Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr
Ο Οργανισμός Προώθησης Εξαγωγών και Επενδύσεων της Βραζιλίας (ApexBrasil) ανακοίνωσε στις 29 Μαρτίου ότι οι δύο χώρες υπέγραψαν τη θέσπιση διμερούς εμπορίου σε τοπικά νομίσματα.
«Η προσδοκία είναι να μειωθεί το κόστος, (...) να προωθηθεί περαιτέρω το διμερές εμπόριο και να διευκολυνθούν οι επενδύσεις [στη Βραζιλία]», ανέφερε ο κρατικός φορέας σε δήλωση επιβεβαιώνοντας ένα βασικό σημείο μιας αρχικής συμφωνίας που υπογράφηκε στα τέλη Ιανουαρίου.
Η συμφωνία, η οποία συνεπάγεται τον αποκλεισμό του δολαρίου ως τρόπο πληρωμής, υπογράφηκε κατά τη διάρκεια του Οικονομικού Σεμιναρίου Βραζιλίας-Κίνας που πραγματοποιήθηκε στο Πεκίνο παρουσία εκπροσώπων από τη Βραζιλία και την Κίνα και περίπου 500 επιχειρηματιών από τις μεγαλύτερες εταιρείες και των δύο χωρών.
Αξιωματούχοι και από τις δύο χώρες υπέγραψαν συγκεκριμένα δύο συμφωνίες.
Η πρώτη συμφωνία ορίζει ότι η βραζιλιάνικη τράπεζα BBM, που ελέγχεται από την κινεζική Τράπεζα Επικοινωνιών (Bocom), εισέρχεται στο διατραπεζικό σύστημα πληρωμών της Κίνας, γνωστό ως CIPS, το οποίο γίνεται όλο και περισσότερο αποδεκτό ως εναλλακτική λύση στο ελεγχόμενο από τη Δύση σύστημα SWIFT. Η δεύτερη συμφωνία καθιερώνει τη δημιουργία ενός χρηματοπιστωτικού ιδρύματος Clearing House όπου θα εξαιρεθεί και πάλι το δολάριο ΗΠΑ.
Από την πλευρά της, η Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου Οικονομικών της Βραζιλίας, Τατιάνα Ροζίτο, δήλωσε στο τέλος του σεμιναρίου πως ως «πρώτο βήμα» αυτής της απόφασης, η οποία είναι προαιρετική, επιτρέπει «μεγαλύτερη προβλεψιμότητα των συναλλαγματικών ισοτιμιών» και «Μειώνει το κόστος συναλλαγής».
Επιπλέον, επεσήμανε ότι η κατάργηση ενός ενδιάμεσου νομίσματος, σε σχέση με το δολάριο ΗΠΑ, «θα ενδιαφέρει» τις εταιρείες επειδή «αντιπροσωπεύει λιγότερο κόστος».
Ο Κινέζος υφυπουργός Εμπορίου, Guo Tingting, τόνισε ότι η Βραζιλία είναι στρατηγικός εταίρος και γιόρτασε την πρόοδο που επιτεύχθηκε με τη συμφωνία.
Φυσικά, αυτή η ραγδαία εξέλιξη των σχέσεων έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις αρχικές επιθυμίες του πρώην προέδρου Ζαΐρ Μπολσονάρο, ο οποίος παρακολουθούσε στενά την εξωτερική πολιτική του τότε προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Ωστόσο, παρά τη θέση του Μπολσονάρο, δεν εμποδίστηκαν σε μεγάλο βαθμό οι οικονομικές σχέσεις.
Το πρακτορείο ApexBrasil επεσήμανε πως από το 2009, η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Βραζιλίας και μία από τις κύριες πηγές επενδύσεων στον κολοσσό της Λατινικής Αμερικής.
«Το 2022, η εμπορική ροή έφτασε το ρεκόρ των 150,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με εξαγωγές της Βραζιλίας 89,7 δισεκατομμύρια δολάρια και εισαγωγές 60,7 δισεκατομμύρια δολάρια», ανέφερε η ανακοίνωση.
Αυτή η νέα εμπορική στρατηγική συναλλαγών σε τοπικά νομίσματα προωθείται εδώ και καιρό από τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, συμπεριλαμβανομένης της συνάντησής του με τον Σι στις 20-22 Μαρτίου.
«Είμαστε υπέρ της χρήσης του κινεζικού γιουάν σε εποικισμούς μεταξύ της Ρωσίας και των χωρών της Ασίας, της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής», είπε ο Ρώσος πρόεδρος. Εξέφρασε επίσης τη βεβαιότητα ότι τέτοιες «μορφές διευθέτησης θα αναπτυχθούν μεταξύ των Ρώσων εταίρων και των ομολόγων τους τρίτων χωρών».
Υπενθυμίζεται ότι ο Nouriel Roubini, οικονομολόγος με το όνομα «Doctor Doom» για την ορθή πρόβλεψη της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, δήλωσε τον Φεβρουάριο ότι η θέση του δολαρίου ως το κύριο αποθεματικό νόμισμα του κόσμου βρίσκεται σε κίνδυνο. Αυτό γίνεται πιο εμφανές καθώς οι μεγαλύτερες μη δυτικές οικονομίες του κόσμου, όπως η Κίνα, η Ρωσία, η Ινδία, η Αίγυπτος και η Βραζιλία, συμφωνούν να συναλλάσσονται στα αντίστοιχα τοπικά τους νομίσματα και όχι στο δολάριο ΗΠΑ.
Η αλήθεια είναι πως η κυριαρχία του δολαρίου είναι πιθανό να παραμείνει στο εγγύς μέλλον επειδή εξακολουθεί να είναι το κύριο νόμισμα του διεθνούς εμπορίου και των συναλλαγών. Ωστόσο, η ασφυξία του στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα εξασθενεί, ειδικά καθώς περισσότερες χώρες διαπραγματεύονται σε άλλα τοπικά νομίσματα, γεγονός που με τη σειρά του μειώνει την έκθεσή τους στο δολάριο.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η αποδολαριοποίηση δεν είναι μια γρήγορη, αλλά μια μακρά διαδικασία. Κατά ειρωνικό τρόπο, όμως, είναι οι ΗΠΑ που επιτάχυναν αυτή τη διαδικασία ακόμη πιο γρήγορα πιστεύοντας λανθασμένα ότι η οπλοποίηση του δολαρίου μέσω κυρώσεων θα έκανε τη Ρωσία να συνθηκολογήσει στις απαιτήσεις τους σε σχέση με την Ουκρανία. Αντίθετα, η Ρωσία ανέκαμψε τις κυρώσεις δημιουργώντας νέους μηχανισμούς πληρωμών με φιλικούς εμπορικούς εταίρους.
Η τρέχουσα συμφωνία μεταξύ Κίνας και Βραζιλίας είναι τεράστια για τη διασφάλιση της δικής τους κυριαρχίας και την αποδυνάμωση της ηγεμονίας των ΗΠΑ, και κάτι που η Ουάσιγκτον δε θα περίμενε όταν ξεκίνησε τις οικονομικές εχθροπραξίες της κατά της Ρωσίας. Αλλά αυτή ακριβώς η οπλοποίηση του δολαρίου ήταν που έκανε το μη δυτικό κόσμο να κουραστεί να βρεθεί σε μια δύσκολη θέση όπως ήταν αρχικά η Ρωσία. Με αυτόν τον τρόπο, η μη δυτική εμπιστοσύνη στο δολάριο έσπασε, κάτι που η Ουάσιγκτον εξακολουθεί να μην εκτιμά ακόμη πλήρως ή να αισθάνεται τις πλήρεις επιπτώσεις του.
Σε άλλο ένα πλήγμα στην ηγεμονία του δολαρίου ΗΠΑ, η Βραζιλία ανακοίνωσε μια συμφωνία με την Κίνα για τη διευκόλυνση των συναλλαγών στα αντίστοιχα τοπικά τους νομίσματα, το ρεάλ και το γιουάν. Αυτό το τελευταίο σχέδιο αποφυγής δολαρίων δείχνει πώς οι μεγαλύτερες οικονομίες της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής συνεργάζονται και πάλι για να ενισχύσουν την κυριαρχία τους.