Το νόμισμα της Ουγγαρίας είναι πλέον ισχυρότερο τόσο από το ευρώ όσο και από το δολάριο

Η Ουγγαρία είναι γνωστή ως μία από τους πιο ένθερμους επικριτές της αμερικανικής ηγεμονίας εντός της ΕΕ, με τον πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν να είναι ιδιαίτερα έντονος στην αντιδυτική ρητορική του, ιδιαίτερα κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των αρχών της.

Ansh Pandey - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Ως αποτέλεσμα, ο Όρμπαν αντιμετωπίζει συχνά ισχυρισμούς πως υπονομεύει τη δημοκρατία, την ελευθερία του Τύπου και τα ανθρώπινα δικαιώματα της Ουγγαρίας. Επιπλέον, οι πολιτικές της κυβέρνησής του έχουν επικριθεί ότι είναι υπερβολικά φιλορωσικές.

Παρά το γεγονός ότι αντιμετωπίζει διεθνή κριτική και κυρώσεις, ο Όρμπαν συνεχίζει να απολαμβάνει υψηλού επιπέδου υποστήριξης στην Ουγγαρία, όπου ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού βρίσκει τη ρητορική του πειστική. Ωστόσο, τώρα βιώνει τις συνέπειες του να πάει κόντρα στο ρεύμα.
Το Φιορίνι δυναμώνει!

Πέρυσι, το ουγγρικό φιορίνι έφτασε σε ιστορικό χαμηλό έναντι του ευρώ και του δολαρίου ΗΠΑ. Ωστόσο, θεωρείται πλέον ένα από τα καλύτερα νομίσματα στον κόσμο. Η έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία οδήγησε σε αποδυνάμωση του ευρώ και οι έμποροι έγιναν πιο θετικοί για το ουγγρικό φιορίνι, το πολωνικό ζλότι και την τσεχική κορώνα, εκτός από το ρούβλι Ρωσίας και την τουρκική λίρα, σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξαν οι Bloomberg και Goldman Sachs Group Inc. .

Το ουγγρικό φιορίνι είναι πλέον ισχυρότερο τόσο από το USD όσο και από το ευρώ, με το dailynewshungary.com να το αναφέρει ως μία από τις κορυφαίες επιδόσεις το 2023, μένοντας πίσω μόνο από τα νομίσματα της Χιλής και του Μεξικού. Το μυστικό πίσω από την επιτυχία του ουγγρικού φιορινιού είναι ότι η Εθνική Τράπεζα της Ουγγαρίας διατήρησε το βασικό της επιτόκιο σε υψηλά επίπεδα, γεγονός που συνέβαλε στο να αποτραπεί η κατακόρυφη πτώση του νομίσματος. Ακόμη και με τις πρόσφατες καταρρεύσεις των αμερικανικών τραπεζών, το φιορίνι παρέμεινε ισχυρό.

Το 2022, το φιορίνι ξεπέρασε το ανώτατο όριο των 400 ανά ευρώ και έφτασε σε ιστορικό χαμηλό για το εθνικό νόμισμα της Ουγγαρίας, ξεπερνώντας τα 430 τον Οκτώβριο. Σε εκείνο το σημείο, η Εθνική Τράπεζα της Ουγγαρίας παρενέβη και αύξησε σημαντικά το βασικό επιτόκιο στο 18%, γεγονός που οδήγησε στην αύξηση της αξίας του εθνικού νομίσματος.

Επιπλέον, η Ουγγαρία δεν παγιδεύτηκε στο δράμα των κυρώσεων που άφησαν το ευρώ και το δολάριο σε χαλασμό, συμβάλλοντας στην τρέχουσα ισχύ του ουγγρικού νομίσματος. Επίσης, η χώρα βιώνει ένα κίνημα αποδολαριοποίησης, το οποίο ενισχύει περαιτέρω το φιορίνι. Φαίνεται ότι η Ουγγαρία έχει ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο και το εκτελεί αποτελεσματικά. Θα ήταν σοφό να την παρακολουθούμε στο μέλλον.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail