Το Ισραήλ είναι επιφυλακτικό καθώς η στρατιωτική ισχύς του Ιράν έχει «εκατονταπλασιαστεί», λέει Ισραηλινός στρατηγός

tasnim
Freepen.gr - Ένας υψηλόβαθμος πρώην ισραηλινός στρατιωτικός διοικητής έχει αναγνωρίσει την αδυναμία του Τελ Αβίβ να πραγματοποιήσει πράξεις στρατιωτικού περιεχομένου κατά του ειρηνικού πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, λέγοντας ότι η στρατιωτική ισχύς της Ισλαμικής Δημοκρατίας έχει «εκατονταπλασιαστεί».

Ο υποστράτηγος Yitzhak Brick επικαλέστηκε την αραβόφωνη εφημερίδα Rai al-Youm την Τετάρτη πως ο ισραηλινός στρατός είχε αποφασίσει το 2009 να εξαπολύσει πλήγμα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν αφού το καθεστώς διέθεσε προϋπολογισμό τεσσάρων δισεκατομμυρίων δολαρίων για την επίθεση, γράφει το presstv.ir.

Ο Μπρικ είπε ότι η επίθεση δεν υλοποιήθηκε επειδή οι Ισραηλινοί στρατιωτικοί ηγέτες είχαν καταλήξει σε ένα αναπόφευκτο συμπέρασμα πως το χτύπημα, εάν ήταν επιτυχές, θα διέκοπτε το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα για μια περίοδο το πολύ αρκετών μηνών, και από την άλλη πλευρά, η αντεπίθεση του Ιράν θα προκαλούσε μεγάλες απώλειες και πολλά θύματα για το Ισραήλ, κι έτσι αποφάσισαν να μην προχωρήσουν στην επίθεση.

«Η ίδια η επιχείρηση, ακόμα κι αν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής συμμετάσχουν σε αυτήν, θα έχει ως αποτέλεσμα τη διακοπή του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος για αρκετούς μήνες, όχι περισσότερο, αλλά το πιο επικίνδυνο από αυτό είναι ότι θα δεχτούμε επίθεση από χιλιάδες πυραύλους καθημερινά, που θα προκαλέσουν την απόλυτη καταστροφή, την οποία δεν περιμέναμε, ούτε οι πρόγονοί μας την περίμεναν», είπε ο πρώην ισραηλινός στρατιωτικός διοικητής.

Η ικανότητά τους να χτυπούν «έχει αυξηθεί εκατοντάδες φορές σε σχέση με την ικανότητά τους το 2009, και ειδικά, την ικανότητα που απολαμβάνουν τώρα να βομβαρδίζουν το Ισραήλ με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς», πρόσθεσε.

Ο Μπρικ είπε πως οι ιρανικοί πύραυλοι είναι ικανοί να πραγματοποιήσουν μια στρατηγική επίθεση κατά του Ισραήλ και ότι έχουν την ικανότητα να εξαπολύσουν ένα «μοιραίο στρατιωτικό χτύπημα κατά του Ισραήλ και να προκαλέσουν μαζική ζημιά στην ισραηλινή υποδομή και ζωτικές εγκαταστάσεις».

Τονίζοντας ότι τα διαδοχικά ισραηλινά υπουργικά συμβούλια έχουν εθιστεί στο να εκπέμπουν «παράλογες απειλές», ο πρώην στρατιωτικός διοικητής είπε: «Αν κάνεις κενές απειλές και δεν εφαρμόζεις όσα αναφέρονται σε αυτές, τότε στα μάτια των άλλων θα μετατραπείς σε σκύλο που γαβγίζει αλλά δε δαγκώνει».

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail