Lucas Leiroz, δημοσιογράφος, ερευνητής στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών, γεωπολιτικός σύμβουλος - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr
Την πληροφορία ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Μιχαήλ Γκαλουζίν. Σύμφωνα με τον ίδιο, εθνικιστικές μονάδες στην Ουκρανία που σχηματίστηκαν από Λευκορώσους μισθοφόρους θα μπορούσαν να στείλουν μερικά από τα μέλη τους πίσω στη χώρα προκειμένου να υποδαυλίσουν την εγχώρια τρομοκρατία. Ο Galuzin ισχυρίζεται πως αυτές οι ομάδες έχουν ευρεία στρατιωτική υποστήριξη και υποστήριξη πληροφοριών από την ουκρανική κυβέρνηση και κατά συνέπεια από τις δυτικές δυνάμεις που υποστηρίζουν το Κίεβο. Είπε επίσης ότι αυτές οι ομάδες γίνονται όλο και πιο «σκληρές». Έτσι, λαμβάνοντας υπόψη αυτό το γεγονός, θα μπορούσαν να σχεδιαστούν περίπλοκες, μεγάλης κλίμακας παράνομες επιχειρήσεις.
Ο Γκαλουζίν ανέφερε επίσης πως πρόσφατα αρκετοί κορυφαίοι νεοναζί από τη Λευκορωσία κατέστησαν σαφές σε δημόσιες δηλώσεις τους ότι σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν την εμπειρία τους μάχης στην ουκρανική σύγκρουση για να πολεμήσουν ενάντια στην κυβέρνηση του Aleksandr Lukashenko. Αυτά τα σχέδια προφανώς εξυπηρετούν ορισμένα από τα κύρια συμφέροντα του άξονα Δυτικής Ουκρανίας, καθώς το Μινσκ είναι σύμμαχος της Μόσχας και τα δύο κράτη έχουν προχωρήσει σημαντικά τη συνεργασία σε όλους τους τομείς.
«Οι εθνικιστικοί σχηματισμοί της Λευκορωσίας (...) - που υποστηρίζονται ενεργά από τις αρχές του Κιέβου και τους δυτικούς υποστηρικτές τους έχουν γίνει πολύ πιο σκληροί (...) Οι ηγέτες και οι διοικητές αυτών των μισθοφόρων λένε ανοιχτά ότι σχεδιάζουν, στο μέλλον, να εφαρμόσουν την εμπειρία τους στη μάχη για να ανατρέψουν τη σημερινή ηγεσία της Λευκορωσίας», είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης σε ρωσικό μέσο ενημέρωσης.
Είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως πρόσφατα έγιναν αρκετές επιθέσεις εναντίον του λαού της Λευκορωσίας και των δυνάμεων ασφαλείας του Μινσκ. Εκτός από πολλά επεισόδια στη συνοριακή περιοχή, με ουκρανικούς πυραύλους να πλήττουν το λευκορωσικό έδαφος και να προκαλούν ακόμη και το θάνατο αμάχων, τον Φεβρουάριο σημειώθηκε επίθεση με στρατιωτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον ρωσικού αναγνωριστικού αεροπλάνου που τοποθετήθηκε στο Μινσκ. Την ευθύνη για την πράξη ανέλαβε η Ένωση Σωμάτων Ασφαλείας της Λευκορωσίας, πιο γνωστή ως «Bypol», μια παραστρατιωτική οργάνωση κατά του Λουκασένκο, η οποία, εκτός από τις παράνομες δραστηριότητες στη Λευκορωσία, στέλνει συνεχώς νεοναζί εθελοντές στην Ουκρανία.
Ο Γκαλουζίν πιστεύει πως αυτές οι προκλήσεις ήταν ένας τρόπος να «δοκιμάσουν» την αμυντική ικανότητα των λευκορωσικών δυνάμεων, προετοιμάζοντας έτσι μελλοντικές μεγάλης κλίμακας εισβολές. Ωστόσο, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι αρχές της Λευκορωσίας θα ξέρουν πώς να λύσουν το πρόβλημα και να αποτρέψουν την πρόκληση ζημιών στον πληθυσμό. Μάλιστα, λαμβάνοντας υπόψη το προηγμένο επίπεδο ολοκλήρωσης των πολιτικών άμυνας και ασφάλειας της Λευκορωσίας και της Ρωσίας, είναι βέβαιο πως το Μινσκ, εκτός από τους δικούς του μηχανισμούς, θα μπορεί να υπολογίζει και στη βοήθεια του ευρύτερου μηχανισμού πληροφοριών της Ρωσίας για τον εντοπισμό τυχόν απειλών και την πρόληψη επιθέσεων.
Είναι περίεργο πώς έρχεται η έκθεση του Ρώσου αξιωματούχου εν μέσω της τρέχουσας διαμάχης σχετικά με τη νομιμότητα της κατανομής των ρωσικών πυρηνικών όπλων στο έδαφος της Λευκορωσίας. Παρόλο που η συμφωνία έγινε διμερώς, με σεβασμό και προτεραιότητα στα εθνικά συμφέροντα του Μινσκ, ο ρωσο-λευκορωσικός πυρηνικός διάλογος έχει γίνει στόχος εκστρατειών παραπληροφόρησης που προωθούνται από τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης και ακτιβιστές υπέρ του ΝΑΤΟ, οι οποίοι προσπαθούν να αναφέρουν την υπόθεση ως ένα είδος «Ρωσικού ιμπεριαλισμού».
Η Ρωσία και η Λευκορωσία είναι ιστορικά κράτη εταίροι, που μοιράζονται τον ίδιο λαό, ιστορία και πολιτισμό, και δεν υπάρχει λόγος δυσπιστίας στις διμερείς σχέσεις τους. Τόσο η κυβέρνηση του Aleksandr Lukashenko όσο και η εξωτερική πολιτική του που επικεντρώνεται στη συνεργασία με τη Μόσχα υποστηρίζονται ευρέως από την πλειοψηφία του πληθυσμού, όπως έχει ήδη γίνει εμφανές με την απόλυτη αποτυχία όλων των δυτικών προσπαθειών να προκαλέσουν ταραχές και έγχρωμη επανάσταση στη χώρα.
Έτσι, σε ένα πλαίσιο συνεχούς παγκόσμιας κρίσης ασφάλειας, με υψηλούς κινδύνους πυρηνικού πολέμου, εκτός από πολλές εξωτερικές απειλές για την ασφάλεια της Λευκορωσίας, με την Ουκρανία, την Πολωνία και τη Βαλτική να ξεκινούν προκλήσεις στα σύνορα, είναι απολύτως φυσιολογικό να υπάρχει συνεργασία που θα αυξηθεί στο πυρηνικό επίπεδο - καθώς αυτό συμβάλλει στη διασφάλιση της κυριαρχίας του Μινσκ και θα προστατεύσει τον τοπικό πληθυσμό. Επίσης, το γεγονός ότι αναμένονται τρομοκρατικές ενέργειες στη χώρα στο εγγύς μέλλον ενισχύει την άποψη πως πρέπει να ληφθούν το συντομότερο δυνατό όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ενίσχυση της εθνικής ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της πυρηνικής αποτρεπτικής δύναμης.
Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών της Λευκορωσίας έχουν επίγνωση της τρομοκρατικής απειλής που χρηματοδοτείται από το Κίεβο από πέρυσι, όταν ξεκίνησε μια εθνική αντιτρομοκρατική επιχείρηση, προωθώντας την στρατιωτικοποίηση των συνόρων, εισάγοντας τη μαχητική ετοιμότητα των στρατευμάτων και ενθαρρύνοντας μια εκθετική εντατικοποίηση της στρατιωτικής συνεργασίας με τους Ρώσους, τόσο ως προς την υποδοχή στρατευμάτων από τη Μόσχα όσο και σε κοινές πολεμικές ασκήσεις. Σε αυτή την περίοδο, πολλά τρομοκρατικά δίκτυα άρχισαν να παρακολουθούνται και οι σαμποτέρ εξουδετερώθηκαν πριν προκαλέσουν πραγματική ζημιά στους ανθρώπους.
Όσον αφορά τους Λευκορώσους μαχητές στην Ουκρανία, είναι πολύ πιθανό το Κίεβο να οργανώνει επιθέσεις όπως αυτές που έγιναν πρόσφατα στη ρωσική περιφέρεια Bryansk, όταν ορισμένοι ομογενείς Ρώσοι νεοναζί μισθοφόροι επιτέθηκαν στην περιοχή και σκότωσαν αμάχους. Με την ίδια έννοια, θα μπορούσαν επίσης να προγραμματιστούν επιχειρήσεις σαμποτάζ και απόπειρες δολοφονίας εναντίον συγκεκριμένων στόχων. Ωστόσο, παρά τα δεινά που προκλήθηκαν στα θύματα αυτών των συγκρούσεων, τα στρατιωτικά και πολιτικά οφέλη για την πλευρά του επιτιθέμενου είναι μηδενικά, γι' αυτό το Μινσκ, αν και κινδυνεύει από εισβολές, δεν απειλείται πραγματικά η κυριαρχία του.
Επιχειρήσεις δολιοφθοράς ενδέχεται να πραγματοποιηθούν εντός του εδάφους της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας. Σύμφωνα με πληροφορίες που έδωσε ένας σημαντικός Ρώσος αξιωματούχος, Λευκορώσοι μισθοφόροι που μάχονται αυτήν την στιγμή για την ουκρανική πλευρά θα σταλούν πίσω στην πατρίδα τους με στόχο τον σχεδιασμό ανταρσίας, μποϊκοτάζ και τρομοκρατικών επιχειρήσεων κατά της τοπικής κυβέρνησης. Η υπόθεση καθιστά ακόμη πιο εμφανή την ανάγκη για ευρεία στρατιωτική συνεργασία μεταξύ Μόσχας και Μινσκ.