Τα έγγραφα που διέρρευσαν από το Πεντάγωνο είναι πιθανώς πλαστά. Ποιος είναι λοιπόν πίσω από αυτό;

Photo: Social media
Στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Ουίνστον Τσόρτσιλ είπε ότι «στην εποχή του πολέμου, η αλήθεια είναι τόσο πολύτιμη που πρέπει πάντα να την παρακολουθεί ένας σωματοφύλακας από ψέματα». Θα μπορούσαμε αυτό το περιβόητο απόσπασμα να το θυμόμαστε όταν παρακολουθούμε αμερικανικά ειδησεογραφικά πρακτορεία που αναφέρουν τη διαρροή βόμβας τον τελευταίο καιρό, υποτίθεται ότι από το Πεντάγωνο, που κυριάρχησε στις δυτικές ειδήσεις για λίγες μέρες στα μέσα Απριλίου;
 
Martin Jay - strategic-culture.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Ή, για να το πούμε διαφορετικά, οι Αμερικανοί μας παίρνουν όλους βόλτα και προσποιούνται πως η διαρροή είναι γνήσια και επομένως ενθαρρύνουν τα μέσα ενημέρωσης να εξετάσουν κάθε γραμμή των εγγράφων με την ελπίδα ότι πολλά από τα ψήγματα αναφέρονται ως γεγονότα;

Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σχετικά με την επικύρωση αυτών των εγγράφων. Όχι απλώς επειδή ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι έκανε τόσο κόπο για να πει στους δημοσιογράφους ότι δεν πρέπει να παρουσιάζουν την ουσία των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτά, στα άρθρα τους. Αλλά περισσότερο επειδή κανείς δεν έχει εμφανιστεί και ούτε επιβεβαίωσε την αυθεντικότητά τους ούτε τα απέρριψε εντελώς ως ψεύτικα. Φυσικά, αν είναι απολύτως αληθοφανές ότι προετοιμάστηκαν και συγκεντρώθηκαν σε έναν κολοσσιαίο τόμο από την κλούβα των τσαρλατάνων ψεύτικων ειδήσεων στο Κίεβο, καθώς είναι πολύ προς όφελος του Ζελένσκι να φοβίσει τους Ευρωπαίους ηγέτες να επιταχύνουν τις παραδόσεις όπλων τους (καθώς υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες για τι έχει το Κίεβο και τι χρειάζεται στο πεδίο της μάχης).

Η ιδιοφυΐα της φύτευσης ψεύτικων ειδήσεων φυσικά είναι να ακολουθήσει κανείς το ρητό του Τσόρτσιλ ή μάλλον την ουσία του recto verso. Περικυκλώστε το με αλήθεια. Και αυτό μπορεί να συμβαίνει με αυτά τα έγγραφα, καθώς οι ισχυρισμοί τους πως οι χώρες της Μέσης Ανατολής έχουν όλο και στενότερες σχέσεις με τη Ρωσία δεν είναι η πολεμική που μας παρουσιάζεται, ας πούμε, από την Washington Post, η οποία βροντοφώναξε έναν τίτλο σχετικά με τον «σχεδιασμό» του Σίσι της Αιγύπτου. στείλει στη Ρωσία πυραύλους. Ο Σίσι μπορεί κάλλιστα να το σκεφτόταν αυτό, αλλά είναι πραγματικά νέα;

Ίσως θα πρέπει να δούμε ποιος κερδίζει από τη διατάραξη αυτής της σχέσης.

Η Ρωσία τελικά υπήρξε σταθερά ένας από τους κύριους, αν όχι ο μεγαλύτερος, προμηθευτής όπλων στην Αίγυπτο. Η Αίγυπτος, η οποία έχει τον μεγαλύτερο στρατό στην Αφρική, αγοράζει επίσης πολλά όπλα από τις ΗΠΑ και την ΕΕ. Ωστόσο, συχνά Αμερικανοί και Ευρωπαίοι έχουν θέσει όρους για τις πωλήσεις όπλων, κάτι που δεν κάνει η Ρωσία.

Αυτή η σχέση πρέπει να είναι ένα από τα πολλά προβλήματα του Ζελένσκι, ο οποίος πιστεύει ότι εάν οι βασικοί σύμμαχοι της Ρωσίας στον κόσμο διακόψουν τις σχέσεις με τη Μόσχα, τότε η ζυγαριά της ισορροπίας θα έπεφτε υπέρ του.

Αυτή είναι τελικά η μία αραβική χώρα που, όπως είχε από τα τέλη της δεκαετίας του '40 τις καλύτερες σχέσεις με τη Μόσχα, ενισχύθηκαν σημαντικά από το 2014, όταν ο Σίσι εγκαταστάθηκε μέσω πραξικοπήματος, που οργανώθηκε από έναν άλλο φίλο των Ρώσων, τα ΗΑΕ – που είναι επίσης μέρος της διαρροής. Προφανώς, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ενισχύουν την ανταλλαγή πληροφοριών με τη Ρωσία, όπου υποτίθεται ότι έχουν πλεονέκτημα έναντι των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου. Σχεδόν μια μεγάλη σέσουλα για τα δημοσιογραφικά πρότυπα, αλλά κάτι που ήταν σημαντικό για κάποιον που το ήθελε στο δημόσιο τομέα. Ούτε οι Αμερικανοί ούτε οι Ρώσοι ή οι σύμμαχοί τους θα ωφεληθούν από μια διπλωματική σύγκρουση μεταξύ ΗΑΕ και ΗΠΑ

Αλλά οι Ουκρανοί θα ήταν πολύ χαρούμενοι με ένα τέτοιο περιστατικό και γι' αυτό θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί για τέτοιες ιδέες. Θυμηθείτε, είναι πρακτικά αδύνατο να αποδειχθεί ή να διαψευσθεί το να υποδηλώνουμε ότι δύο χώρες έχουν αυξήσει ή μειώσει την ανταλλαγή πληροφοριών. Αυτός είναι ίσως ένας λόγος για τον οποίο αρέσουν στους δημοσιογράφους τέτοιες ιστορίες καθώς είναι εύκολο να καλλιεργηθούν, δεδομένου πως όλοι διατυπώνουν αρνήσεις που το κοινό γνωρίζει ότι αποτελούν συνήθη πρακτική ως απάντηση σε τέτοιες συκοφαντίες.

Αν και είναι καυτά νέα για τους δυτικούς δημοσιογράφους που δεν μπορούν να ελέγξουν τους εαυτούς τους καθώς γλεντούν με αυτά τα σατανικά έγγραφα που φαίνεται να υποδηλώνουν ότι οι καλοκαιρινές ασκήσεις του ΝΑΤΟ που προγραμματίζονται για τα τέλη Απριλίου θα μπορούσαν να αποτελέσουν κάλυψη για τον ανεφοδιασμό των ουκρανικών δυνάμεων. Ωστόσο, τα έγγραφα προχωρούν περισσότερο.

Τα δημοσιευμένα σχέδια περιέχουν όχι μόνο ένα χρονοδιάγραμμα για τον εφοδιασμό των ουκρανικών μονάδων με όπλα και πυρομαχικά του ΝΑΤΟ, αλλά και πληροφορίες σχετικά με τη δομή των ταξιαρχιών και των ταγμάτων που υποτίθεται ότι προετοιμάζονται για την επίθεση. Και εδώ είναι που αρχίζει να γίνεται λίγο γελοίο.

Το έγγραφο, με ημερομηνία 1 Μαρτίου, λέει ότι οι ταξιαρχίες του Κιέβου χρειάζονται 253 άρματα μάχης, περισσότερα από 380 οχήματα μάχης πεζικού και APC, 480 οχήματα, 147 πυροβολικά και 571 τεθωρακισμένα οχήματα HMMWV για να πραγματοποιήσουν την επίθεση.

Προσπαθούν οι συγγραφείς να υπογραμμίσουν την έλλειψη υλικού στην Ουκρανία; Και αν ναι, για ποιο σκοπό; Κάποιοι μπορεί να υποστηρίξουν ότι η διαρροή θα μπορούσε να προέλθει από έναν δυσαρεστημένο ανώτερο αξιωματούχο του Πενταγώνου που, ίσως θέλει να τελειώσει ο πόλεμος ή είναι θυμωμένος με την πολιτική πίσω από τις εμφανίσεις του Τραμπ στο δικαστήριο και το χρονοδιάγραμμά τους, καθώς, θεωρητικά, θα μπορούσε να κάνει τη ζημιά για το πόσο εξαντλημένο είναι το στρατιωτικό υλικό της Ουκρανίας και να δώσει στη Ρωσία το πάνω χέρι στο πεδίο της μάχης. Αλλά υπάρχουν πολλές υποθέσεις εκεί, όπως πώς μπορούμε να γνωρίζουμε ότι αυτά τα δεδομένα είναι ακόμη ακριβή; Το πιθανότερο είναι ότι πρόκειται για μια πονηρή ικετευτική επιστολή προς τις δυτικές ελίτ που κάποιος στο Κίεβο πίστευε πως θα είχε μεγαλύτερο πλεονέκτημα εάν παρουσιαζόταν μέσω της Washington Post και όχι μέσω των συμβατικών καναλιών. Ίσως εκείνοι που συνέταξαν αυτό το έγγραφο δεν είχαν υπολογίσει ότι ο Μπάιντεν θα λάβει άλλη στρατιωτική βοήθεια μετά την τελευταία τεράστια χρηματοδότηση που έγινε τις τελευταίες ημέρες του ελέγχου των δημοκρατών στη Βουλή των αντιπροσώπων; Στην πραγματικότητα, μόλις λίγες ημέρες πριν από τη δημοσιοποίηση αυτού του εγγράφου, ο Μπάιντεν, στην πραγματικότητα, υπέγραψε στρατιωτική βοήθεια ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων με μια αξιοσημείωτη παρόμοια λίστα εξοπλισμού που υποσχέθηκε το Υπουργείο Άμυνας στο χαρτί που διέρρευσε το Πεντάγωνο και η λίστα αγορών του. Είναι πιθανό αυτό το έγγραφο που διέρρευσε να ήταν γνωστό και να το είδαν δημοσιογράφοι στις ΗΠΑ ακόμη και πριν από την 1η Μαρτίου και πως τους είχαν πει να απόσχουν από το να το αναφέρουν μέχρι να συμφωνηθεί αυτή η συμφωνία; Αν υποθέσουμε ότι το Κίεβο είναι ο εγκέφαλος πίσω από αυτό το τέχνασμα, τότε μπορούν να βασιστούν  δύο παράγοντες. Πρώτον, η σχέση μεταξύ Μπάιντεν και Ζελένσκι ξεφτίζει και πλησιάζει σε οριακό σημείο. Και δεύτερον, μπορούμε να υποθέσουμε περισσότερα από αυτά τα ακροβατικά στα μέσα ενημέρωσης στο μέλλον.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail