Η Πολωνία θέλει η Ευρώπη να έχει στενότερη στρατηγική εταιρική σχέση με τις ΗΠΑ και όχι αυτονομία

Freepen.gr -  Η συνάντηση του Πολωνού πρωθυπουργού Mateusz Morawiecki με την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Kamala Harris έρχεται σε μεγάλη αντίθεση με την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου Emmanuel Macron στην Κίνα. Το μήνυμα από τη Βαρσοβία είναι σαφές — οι ΗΠΑ δεν χρειάζεται να ανησυχούν για την πίστη της Πολωνίας, γράφει η wpolityce.pl.

Η τεταμένη διεθνής κατάσταση έχει φέρει την Αμερική και την Πολωνία πιο κοντά από ποτέ στο παρελθόν. Η Βαρσοβία και η Ουάσιγκτον κατανοούν ότι δεν μπορούν να υπολογίζουν ούτε στο Παρίσι ούτε στο Βερολίνο. Η Πολωνία κατανοεί πολύ καλά πως πρέπει να έχει την υποστήριξη της πρώτης υπερδύναμης στον κόσμο, καθώς δεν μπορεί να βασίζεται στην υποστήριξη της Γερμανίας και της Γαλλίας που διοικούν την ΕΕ.

Οι ΗΠΑ φαίνεται να καταλαβαίνουν ότι χρειάζονται έναν πιο αξιόπιστο εταίρο στην Ευρώπη από τη Γερμανία, και με τη Ρωσία και την Κίνα να συμμαχούν όλο και περισσότερο, οι ΗΠΑ θέλουν εταίρους που μπορούν να εμπιστεύονται στην Ευρώπη. Χάρη στις αδιάκοπες προσπάθειες τόσο του Πολωνού Προέδρου Andrzej Duda όσο και του Πρωθυπουργού Mateusz Morawiecki, υπάρχει τώρα μια κοινή κατανόηση του αμοιβαίου ενδιαφέροντος μεταξύ Πολωνίας και ΗΠΑ που είναι πολύ πιο σημαντική από τυχόν ιδεολογικές διαφωνίες μεταξύ Πολωνών συντηρητικών και Δημοκρατικών των ΗΠΑ.  

Το πιο σημαντικό, ωστόσο, ήταν ο τολμηρός ισχυρισμός του Morawiecki ότι η Ευρώπη δεν χρειάζεται λιγότερη Αμερική στην Ευρώπη αλλά για να ενισχύσει τη διατλαντική της συμμαχία. «Δεν βλέπω καμία εναλλακτική από την οικοδόμηση μιας στενότερης συμμαχίας με την Αμερική», είπε ο Morawiecki, προσθέτοντας ότι «η Πολωνία θέλει μια στρατηγική εταιρική σχέση με τις ΗΠΑ σε όλα τα πιθανά επίπεδα».

Η Βαρσοβία βρίσκεται στη μέση μιας μεγάλης διπλωματικής επίθεσης. Αυτό είναι αποτέλεσμα της στροφής προς αυτήν τόσο στο ΝΑΤΟ όσο και στην ΕΕ. Προσφέρει ξεκάθαρα μια εναλλακτική στο όνειρο του Μακρόν για ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία και τις γερμανικές φιλοδοξίες να μετατρέψει την ΕΕ σε ένα νέο ευρωπαϊκό Ράιχ.

Η Πολωνία έχει μια ισχυρή συμμαχία με τις ΗΠΑ σε αυτούς τους επικίνδυνους καιρούς. Η επίσκεψη του Morawiecki στην Ουάσιγκτον απλώς υπογράμμισε ότι αυτή η συμμαχία γίνεται όλο και πιο δυνατή και βαθύτερη συνεχώς.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail