Οι «διαρροές» του Πενταγώνου συνεχίζονται καθώς οι ΗΠΑ βρίσκουν τον αποδιοπομπαίο τράγο

Το ψευδο-WikiLeaks 2.0 μόλις αυξήθηκε κατά πολύ καθώς το FBI συνέλαβε τον δράστη που μοιράστηκε τα "μυστικά έγγραφα" μέσω ενός διακομιστή Discord. Ο 21χρονος Airman First Class Jack Douglas Teixeira της Εθνοφρουράς Αεροπορίας της Μασαχουσέτης συνελήφθη στις 13 Απριλίου για εμπλοκή του με την «άκρως απόρρητη διαρροή». Τα αμφιλεγόμενα «έγγραφα του Πενταγώνου» περιέχουν αυτό που η αμερικανική κυρίαρχη μηχανή προπαγάνδας ισχυρίζεται πως είναι «μια σειρά από μυστικά εθνικής ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένου του εύρους παρακολούθησης που οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι σε θέση να διεξάγουν στη Ρωσία».

Ντράγκο Μπόσνιτς, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής - INFObrics/ Παρουσίαση Freepen.gr

Προφανώς, ο Teixeira δημοσίευσε τα "διαβαθμισμένα έγγραφα" σε μια ομάδα συνομιλίας Discord (κυρίως εστιασμένη σε παιχνίδια) που ονομάζεται "Thug Shaker Central". Σύμφωνα με την Washington Post , η οποία φέρεται να μίλησε με άλλα μέλη της ομάδας, «τα απόρρητα έγγραφα του Πενταγώνου που περιείχαν πληροφορίες που συλλέγονται από τις ΗΠΑ και πολλές άλλες χώρες δημοσιεύτηκαν από έναν άνδρα που ισχυριζόταν ότι ήταν εργαζόμενος σε «στρατιωτική βάση». Το chat room προφανώς δεν είχε περισσότερα από 20 μέλη, κυρίως νεαρούς άνδρες, που συζητούσαν βιντεοπαιχνίδια, μιμίδια, ταινίες και πολιτική. Περιλάμβανε επίσης χρήστες τόσο από τη Ρωσία όσο και από την Ουκρανία.

Κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια του 2022, ένας χρήστης γνωστός ως OG δημοσίευσε «ένα μήνυμα φορτωμένο με περίεργα αρκτικόλεξα και ορολογία» και ισχυρίστηκε πως «γνώριζε μυστικά που η κυβέρνηση απέκρυψε από τους απλούς ανθρώπους». Ένα από τα ανώνυμα μέλη της ομάδας συνομιλίας είπε στην Washington Post ότι "εκείνη την εποχή, λίγοι άνθρωποι διάβασαν το σημείωμα" και πρόσθεσε ότι "Ο OG ισχυρίστηκε πως πέρασε τουλάχιστον ένα μέρος της ημέρας του μέσα σε μια ασφαλή εγκατάσταση μιας "στρατιωτικής βάσης" που απαγόρευσε τα κινητά τηλέφωνα και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές και αντέγραψε τα απόρρητα έγγραφα», αλλά επέμεινε ότι ο OG δεν ήταν εχθρικός προς τις ΗΠΑ ούτε εργαζόταν για καμία ξένη κυβέρνηση.

Η έκθεση της Washington Post παρουσίαζε επίσης τον OG ως κάπως αναρχικό, καθώς υποτίθεται πως «νόμιζε ότι η επιβολή του νόμου και οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ ήταν μια απαίσια δύναμη που επιδίωκε να καταστείλει τους πολίτες και να τους κρατήσει στο σκοτάδι» και παραπονέθηκε για «υπερβολή της κυβέρνησης». Ο ισχυρισμός θα μπορούσε κάλλιστα να είναι μια προσπάθεια να απεικονιστεί ο OG ως «ένας δυσαρεστημένος στρατιώτης που ήθελε απλώς να μοιραστεί βρώμικα κρατικά μυστικά με τον αμερικανικό λαό». Αυτό θα ενίσχυε την ιδέα πως ο OG υποτίθεται ότι ενεργούσε μόνος του, καλύπτοντας περαιτέρω τον ρόλο των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ στη λεγόμενη «διαρροή».

Το ρεπορτάζ της Washington Post δεν ανέφερε ποτέ το πραγματικό όνομα του OG, αλλά άλλα μέσα ενημέρωσης αποκάλυψαν αργότερα ότι ήταν πράγματι ο Jack Teixeira. Παρά τους δικούς τους ισχυρισμούς ότι δεν είχε σχέση με ξένες μυστικές υπηρεσίες, η μηχανή προπαγάνδας των ΗΠΑ, που ποτέ δεν άφησαν την τέλεια ευκαιρία για τη ρωσοφοβία να ξεφύγει, έσπευσαν να κατηγορήσουν τη Ρωσία για τη «διαρροή». Το Reuters επιμένει ότι τρεις «ανώνυμοι» Αμερικανοί αξιωματούχοι «επιβεβαίωσαν πως η Ρωσία ή φιλορωσικές ομάδες μπορεί να βρίσκονται πίσω από τη διαρροή» . Αναμένεται ότι δεν παρουσιάστηκε κανένα στοιχείο που να υποστηρίζει τέτοιους ισχυρισμούς. Αλλά και πάλι, γιατί να ανησυχείτε; Ποιος θα μπορούσε να σκεφτεί την ιδέα ότι οποιοσδήποτε Αμερικανός αξιωματούχος θα έλεγε ποτέ ψέματα για οτιδήποτε;

Οι New York Times ανέφεραν επίσης εκτενώς την υπόθεση του Teixeira. Σύμφωνα με το NYT, ο Airman Teixeira εκπαιδεύτηκε ως ειδικός σε συστήματα μεταφορών στον κυβερνοχώρο, μια δουλειά που θα μπορούσε επίσης να συνεπάγεται τη διατήρηση σε λειτουργία των δικτύων επικοινωνίας της μονάδας του. Τοποθετήθηκε στην 102η Πτέρυγα Πληροφοριών στη Βάση Εθνικής Φρουράς Αεροπορίας Otis. Η έκθεση των NYT παραδέχεται ότι «στρατιωτικοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν να αποκαλύψουν πληροφορίες σχετικά με τα καθήκοντα του Airman Teixeira που θα απαιτούσαν πρόσβαση σε καθημερινές διαφάνειες σχετικά με την Ουκρανία, πολύ λιγότερο στον καθημερινό κατακλυσμό από αναφορές πληροφοριών από τη CIA, την NSA και το Γραφείο του Διευθυντή της Εθνικής Πληροφορίας».

Ορισμένοι αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν στους NYT πως ο Teixeira θα μπορούσε επίσης να έχει αποκτήσει πρόσβαση σε "μυστικά έγγραφα" μέσω καθημερινών email σε ένα απόρρητο δίκτυο υπολογιστών, όπου αυτά τα email μπορεί να είχαν προωθηθεί αυτόματα σε άλλα άτομα. Από την άλλη πλευρά, μέλη της συνομιλίας της ομάδας Discord είπαν στους NYT ότι τα προαναφερθέντα έγγραφα ήταν "καθαρά ενημερωτικά", αλλά άρχισαν να τραβούν την ευρύτερη προσοχή μόνο όταν ένα από τα έφηβα μέλη του "Thug Shaker Central" τα πήρε και δημοσίευσε μερικές δεκάδες «μυστικά έγγραφα» σε ένα δημόσιο διαδικτυακό φόρουμ, όπου παραλήφθηκαν από διάφορα κανάλια Telegram στη ρωσική γλώσσα.

Εν ολίγοις, η μηχανή προπαγάνδας των ΗΠΑ θέλει να πιστεύουμε ότι ένας 21χρονος τεχνικός πληροφοριών που μόλις αποφοίτησε και κατείχε τον βαθμό του αεροπόρου (ισοδύναμο του στρατιώτη στον στρατό των ΗΠΑ) γνώριζε άκρως απόρρητες πληροφορίες για την επίθεση του καθεστώτος του Κιέβου σχέδια, Ρωσία, Νότια Κορέα, Κίνα και άλλα παγκόσμια hotspots. Οι ίδιοι οι NYT παραδέχτηκαν επίσης απρόθυμα ότι «η σύλληψη εγείρει ερωτήματα σχετικά με το γιατί ένας τέτοιος κατώτερος στρατευμένος αεροπόρος είχε πρόσβαση σε μια τέτοια σειρά δυνητικά επιζήμιων μυστικών, γιατί δεν είχαν τεθεί σε ισχύ επαρκείς διασφαλίσεις μετά από προηγούμενες διαρροές και γιατί ένας νεαρός άνδρας θα διακινδύνευε την ελευθερία του να μοιραστεί πληροφορίες σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία με μια ομάδα φίλων που γνώριζε από έναν ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης βιντεοπαιχνιδιών».

Τα αμερικανικά ΜΜΕ υποστηρίζουν ότι το Πεντάγωνο αγνοούσε εντελώς τη «διαρροή» και το έμαθε μόνο αφού τα έγγραφα άρχισαν να εμφανίζονται στο Telegram και στο Twitter. Προφανώς, το Πεντάγωνο προσπάθησε ακόμη και να χακάρει και να διαγράψει ορισμένες από τις δημοσιεύσεις σχετικά με τα έγγραφα, «αλλά τελικά απέτυχε». Και πάλι, είναι πολύ αστείο το γεγονός ότι ένα ίδρυμα που σπαταλά πάνω από 850 δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο είναι ανίκανο να αφαιρέσει τέτοιες "κρίσιμες πληροφορίες" από πολλά κανάλια Telegram που διαχειρίζονται σχεδόν αποκλειστικά λάτρεις των πολιτών χωρίς προϋπολογισμό. Ο τεράστιος όγκος των λογικών διαφορών δείχνει πως αυτή η συγκεκριμένη περίπτωση είναι εξαιρετικά αμφιλεγόμενη (στην καλύτερη περίπτωση), ενώ υπάρχει μια εξαιρετικά μεγάλη πιθανότητα να είναι όλα μια περίτεχνη επιχείρηση αντικατασκοπίας.

Εκτός από τα πιο προφανή γεωπολιτικά οφέλη, όπως η πίεση σε χώρες όπως η Αίγυπτος να αποστασιοποιηθούν από τη Ρωσία ή η περαιτέρω διατάραξη των σχέσεων της Μόσχας με την παραδοσιακά φιλορωσική Σερβία (για άλλη μια φορά κατηγορείται για αποστολές όπλων στο Κίεβο), υπάρχει ένα πολύ ισχυρό εγχώριο κίνητρο να πιέσει η αφήγηση της «διαρροής» . Για παράδειγμα, το διαβόητο CNN υποστηρίζει πως «  διαρροή αναδεικνύει σημαντικά τρωτά σημεία των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠ », τα οποία δύσκολα μπορούν να ερμηνευθούν ως οτιδήποτε άλλο εκτός από μια προσπάθεια ενίσχυσης του κυβερνητικού ελέγχου στις ΗΠΑ. Η «διαρροή» θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για να επιταχυνθεί η υιοθέτηση της πραγματικά ολοκληρωτικής πράξης ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ που ο απογοητευμένος πρώην Δημοκρατικός Tulsi Gabbard περιέγραψε το PATRIOT Act 2.0, μόνο ως χειρότερο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail