο ρωσικό έδαφος. Τα σύνορα της Φινλανδίας (ΝΑΤΟ) απέχουν πλέον μόλις 160 χλμ. από την Αγία Πετρούπολη.

Με σκανδιναβικά σύνορα 1.300 χιλιομέτρων, η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ ουσιαστικά διπλασιάζει το υπάρχον έδαφος στο οποίο το ΝΑΤΟ μπορεί να εγκαταστήσει στρατιωτικές δυνάμεις με στόχο τη Ρωσία. Η Φινλανδία παρέχει επίσης στο ΝΑΤΟ σημαντικά νέα πρόσβαση στους δρόμους της Βαλτικής Θάλασσας κοντά στις ακτές και τις θαλάσσιες διαδρομές της Ρωσίας. Η Σκανδιναβική γειτονική Σουηδία πρόκειται επίσης να ενταχθεί στο στρατιωτικό μπλοκ τους επόμενους μήνες. Αυτό σημαίνει πως, εκτός από τη Ρωσία, η Βαλτική Θάλασσα περιβάλλεται από οκτώ κράτη του ΝΑΤΟ: Εσθονία, Λιθουανία, Λετονία, Πολωνία, Γερμανία, Δανία, Σουηδία και Φινλανδία. Αυτό είναι μέρος ενός ευρύτερου αγώνα για τους φυσικούς πόρους της Αρκτικής και της επιθυμίας να αποκλειστεί η Ρωσία.

Μένει να δούμε αν τα στρατεύματα και τα όπλα του ΝΑΤΟ αρχίσουν να αναπτύσσονται ουσιαστικά στη Φινλανδία. Ο Γενς Στόλτενμπεργκ, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι δεν υπάρχουν σχέδια για μια τέτοια κίνηση και πως αυτό θα απαιτούσε αίτημα του Ελσίνκι. Μια αλλαγή κυβέρνησης στη Φινλανδία μετά τις εκλογές της περασμένης εβδομάδας φέρνει έναν γερακινό φιλοΝΑΤΟϊκό πρωθυπουργό, τον Πέτερι Όρπο. Κατά ειρωνικό τρόπο, εξελέγη επειδή οι Φινλανδοί ψηφοφόροι ανησυχούσαν για την οικονομική παρακμή της χώρας τους. Οι νέες στρατιωτικές υποχρεώσεις του ΝΑΤΟ θα προσθέσουν στο διογκούμενο χρηματοοικονομικό χρέος και στα οικονομικά δεινά του έθνους τους.

Η απλή δυνατότητα, ωστόσο, της ανάπτυξης του ΝΑΤΟ στη Φινλανδία είναι επαρκής λόγος για τη Ρωσία να καταδικάσει τη νέα αυξημένη απειλή για την εθνική της ασφάλεια. Η Μόσχα δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι θα απαντήσει με αμοιβαία μέτρα ασφαλείας στα σύνορα της Φινλανδίας.

Σε λίγες εβδομάδες, το ΝΑΤΟ ξεκινά τις μεγαλύτερες στρατιωτικές ασκήσεις στην ιστορία του οργανισμού από την ίδρυσή του το 1949. Στην άσκηση Air Defender θα συμμετέχουν περισσότερα από 220 πολεμικά αεροσκάφη και 10.000 στρατιώτες από 24 έθνη, συμπεριλαμβανομένης της Φινλανδίας. Θα δει τη μεγαλύτερη μετακίνηση Αμερικανών στρατιωτών στην Ευρώπη από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Ο Αμερικανός διοικητής, Αντιστράτηγος Μάικλ Λοχ, δήλωσε σχετικά με τις ασκήσεις: «Αυτό συνενώνει τώρα τη συμμαχία γρήγορα, με μια αξιόπιστη δύναμη, για να διασφαλίσουμε ότι αν η Ρωσία παραταχθεί ποτέ στα σύνορα του ΝΑΤΟ, είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε».

Είναι παράλογη προπαγάνδα να ισχυρίζεται κανείς ότι η Ρωσία σχεδιάζει να επιτεθεί σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα. Αυτό είναι οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους που φαντασιώνονται για τη δική τους προβολή και στήνουν μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Επομένως, εάν η Ρωσία αναπτυχθεί στα σύνορα με τη Φινλανδία, κρίνεται ότι είναι «ρωσική επιθετικότητα»;

Ο άξονας του ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ έχει δημιουργήσει το σημερινό επικίνδυνο εμπόλεμο σπιράλ από τις δεκαετίες επιθετικής συσσώρευσης στα σύνορα της Ρωσίας. Η τρέχουσα σύγκρουση στην Ουκρανία είναι προφανώς το αποτέλεσμα του ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους αγνοούν τις επανειλημμένες ανησυχίες της Ρωσίας για τον επεκτατισμό του ΝΑΤΟ και ειδικότερα την επιδιωκόμενη ένταξη της Ουκρανίας.

Αντί για αιτιολογημένη κατανόηση της ιστορίας, η Ουάσιγκτον πιέζει αδιάκοπα την αύξηση της εχθρότητας του ΝΑΤΟ προς τη Ρωσία, αγνοώντας τις καλύτερες συμβουλές από ορισμένους από τους πιο σεβαστούς στοχαστές και διπλωμάτες της, συμπεριλαμβανομένου του αείμνηστου George Kennan, του πρώην πρεσβευτή στη Σοβιετική Ένωση Jack Matlock και του καθηγητή John Mearsheimer.

Μεταξύ εκείνων που καυχιόνταν αυτή την εβδομάδα για την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ ήταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Σε μια στρεβλή άποψη της ιστορίας, είπε πως οι υποτιθέμενες προσπάθειες της Ρωσίας να διχάσει το ΝΑΤΟ απέτυχαν από την «απρόκλητη» επίθεσή της στην Ουκρανία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ ήταν προμήνυμα μιας πιο ειρηνικής και ασφαλούς Ευρώπης. Ο Μπάιντεν είπε το ίδιο πράγμα πριν από 24 χρόνια, όταν στο ΝΑΤΟ προσχώρησαν η Πολωνία, η Τσεχία και η Ουγγαρία, στο πρώτο από τα πολλά κύματα επέκτασης μετά τον Ψυχρό Πόλεμο. Την ίδια χρονιά, το 1999, ο άξονας του ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ βομβάρδισε την πρώην Γιουγκοσλαβία για 78 ημέρες στη μεγαλύτερη διακρατική βία στην Ευρώπη από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Τα γερμανικά στρατεύματα αναπτύχθηκαν μαζί με άλλες δυνάμεις του ΝΑΤΟ για πρώτη φορά μετά την ήττα του Τρίτου Ράιχ το 1945.

Ο Μπάιντεν και άλλοι μαζορέτες του ΝΑΤΟ που γιορτάζουν την «ειρήνη» και την «ασφάλεια» με τη Φινλανδία να εντάσσεται στο μπλοκ αυτή την εβδομάδα δεν είναι απλώς γκροτέσκο. Είναι μια προαισθανόμενη προειδοποίηση για έναν πιο καταστροφικό πόλεμο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail