Η προσωρινή απαγόρευση των ουκρανικών γεωργικών εισαγωγών από την Πολωνία αποδεικνύει ότι η συμφωνία για τα σιτηρά είναι απάτη

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (EC) και το Κίεβο είναι έξαλλοι με την Πολωνία που απαγόρευσε προσωρινά τις ουκρανικές εισαγωγές γεωργικών προϊόντων το περασμένο Σαββατοκύριακο, προκειμένου να προστατεύσει την εγχώρια αγορά της και τα συμφέροντα των Πολωνών αγροτών εν μέσω του κατακλυσμού προϊόντων που πλημμυρίζουν σε αυτήν από τη γειτονική πρώην Σοβιετική Δημοκρατία. Η Ουγγαρία ακολούθησε το παράδειγμά της μια μέρα αργότερα, αλλά έχει ήδη επικριθεί έντονα από αυτούς τους δύο, επομένως η κίνησή της δεν ήταν τόσο σημαντική όσο η Πολωνία, η οποία θεωρείται ένας από τους κορυφαίους συμμάχους της Ουκρανίας.

Andrew Korybko / Παρουσίαση Freepen.gr

Αυτός ο επίδοξος ηγεμόνας της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης (ΚΑΕ) είναι επίσης η πρωτοποριακή δύναμη των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ για τη διεξαγωγή του συνεχιζόμενου πολέμου αντιπροσώπων στη Ρωσία μέσω της Ουκρανίας, επομένως ο συμβολισμός της μονομερούς επιβολής κλαδικών περιορισμών στις εισαγωγές της χώρας αυτής από την Πολωνία είναι εξαιρετικά σημαντικός. Από μόνο του, αυτό δείχνει πως οι δεσμοί μεταξύ αυτών των δύο ντε φάκτο μελών της συνομοσπονδίας δεν είναι τόσο τέλειοι όσο τους έκαναν να φαίνονται οι ηγέτες τους κατά τη διάρκεια του τελευταίου ταξιδιού του Ζελένσκι στη Βαρσοβία, αλλά υπάρχουν και άλλα.

Λαμβάνοντας υπόψη τους διττούς ρόλους της Πολωνίας ως πιο σημαντικού Ευρωπαίου υποτελούς των ΗΠΑ στις μέρες μας και την ιδιότητά της ως του πιο αξιόπιστου Ευρωπαίου προστάτη της Ουκρανίας, που αμφότερα εξουδετερώνουν αποφασιστικά οποιεσδήποτε θεωρίες συνωμοσίας ότι βρίσκεται υπό «ρωσική επιρροή», δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία πως η συμφωνία για το σιτάρι είναι απάτη. Το Κρεμλίνο έχει επανειλημμένα επικρίνει αυτή τη συμφωνία ως τέχνασμα που αποσκοπεί στην ενίσχυση των ήδη τεράστιων αποθεμάτων τροφίμων της ΕΕ, αλλά αυτό απορρίφθηκε προηγουμένως από τη Δύση ως αποκαλούμενη «προπαγάνδα».

Ακόμη και η πρόσφατη αναφορά της Le Figaro σχετικά με την αυξανόμενη αναταραχή των αγροτών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, καθώς οι εθνικές τους αγορές πλημμύρισαν από φθηνές ουκρανικές γεωργικές εισαγωγές δεν αρκούσε για την αναμόρφωση των λαϊκών αντιλήψεων ότι η Ρωσία υποτίθεται πως έφταιγε επειδή αυτά τα προϊόντα δεν έφτασαν στον Παγκόσμιο Νότο για τον οποίο προορίζονται. Τώρα, ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί αξιόπιστα ότι δεν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με τη συμφωνία σιτηρών, αφού η εκμετάλλευσή της από Ουκρανούς αγρότες με γνώμονα τα κέρδη ώθησε την Πολωνία να απαγορεύσει προσωρινά όλες αυτές τις εισαγωγές.

Δεν υπάρχει απολύτως καμία περίπτωση αυτή η χώρα να λειτουργεί υπό τη «ρωσική επιρροή», όπως εξηγήθηκε προηγουμένως, επομένως θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως αυτό έγινε για να προστατεύσει τα αντικειμενικά εθνικά της συμφέροντα απέναντι στη νέα απειλή που συνιστά η πλημμύρα της ουκρανικής γεωργικής παραγωγής στην αγορά της. Σχετικά με αυτό, η Πολωνία θέλει να αποτρέψει προληπτικά το αυξανόμενο αντικατεστημένο αίσθημα στην κοινωνία που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο το κυβερνών κόμμα ενόψει των γενικών εκλογών του φθινοπώρου.

Ένας αυξανόμενος αριθμός Πολωνών αισθάνεται άβολα με τη χώρα τους που φιλοξενεί τόσους πολλούς Ουκρανούς, γεγονός που άλλαξε απότομα την ομοιογένειά της μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, για να μην αναφέρουμε το απροσδόκητο οικονομικό κόστος που συνδέεται με αυτό που διαφορετικά θα μπορούσε να δαπανηθεί για τη βελτίωση της ζωής των πολιτών της. Η αυξανόμενη αναταραχή μεταξύ των αγροτών απείλησε να δημιουργήσει μια λαϊκιστική υπόθεση γύρω από την οποία αυτοί οι αντιφρονούντες θα μπορούσαν να συσπειρωθούν, εξ ου και η ανάγκη για τη Βαρσοβία να ενεργήσει επειγόντως όπως έπραξε παρά τις συνέπειες για τους δεσμούς της με την ΕΕ και το Κίεβο.

Τα πολιτικά συμφέροντα του κυβερνώντος κόμματος εν όψει των επόμενων εκλογών αργότερα αυτό το έτος υπερισχύουν όλων των άλλων, ως εκ τούτου γιατί η Πολωνία δε νοιαζόταν που αυτή η μονομερής κίνηση επέκτεινε άθελά της εμπιστοσύνη στην κριτική του Κρεμλίνου ότι η συμφωνία για τα σιτηρά ήταν μια απάτη και ποτέ δεν είχε σκοπό να βοηθήσει τον Παγκόσμιο Νότο. Δεν έχει σημασία εάν τελικά πιέζονται να αντιστρέψουν τους προσωρινούς περιορισμούς τους εγκαίρως ή όχι, καθώς η αλήθεια έχει αποκαλυφθεί και η ζημιά από την ήπια δύναμη έχει ήδη αντιμετωπιστεί.

Ο Παγκόσμιος Νότος γνωρίζει πλέον με βεβαιότητα ότι το Κίεβο ευθύνεται για την αποτυχία του ουκρανικού σιταριού να φτάσει στις χώρες του, όχι η Ρωσία, και το δυτικό κοινό μπορεί τώρα να αρχίσει να αναρωτιέται γιατί του είπαν ψέματα για την υποτιθέμενη ενοχή του Κρεμλίνου και από αυτήν την άποψη. Η εκστρατεία των Mainstream Media για τη χειραγώγηση των αντιλήψεων σχετικά με τη συμφωνία για τα σιτηρά αντιπροσωπεύει μια από τις μεγαλύτερες ψυχολογικές επιχειρήσεις αυτού του πολέμου μεσολάβησης μέχρι στιγμής, κάτι που δείχνει τα μήκη που θα κινηθούν για να διαδώσουν ψέματα με σκοπό να σπιλώσουν τη Ρωσία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail