Η νέα πολιτική εξωτερικού εμπορίου της Ινδίας στοχεύει να συντρίψει την ηγεμονία του δολαρίου

pixabay / igorovsyannykov
Το κινεζικό γουάν μπορεί να είναι το τέλειο αλουμινόχαρτο για τη ρουπία για να εισαγάγει μια νέα πολυπολική τάξη για το παγκόσμιο εμπόριο

Η νέα εξωτερική εμπορική πολιτική της Ινδίας, που τέθηκε σε ισχύ την 1η Απριλίου, επιδιώκει να απομακρυνθεί από την ηγεμονία του δολαρίου ΗΠΑ και να προωθήσει το εθνικό νόμισμα της χώρας, τη ρουπία, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τις εξαγωγές και να διατηρήσει τα συναλλαγματικά της αποθέματα.

Του Joydeep Sen Gupta, Asia Editor - Russia Today / Παρουσίαση Freepen.gr

Το 2022, οι εξαγωγές της Ινδίας ήταν 453,3 δισεκατομμύρια δολάρια, σημειώνοντας αύξηση 14,6% από έτος σε έτος, παρά την επιβράδυνση του παγκόσμιου εμπορίου. Η Ινδία έγινε η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο τον περασμένο Σεπτέμβριο με 3,18 τρισεκατομμύρια δολάρια, παρόλο που η πανδημία Covid-19 επιβράδυνε την πορεία της στα 5 τρισεκατομμύρια δολάρια για άλλα δύο χρόνια.

Εν μέσω ισχυρών προοπτικών οικονομικής ανάπτυξης, η Ινδία είναι έτοιμη να συναλλάσσεται σε ρουπίες με χώρες που αντιμετωπίζουν έντονη έλλειψη δολαρίων, σύμφωνα με τον υπουργό Εμπορίου της χώρας, Sunil Barthwal. Ο Santosh Kumar Sarangi, επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Εξωτερικού Εμπορίου (DGFT), έχει ορίσει έναν εθνικό στόχο 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε εξαγωγές εμπορευμάτων και υπηρεσιών έως το 2030. Επιπλέον, η Ινδία θα ξεκινήσει ένα νέο σύστημα αμνηστίας για εφάπαξ διευθέτηση αθέτησης υποχρεώσεων εξαγωγών, είπε ο Sarangi. Το πρόγραμμα, το οποίο θα παραμείνει σε λειτουργία μέχρι το Σεπτέμβριο, στοχεύει στην ταχύτερη επίλυση των εμπορικών διαφορών.

Η ινδική ρουπία γίνεται παγκόσμια

Η παγκόσμια ώθηση της ρουπίας δέχτηκε μεγάλη επιτυχία αφού 18 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, της Γερμανίας, της Σιγκαπούρης, του Ισραήλ και του Ηνωμένου Βασιλείου συμφώνησαν να συναλλάσσονται στο ινδικό εθνικό νόμισμα. Η Αποθεματική Τράπεζα της Ινδίας (RBI), η κεντρική τράπεζα της χώρας, έδωσε πρόσφατα την έγκρισή της σε αυτές τις χώρες να πληρώνουν για εισαγόμενα αγαθά σε ρουπίες. Η κίνηση θα μειώσει το αυξανόμενο εμπορικό έλλειμμα της Ινδίας ύψους 233 δισεκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ Απριλίου 2022 και Ιανουαρίου 2023.

Το εμπόριο της Ινδίας με τους γείτονές της στη Νότια Ασία, όπως το Νεπάλ, το Μπουτάν, το Μπαγκλαντές και η Σρι Λάνκα θα αυξηθεί επίσης καθώς τα μέλη των BRICS πιέζουν να αποδολαριοποιήσουν την παγκόσμια αγορά.

Τον περασμένο μήνα, η ινδική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως η RBI είχε εκκαθαρίσει 60 αιτήματα από διάφορες τράπεζες σε αυτές τις 18 χώρες για άνοιγμα Ειδικών Λογαριασμών Vostro Rupee (SVRA) που επιτρέπουν στις ξένες τράπεζες να διακανονίζουν πληρωμές σε ρουπίες.

Οι Ινδοί εισαγωγείς θα πραγματοποιούν πληρωμές σε ρουπίες που θα πιστωθούν στα SVRA της ξένης ανταποκρίτριας τράπεζας και οι εξαγωγείς θα λαμβάνουν πληρωμές από τις SVRA των ξένων εταίρων τους. Η κεντρική τράπεζα της Ινδίας έδωσε επίσης το νεύμα για το πλεονάζον υπόλοιπο της ρουπίας σε αυτά τα SVRA που θα χρησιμοποιηθεί για πληρωμές σε έργα και επενδύσεις, διαχείριση προκαταβολών εισαγωγών και επενδύσεις σε κρατικούς τίτλους.

Οι νέοι κανόνες της RBI προοιωνίζονται καλά νέα για την Ινδία, η οποία κατέχει την εκ περιτροπής προεδρία της G20 φέτος. Το Νέο Δελχί θα ήθελε να χρησιμοποιήσει αυτήν την ελίτ της παγκόσμιας οικονομικής λέσχης για να πιέσει για διευθέτηση του διεθνούς εμπορίου σε ρουπίες, είπε ο Barthwal. Πιστεύει ότι το εμπόριο της ρουπίας «θα βοηθήσει αρκετές αναπτυσσόμενες και λιγότερο ανεπτυγμένες οικονομίες που αντιμετωπίζουν νομισματικά ζητήματα». Μια ευρεία συναίνεση σε αυτές τις γραμμές προέκυψε κατά την πρώτη συνεδρίαση της Ομάδας Εμπορίου και Επενδύσεων (TIWG) της G20 που πραγματοποιήθηκε στη Βομβάη της Ινδίας στα τέλη Μαρτίου.

Ώρα να τερματιστεί ο «εκφοβισμός» του δολαρίου

Καθώς οι οικονομίες σε όλο τον κόσμο –ιδιαίτερα οι αναδυόμενες– αισθάνονται τη δευτερογενή επίδραση της νομισματικής σύσφιξης των ΗΠΑ, η συζήτηση αναζωπυρώνεται για τον τερματισμό της κυριαρχίας του δολαρίου στο παγκόσμιο εμπόριο. Ένας άλλος βασικός παράγοντας είναι η ικανότητα της Ουάσιγκτον να χρησιμοποιεί το νόμισμά της ως ισχυρό εργαλείο για πολιτικό εκβιασμό και εξαναγκασμό κατά των εθνών που βλέπει ως αντιπάλους. Από την Κούβα μέχρι το Ιράν, τη Συρία και τη Ρωσία, οι ΗΠΑ έχουν κατηγορηθεί ότι επιβάλλουν αυθαίρετα κυρώσεις σε έθνη για να προάγουν τα δικά τους οικονομικά συμφέροντα, ενώ παράλληλα ακολουθούν ανεύθυνες νομισματικές πολιτικές. Αρκετοί ειδικοί ανέφεραν την οπλοποίηση του δολαρίου ως πιθανό έναυσμα που θα μπορούσε να βάλει τέλος στην κυριαρχία του ως το πιο ισχυρό νόμισμα στον κόσμο.

Η έκκληση για απόρριψη του δολαρίου ΗΠΑ έχει ενταθεί μετά τις κυρώσεις των ΗΠΑ στη Ρωσία λόγω της σύγκρουσης στην Ουκρανία που ξεκίνησε το Φεβρουάριο του 2022. Τα τιμωρητικά μέτρα οδήγησαν στο πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων των ρωσικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στο εξωτερικό και στην αποκοπή πολλών μεγάλων ρωσικών τραπεζών από το σύστημα SWIFT. Αυτό ήταν μια ένδειξη για τον υπόλοιπο κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας και της Κίνας, των αυξανόμενων κινδύνων από τις ΗΠΑ να χρησιμοποιούν το δολάριο για τα γεωπολιτικά και επεκτατικά κέρδη τους. Απαιτείται μια νέα ρύθμιση και νομίσματα όπως το κινεζικό γουάν έχουν την ευκαιρία να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην παροχή μιας τέτοιας εναλλακτικής λύσης.

Πολλά έθνη εκτελούν σχέδια για να διασφαλίσουν πως το σύστημα SWIFT θα γίνει λιγότερο σχετικό μέσω καινοτόμων χρηματοοικονομικών μηχανισμών που ενισχύουν τη δυναμική τους. Αυτά τα μέτρα θα περιόριζαν το σύστημα ως εργαλείο για τις ΗΠΑ και τις καταναγκαστικές τακτικές τους. Για παράδειγμα, κατά τη συνάντηση όλων των υπουργών οικονομικών και των διοικητών των κεντρικών τραπεζών της ASEAN στο Μπαλί της Ινδονησίας στις 30 Μαρτίου, στην κορυφή της ημερήσιας διάταξης ήταν οι συζητήσεις σχετικά με τη μείωση της εξάρτησης των χρηματοοικονομικών συναλλαγών από το δολάριο ΗΠΑ, το ευρώ, το γιεν και την στερλίνα και εναλλακτικά την πραγματοποίηση πληρωμών σε περιφερειακά νομίσματα.

Τον Ιανουάριο, ο Νοτιοαφρικανός υπουργός Εξωτερικών Naledi Pandor φέρεται να είπε σε συνέντευξή του στο Sputnik πως οι αναδυόμενες οικονομίες των BRICS θα ήθελαν να βρουν έναν τρόπο να παρακάμψουν το δολάριο ΗΠΑ και να δημιουργήσουν ένα μηχανισμό που δε θα στρέφεται προς τα πλουσιότερα δυτικά έθνη. Ο υπουργός Οικονομικών της Σαουδικής Αραβίας Mohammed Al-Jadaan επανέλαβε τον Pandor τον Ιανουάριο, λέγοντας ότι το πλούσιο σε πετρέλαιο βασίλειο θα είναι ανοιχτό σε συνομιλίες για τη διευθέτηση του εμπορίου πετρελαίου σε νομίσματα άλλα από το δολάριο ΗΠΑ.

Δεν είναι τόσο ρόδινο το μέλλον για το εμπόριο ρουπίας-ρούβλι

Αν και η Ινδία εργάζεται υπερωρίες για να προωθήσει τη ρουπία στο παγκόσμιο εμπόριο, η πραγματικότητα απέχει πολύ από το να είναι ιδανική, καθώς το νόμισμα έχει αποδυναμωθεί σημαντικά τον περασμένο χρόνο.

Στην περίπτωση του διμερούς εμπορίου Ινδίας-Ρωσίας, το οποίο αυξάνεται ταχέως από την έναρξη της σύγκρουσης στην Ουκρανία, το Νέο Δελχί βρήκε μια βιώσιμη εναλλακτική λύση.

Η Ινδία και η Ρωσία αποφάσισαν να διοχετεύουν εμπορεύματα μέσω τρίτων χωρών, όπως τα ΗΑΕ, τα οποία έχουν υγιείς δεσμούς και με τα δύο έθνη, καθώς και επειδή το νόμισμα των Εμιράτων –το ντιρχάμ– είναι συνδεδεμένο με το δολάριο, και ως εκ τούτου, το ντιρχάμ απολαμβάνει παγκόσμια σταθερότητα. Και τα δύο έθνη έχουν καταλάβει πως αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να εμπλακούν σε διμερές εμπόριο και επίσης να αποφύγουν τις συναλλαγές σε ρουπίες, ρούβλια και δολάρια.

Ωστόσο, η νέα προσέγγιση έρχεται σε αντίθεση με την προσπάθεια της ινδικής κυβέρνησης να διευθετήσει το διεθνές εμπόριο σε ρουπίες, σύμφωνα με μια ανακοίνωση που έγινε τον περασμένο Ιούλιο.

Ο μηχανισμός πληρωμών ρουπίας-ρουβλίου αποδεικνύεται σκληρός μέχρι στιγμής λόγω της αυξανόμενης εμπορικής ανισορροπίας μεταξύ Ινδίας και Ρωσίας και πολλών άλλων οδοντωτών ζητημάτων. Οι ρωσικές τράπεζες, όπως η Sberbank και η Gazprombank, που δραστηριοποιούνται στην Ινδία, δεν είναι επίσης υπέρ της συσσώρευσης ινδικών ρουπιών.

Επιπλέον, η ρουπία έχασε 7,8% το περασμένο οικονομικό έτος, η μεγαλύτερη απώλεια από το 2019-20, και ήταν ένα από τα ασιατικά νομίσματα με τις χειρότερες επιδόσεις –με πτώση άνω του 10%– το 2022. Τελείωσε το περασμένο οικονομικό έτος τα Μάρτιο στα 82,18 σε ένα δολάριο. Δεδομένης αυτής της αστάθειας, η χρήση του ντιρχάμ των ΗΑΕ φαίνεται να είναι μια λογική λύση για να διευκολυνθεί η περαιτέρω αύξηση του διμερούς εμπορίου.

Οι ξένοι λιγότερο ενθουσιώδεις για το χρέος των ΗΠΑ

Ένας άλλος σημαντικός τομέας όπου παρατηρούνται τάσεις αποδολαριοποίησης είναι το αμερικανικό χρέος. Ενώ τα στατιστικά στοιχεία για τα ξένα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ για οποιονδήποτε δεδομένο μήνα ή ακόμη και έτος μπορεί απλώς να αντικατοπτρίζουν τις αντιξοότητες των αγορών και τη σχετική ισχύ του δολαρίου, η μακροπρόθεσμη κοσμική τάση είναι οι ξένες κεντρικές τράπεζες να συλλέγουν λιγότερο αμερικανικό χρέος από ό,τι κάποτε.

Για δεκαετίες, οι ξένες χώρες αποστείρωναν ένα σημαντικό μερίδιο των αμερικανικών ελλειμμάτων – που σημαίνει πως οι ΗΠΑ παρουσίαζαν ελλείμματα που χρηματοδοτούσαν με χρέος σε δολάρια, το οποίο άλλες χώρες αγόραζαν σε μεγάλες ποσότητες. Ωστόσο, αυτή η συμφωνία – βασικό συστατικό της ειδικής θέσης που απολάμβανε το δολάριο – έχει αρχίσει να καταργείται τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα, από το 2014, οι ξένοι είναι σταθεροί καθαροί πωλητές ομολόγων.

Ο διακεκριμένος Αμερικανός διαχειριστής κεφαλαίων Λουκ Γκρόμεν έχει σημειώσει ότι μεταξύ 2002 και 2014, οι ξένες κεντρικές τράπεζες αγόρασαν το 53% όλων των αμερικανικών ομολόγων που εκδόθηκαν από το 2014-2022 το ποσοστό αυτό είναι μόλις 3%. Η Κίνα, στην πραγματικότητα, ανακοίνωσε το 2013 πως στο εξής δε θα αυξήσει τα υπόλοιπα των αμερικανικών ομολόγων και είναι καθαρός πωλητής ομολόγων για πάνω από μια δεκαετία.

Αυτή η τάση είναι πιθανό να συνεχιστεί. Και με λιγότερες συναλλαγές να διακανονίζονται σε δολάρια, θα υπάρχουν λιγότερα δολάρια που θα ανακυκλωθούν σε παραδοσιακά αποθεματικά όπως τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα.

Αποδολαριοποιημένο παγκόσμιο εμπόριο

Η Ινδία και η Κίνα έχουν ξεκινήσει την κίνηση για την αποδολαριοποίηση του παγκόσμιου εμπορίου με τη Ρωσία, ενώ η Βραζιλία προσχωρεί στο μπλοκ και η Νότια Αφρική περιμένει στα φτερά. Η πρωτοβουλία συνδέει τις εμπορικές κουκκίδες των BRICS. Η Ινδία πλήρωσε τη Ρωσία σε ντιρχάμ ΗΑΕ για τις αγορές αργού πετρελαίου της και εξοικονόμησε περίπου 3,6 δισεκατομμύρια δολάρια κατά τη διαδικασία.

Το γιουάν έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια ως ένα σημαντικό παγκόσμιο νόμισμα που είναι έτοιμο να συμβάλει στην απομάκρυνση του δολαρίου από τη θέση της υπεροχής του. Το γιουάν είναι τώρα το πέμπτο πιο χρησιμοποιούμενο νόμισμα στις πληρωμές, το τρίτο μεγαλύτερο σε διακανονισμούς εμπορικών συναλλαγών και το πέμπτο μεγαλύτερο αποθεματικό νόμισμα.

Για να χειροτερέψουν τα πράγματα για αρκετές αναπτυσσόμενες χώρες, υπήρξε μια εκθετική αύξηση του κόστους δανεισμού σε δολάρια, αναχαιτίζοντας την ανάπτυξη του εξωτερικού εμπορίου τους. Αυτό είναι όπου η συγκριτικά χαμηλού κόστους χρηματοδότηση σε γιουάν θα μπορούσε να ενισχύσει περαιτέρω την παγκόσμια προβολή του κινεζικού νομίσματος.

Το γουάν εντάχθηκε στο καλάθι του ειδικού τραβηκτικού δικαιώματος (SDR) του ΔΝΤ τον Οκτώβριο του 2016 και έκτοτε η ισχύς του νομίσματος έχει αυξηθεί σημαντικά. Τα στοιχεία του ΔΝΤ έδειξαν πως το γιουάν αντιπροσώπευε το 12,28% του SDR πέρυσι.

Με το Πεκίνο να εργάζεται υπερωρίες για να κάνει το νόμισμα να παίζει ως η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, το κυρίαρχο σενάριο που εξαρτάται από το δολάριο θα μπορούσε να αλλάξει τα επόμενα δύο χρόνια. Το Διασυνοριακό Διατραπεζικό Σύστημα Πληρωμών της Κίνας (CIPS), το οποίο είναι μια βιώσιμη εναλλακτική λύση για το SWIFT, και το ψηφιακό του νόμισμα (e-CNY) υπόσχονται να γίνουν κυρίαρχο σύστημα πληρωμών για περαιτέρω εμπορικές συναλλαγές μεταξύ του Πεκίνου και των εταίρων του, όπως ο Παγκόσμιος Νότος. Το e-CNY θα μπορούσε να αναδειχθεί ως το σημαντικό αποθεματικό νόμισμα, το οποίο θα έσπασε την ηγεμονία του δολαρίου.

Η ινδική ρουπία θα μπορούσε να αναπτυχθεί περαιτέρω ως αλουμινόχαρτο στο κινεζικό νόμισμα σε έναν πολυπολικό κόσμο. Η αποδολαριοποίηση είναι πιθανό να γίνει πραγματικότητα σε μια νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων, όπου οι ΗΠΑ δεν θα έχουν τον τελευταίο λόγο με βάση την οικονομική τους ισχύ.

Ιστορικά, είναι η πτώση του νομίσματος που προμηνύει την παρακμή της ηγεμονίας. Και το δολάριο θα μπορούσε να είναι ο επιτάφιος για τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό. 

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail