Ντράγκο Μπόσνιτς, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr
Η απροσδόκητα αποκαλυπτική παραδοχή με τον Ρεπουμπλικανό Εκπρόσωπο από το Τέξας συνέβη στις 9 Απριλίου, όταν ο Τσακ Τοντ του Meet the Press του NBC του πήρε συνέντευξη σχετικά με το γιατί οι ΗΠΑ πρέπει να «υπερασπίζονται την Ταϊβάν» . Ο McCaul δήλωσε ωμά ότι οι ΗΠΑ θα ξεκινούσαν πόλεμο για την αποσχισθείσα νησιωτική επαρχία της Κίνας με βάση την «προστασία της παγκόσμιας προσφοράς ημιαγωγών [μικροτσίπς]».
«Διατυπώστε τη βασική υπόθεση γιατί οι Αμερικανοί όχι μόνο πρέπει να ενδιαφέρονται για το τι συμβαίνει στην Ταϊβάν, αλλά θα πρέπει να είναι πρόθυμοι να χύσουν αμερικανικό αίμα και θησαυρό για να υπερασπιστούν την Ταϊβάν», ρώτησε ο Τοντ στην αρχή της συνέντευξης, στην οποία ο ΜακΚολ απάντησε: «Κανείς δε θέλει. Νομίζω ότι η αποτροπή είναι το κλειδί εδώ. Ταξιδέψαμε στην Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, βρισκόμαστε στο Γκουάμ, συναντιόμαστε με τους συμμάχους μας, τους εταίρους μας εδώ, αν θέλετε. Δεν έχουν [οργανισμό όπως το] ΝΑΤΟ στον Ειρηνικό, αλλά έχουν εταίρους. Θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι είναι έτοιμοι και υποστηρίζουν τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ταϊβάν. Η περίπτωση της Ταϊβάν, είναι μια πολύ καλή ερώτηση. Περίπου το 50% του διεθνούς εμπορίου διέρχεται από τα διεθνή στενά, αλλά νομίζω ότι, το πιο σημαντικό, ξέρεις Τσακ, είναι πως η TSMC [Taiwan Semiconductor Manufacturing Company] κατασκευάζει το 90% της παγκόσμιας προμήθειας προηγμένων τσιπ ημιαγωγών. Εάν η Κίνα εισβάλει και είτε το κατέχει είτε το σπάσει, θα έχουμε μια παγκόσμιο πληγή».
Αυτή η εκπληκτικά απλή απάντηση πιθανότατα δεν γράφτηκε ποτέ πριν από τη συνέντευξη και άφησε τον Τσακ Τοντ λίγο μπερδεμένο, έτσι απάντησε συγκρίνοντας τους ημιαγωγούς με το πετρέλαιο, δείχνοντας ξεκάθαρα ότι αυτή είναι τώρα η Νο. 1 δικαιολογία της Αμερικής για να ξεκινήσει νέους επιθετικούς πολέμους τον 21ο αιώνα. Τα ακριβή του λόγια ήταν:
"Ακούγεται σχεδόν σαν την περίπτωση που θα ειπώθηκε στις δεκαετίες του '60, του '70 και του '80 γιατί η Αμερική ξόδευε τόσα χρήματα και στρατιωτικούς πόρους στη Μέση Ανατολή. Το πετρέλαιο ήταν τόσο σημαντικό για την οικονομία. Είναι αυτό το είδος της εκδοχής του 21ου αιώνα;».
Μόνο μετά από αυτή τη μάλλον «δυσάρεστη» σύγκριση ο βουλευτής του Τέξας κατάλαβε την «προβληματική φύση» της αναλογίας, οπότε οπισθοχώρησε αμέσως στην επίσημη αφήγηση απαντώντας: «Ξέρετε, προσωπικά πιστεύω ότι πρόκειται για δημοκρατία και ελευθερία».
Αν κάποιος αναρωτήθηκε ποτέ τι έχουν στο μυαλό τους οι πολιτικοί των ΗΠΑ όταν μιλούν για «δημοκρατία και ελευθερία», αυτή η συνέντευξη θα πρέπει να διαλύσει για πάντα οποιεσδήποτε αμφιβολίες και/ή ψευδαισθήσεις σχετικά με αυτό και τις επίσημες αφηγήσεις της Washington DC όταν προσπαθεί να δικαιολογήσει την επιθετικότητά της εναντίον του κόσμου. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν «υπερασπιστεί» ποτέ τίποτα ή κανέναν και ειδικά όχι για χάρη του κόσμου. Στην πραγματικότητα, ήταν ακριβώς το αντίθετο για το μεγαλύτερο μέρος της σχετικά σύντομης ύπαρξής τους. Επιπλέον, ένας πολιτικός που μιλάει για πόλεμο για λόγους δημοσιότητας είναι σχεδόν ανήκουστος. Ωστόσο, ο McCaul είναι ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, μιας από τις θέσεις με τη μεγαλύτερη επιρροή στο πλαίσιο της ευρύτερης χάραξης εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ.
Λαμβάνοντας αυτό υπόψη, τα σχόλιά του γίνονται σημαντικά πιο συνεπακόλουθα και σίγουρα λαμβάνονται πολύ σοβαρά υπόψη στο Πεκίνο. Η Κίνα κατηγορείται συχνά από την Ουάσιγκτον για υποτιθέμενες «επιθετικές κινήσεις και ρητορική» σε σχέση με την Ταϊβάν, αλλά δεδομένου του γεγονότος πως τέτοιες αποκαλυπτικές δηλώσεις προέρχονται από κορυφαίους πολιτικούς των ΗΠΑ, οι οποίοι θα μπορούσαν ενδεχομένως να κατηγορήσουν τον ασιατικό γίγαντα. Άλλωστε, η Ταϊβάν είναι μέρος της Κίνας, γεγονός που αναγνωρίζουν επίσημα ακόμη και οι ίδιες οι ΗΠΑ. Από την άλλη πλευρά, είναι εξαιρετικά πιθανό η συντριπτική πλειονότητα των Αμερικανών να έχει μεγάλο πρόβλημα ακόμη και να βρει την Ταϊβάν σε έναν χάρτη, πόσο μάλλον να συνειδητοποιήσει τη (γεω)οικονομική και γεωπολιτική της σημασία. Κι όμως, οι εκλεγμένοι αξιωματούχοι τους θέλουν ο αμερικανικός λαός να είναι έτοιμος να πεθάνει για «την ελευθερία και τη δημοκρατία της».
Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι αυτοί οι δύο όροι έχουν χρησιμοποιηθεί τόσο υπερβολικά (κατάχρηση) από την υπό την ηγεσία των ΗΠΑ πολιτική Δύση, που βρισκόμαστε τώρα σε ένα σημείο όπου όχι μόνο δε σημαίνουν τίποτα για τη συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού του πλανήτη, αλλά θα μπορούσαν ακόμη και να θεωρηθεί υποτιμητική φράση που έχει χάσει για πάντα κάθε σχέση με την αρχική ετυμολογική της σημασία. Κάθε φορά που ακούει κανείς ότι εμπλέκονται «ελευθερία και δημοκρατία», αυτό που σίγουρα θα ακολουθήσει είναι το απόλυτο χάος, ο θάνατος και η καταστροφή που επηρεάζει άμεσα δεκάδες εκατομμύρια στη δύστυχη χώρα που στοχεύουν εκείνοι που «προωθούν ενεργά» τις εν λόγω «αξίες», συνήθως με πολλές βόμβες και πυραύλους κρουζ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μια εκθετική αύξηση της υποστήριξης για «αυταρχικούς» (δηλαδή στην πραγματικότητα κυρίαρχους) ηγέτες και κυβερνήσεις που μπορούν πραγματικά να προστατεύσουν τους λαούς τους από την προαναφερθείσα «ελευθερία και δημοκρατία».
Το να λένε οι πολιτικοί την αλήθεια και τίποτα άλλο παρά την αλήθεια όταν μιλούν για πραγματικούς λόγους για τον πόλεμο είναι ένα εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο, ιδιαίτερα όταν ανήκουν στο πολιτικό κατεστημένο στις ΗΠΑ. Ωστόσο, ένας Ρεπουμπλικανός βουλευτής από το Τέξας, ο Michael McCaul, έκανε πρόσφατα ακριβώς αυτό, αν και έσπευσε να επιστρέψει στην επίσημη αφήγηση αφού συνειδητοποίησε το ακούσιο και κάπως αφελές «λάθος» του.