Το τέλος του πετροδολαρίου θα δώσει τέλος στην αυτοκρατορία των ΗΠΑ;

pixabay / geralt
Οι μελλοντικοί ιστορικοί μπορεί να πουν ότι το πιο σημαντικό γεγονός του 2023 δεν είχε καμία σχέση με τον Ντόναλντ Τραμπ, με άλλους προεδρικούς υποψηφίους του 2024 ή ακόμα και με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Αντίθετα, το γεγονός με τη μεγαλύτερη μακροπρόθεσμη σημασία μπορεί να είναι ένα γεγονός που έλαβε λίγη προσοχή στα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης - η κίνηση της Σαουδικής Αραβίας προς την αποδοχή νομισμάτων εκτός του δολαρίου ΗΠΑ για πληρωμές πετρελαίου.

Ron Paul - ronpaulinstitute.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Αφού ο Πρόεδρος Νίξον διέκοψε την τελευταία σχέση μεταξύ του δολαρίου και του χρυσού, η κυβέρνησή του διαπραγματεύτηκε μια συμφωνία με την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας. Οι ΗΠΑ θα υποστήριζαν το καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας, μεταξύ άλλων παρέχοντας όπλα. Σε αντάλλαγμα, οι Σαουδάραβες θα πραγματοποιούσαν όλες τις συναλλαγές πετρελαίου σε δολάρια. Οι Σαουδάραβες συμφώνησαν επίσης να χρησιμοποιήσουν το πλεόνασμα των δολαρίων που συσσώρευσαν για να αγοράσουν ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου. Το προκύπτον «πετροδολάριο» είναι ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο το δολάριο έχει διατηρήσει την κατάσταση του παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος.

Επίσης φέτος, η Κίνα και η Βραζιλία συμφώνησαν να διεξάγουν μελλοντικές συναλλαγές μεταξύ τους χρησιμοποιώντας τα δικά τους νομίσματα αντί για δολάρια. Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λούλα ντα Σίλβα κάλεσε περισσότερα κράτη να εγκαταλείψουν το δολάριο.

Αυτό το κίνημα αποδολαριοποίησης οφείλεται εν μέρει στη δυσαρέσκεια για την εξωτερική πολιτική της Αμερικής, συμπεριλαμβανομένης, ειδικότερα, της αυξανόμενης χρήσης οικονομικών κυρώσεων από την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Η εκθρόνιση του δολαρίου από το καθεστώς του παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος καθιστά ευκολότερο για τις χώρες να αγνοήσουν αυτές τις κυρώσεις.

Η αποδολαριοποίηση θα επηρεάσει αρνητικά την ικανότητα της κυβέρνησης των ΗΠΑ να διαχειριστεί το χρέος της ύψους άνω των 30 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Με λίγες εξαιρέσεις, δεν υπάρχει ακόμη πραγματική υποστήριξη στο Κογκρέσο για περικοπές δαπανών. Τα μέλη της ηγεσίας των Ρεπουμπλικανών μπορεί να πουν πως δε θα υποστηρίξουν την αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους εάν δε συνδεθεί με περικοπές δαπανών. Ωστόσο, αφού η κυβέρνηση Μπάιντεν κατηγόρησε τους Ρεπουμπλικάνους ότι ήθελαν να περικόψουν την Κοινωνική Ασφάλιση και το Medicare, ο Πρόεδρος της Βουλής Κέβιν ΜακΚάρθι δήλωσε μείωση των δαπανών για την Κοινωνική Ασφάλιση και το Medicare -μεγάλοι μοχλοί του ομοσπονδιακού ελλείμματος- «από το τραπέζι». Ομοίως, παρά τον αυξανόμενο σκεπτικισμό για τον ξένο παρεμβατισμό μεταξύ των Ρεπουμπλικανών, το στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα διατηρεί μια λαβή τύπου μέγγενης στην ηγεσία του Κογκρέσου και στο Λευκό Οίκο. Επομένως, μην περιμένετε καμία μείωση στις στρατιωτικές δαπάνες. Αντ' αυτού ο προϋπολογισμός του Πενταγώνου θα αυξηθεί.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα αντιμετωπίσει συνεχείς πιέσεις για τη δημιουργία εσόδων από το διαρκώς αυξανόμενο ομοσπονδιακό χρέος και τη διατήρηση των επιτοκίων (και συνεπώς του κόστους δανεισμού της ομοσπονδιακής κυβέρνησης) σε χαμηλά επίπεδα. Ο πληθωρισμός που θα προκύψει θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη υποστήριξη για τον τερματισμό του παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος του δολαρίου. Καθώς περισσότερες χώρες εγκαταλείπουν το δολάριο, η Fed θα γίνει λιγότερο ικανή να αποκομίσει χρήματα από το χρέος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης χωρίς να δημιουργήσει υπερπληθωρισμό. Αυτό θα οδηγήσει σε μια κρίση δολαρίου και μια οικονομική κατάρρευση χειρότερη από τη Μεγάλη Ύφεση.

Αυτή η κρίση θα οδηγήσει στο τέλος του νομισματικού συστήματος πρόνοιας-πολέμου-fiat [αποθεματικού νομίσματος]. Ενώ η ιστορία υποδηλώνει ότι αυτό θα οδηγήσει στην άνοδο ακόμη πιο αυταρχικών πολιτικών κινημάτων, η αυξανόμενη δημοτικότητα των ελευθεριακών ιδεών υποδηλώνει πως η κατάρρευση θα τροφοδοτήσει επίσης την περαιτέρω ανάπτυξη του κινήματος της ελευθερίας. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι η κρίση οδηγεί σε αποκατάσταση περιορισμένης διακυβέρνησης και προώθηση της ελευθερίας. Το κλειδί για να εκμεταλλευτούμε πλήρως την ευκαιρία που έδωσε η κρίση είναι να συνεχίσουμε να διαδίδουμε τις ιδέες μας. Ευτυχώς, δε χρειαζόμαστε πλειοψηφία. χρειαζόμαστε απλώς μια ακούραστη, οργισμένη μειοψηφία αφοσιωμένη στον σκοπό για να ανακτήσουμε την ελευθερία μας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail