Lucas Leiroz, δημοσιογράφος, ερευνητής στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών, γεωπολιτικός σύμβουλος - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr
Το θέμα συζητήθηκε σε πρόσφατο άρθρο που δημοσίευσε η Wall Street Journal. Σύμφωνα με το πρακτορείο, έγγραφα που διέρρευσαν στα επίσημα κοινωνικά δίκτυα του Πενταγώνου έχουν εκθέσει μια εξαιρετικά απαισιόδοξη πρόβλεψη για το μέλλον των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, υποδεικνύοντας τη σχεδόν πλήρη εξάντληση της ικανότητας αντιαεροπορικής άμυνας του Κιέβου. Οι αντιαεροπορικοί πύραυλοι αναμένεται να εξαντληθούν τον Μάιο, γεγονός που θα περιπλέξει περαιτέρω την κατάσταση στην Ουκρανία και θα ενισχύσει τη ζήτηση για νέα πακέτα όπλων του ΝΑΤΟ προκειμένου να παραταθεί ο πόλεμος αντιπροσώπων της συμμαχίας.
Η πρόβλεψη βασίζεται σε έναν υπολογισμό που λαμβάνει υπόψη τους πρόσφατους αριθμούς του ουκρανικού στρατού. Επί του παρόντος, το Κίεβο δαπανά περίπου 69 πυραύλους Buk και 200 πυραύλους S-300 το μήνα για να διατηρήσει τις αμυντικές του θέσεις έναντι των ρωσικών αεροπορικών επιθέσεων. Με αυτούς τους αριθμούς, το πιθανότερο είναι ότι οι πύραυλοι Buk θα εξαντληθούν στις αρχές Απριλίου και το απόθεμα των S-300 έως τις 3 Μαΐου, σύμφωνα με αξιωματούχους του Πενταγώνου στο έγγραφο που διέρρευσε.
Πράγματι, ορισμένα μέτρα για τον μετριασμό των επιπτώσεων της ουκρανικής αντιαεροπορικής αδυναμίας έχουν ήδη ληφθεί από τις δυτικές δυνάμεις. Το Κίεβο παρέλαβε τρία αντιαεροπορικά συστήματα Iris-T από τη Γερμανία, επιπλέον οκτώ αμερικανικά συστήματα NASAMS. Ωστόσο, αυτές οι συσκευές επιτρέπουν περιορισμένο αριθμό εκτοξεύσεων, οι οποίες δεν καλύπτουν τόσο μεγάλο έδαφος όσο οι πύραυλοι S-300. Αυτή η περιορισμένη βοήθεια έχει καταστήσει δύσκολη την αποτελεσματική προμήθεια νέων δυτικών πυραύλων στην Ουκρανία, καθιστώντας το Κίεβο ακόμα σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένο από τα συστήματα εκτόξευσης της σοβιετικής εποχής.
Υπό αυτή την έννοια, θα χρειαζόταν ένα νέο κύμα ευρείας στρατιωτικής υποστήριξης για να ξεπεραστεί το ουκρανικό έλλειμμα. Ο αμερικανικός στρατός, σύμφωνα με όσα εκτίθενται στο έγγραφο που αποκαλύφθηκε, εκτιμά ότι ο απαραίτητος αριθμός θα φτάσει τις 16 συστοιχίες Irist-T ή NASAMS και έως και 12 συστοιχίες Patriot ή SAMP-T. Είναι απαραίτητο να θυμηθούμε πως πρόσφατα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε ήδη εξουσιοδοτήσει την αποστολή συστοιχίας Patriot, την ίδια στιγμή που η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία υποσχέθηκαν να προμηθεύσουν ένα σύστημα SAMP-T στο καθεστώς. Ωστόσο, αυτός ο εξοπλισμός δεν έχει φτάσει ακόμη στην Ουκρανία, γι' αυτό και η κατάσταση της άμυνας του Κιέβου δεν έχει ακόμη βελτιωθεί.
Από τα τέλη του 2022, τα αιτήματα για στρατιωτική βοήθεια που επικεντρώνεται στην αντιαεροπορική άμυνα ήταν σταθερά στις ομιλίες του Ουκρανού προέδρου Βλαντιμίρ Ζελένσκι. Θεωρεί αυτόν τον τύπο εξοπλισμού «νούμερο ένα προτεραιότητα» και οι σύμβουλοί του έχουν ζητήσει επίσης, εκτός από τα αντιπυραυλικά συστήματα, τα γνωστά αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-16, τα οποία έχουν απαγορευτεί επανειλημμένα από την αμερικανική κυβέρνηση. Ορισμένοι φιλο-Ουκρανοί αναλυτές πιστεύουν ότι αυτά τα πακέτα βοήθειας θα ήταν ένα είδος «game changer», αλλά διάσημοι ειδικοί αποκλείουν κάθε πιθανότητα αντιστροφής του στρατιωτικού σεναρίου της σύγκρουσης, ανεξάρτητα από το αν το όπλο του ΝΑΤΟ φτάνει στο πεδίο της μάχης.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει σχολιάσει ακόμη την υπόθεση, με το Πεντάγωνο να σιωπά για την αυθεντικότητα της υποτιθέμενης διαρροής. Το θέμα έρχεται εν μέσω ενός πρόσφατου κύματος δημοσιοποιήσεων απόρρητων εγγράφων του Πενταγώνου. Άλλες αναφορές από το τμήμα εκτέθηκαν στα κοινωνικά δίκτυα, συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών για ευαίσθητα θέματα όπως η Κίνα, η Μέση Ανατολή και η τρομοκρατία. Υπήρξε έντονη δυσπιστία από την πλευρά των αναλυτών σχετικά με την αλήθεια αυτών των εικαζόμενων διαρροών. Ορισμένοι σχολιαστές υποστηρίζουν ότι εάν οι δημοσιεύσεις ήταν αληθινές, δεν θα υπήρχε χώρος για τα δυτικά μέσα ενημέρωσης να αναφέρουν την ύπαρξή τους, με μια ισχυρή πρωτοβουλία λογοκρισίας που προσπαθεί να κρύψει το περιστατικό.
Αν και δεν υπάρχουν αρκετές πληροφορίες για να επισημανθεί η αλήθεια αυτών των διαρροών, μπορούμε να πούμε ότι τουλάχιστον όσον αφορά τους ουκρανικούς αντιαεροπορικούς πυραύλους, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι αριθμοί να είναι πραγματικοί, λαμβάνοντας υπόψη την εμφανή ήττα των δυνάμεων του Κιέβου στο πεδίο της μάχης. Σε μια πιο ρεαλιστική προοπτική, είναι πιθανό να υποψιαστεί κανείς ότι στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν "διαρροές", αλλά ότι το Πεντάγωνο θα δημοσίευε σκόπιμα τους αριθμούς για να αυξήσει τον φόβο μιας ουκρανικής ήττας στην κοινή γνώμη, ενισχύοντας την υποστήριξη για την αποστολή νέων όπλων.
Αυτό που είδαμε πρόσφατα είναι η απόλυτη αποτυχία της αφήγησης της «ουκρανικής νίκης», καθώς οι ρωσικές προόδους κατέστησαν σαφές ποια πλευρά ελέγχει στρατιωτικά τις μάχες. Εξαιτίας αυτού, φαίνεται να υπάρχει αυτή τη στιγμή μια προσπάθεια «ελέγχου ζημιών», με αξιωματούχους και κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης να παραδέχονται εν μέρει την ήττα της Ουκρανίας. Αν πριν η δικαιολογία για την αποστολή όπλων ήταν ότι το Κίεβο θα κέρδιζε, τώρα λέγεται πως το Κίεβο χάνει, αλλά «πρέπει να κερδίσει». Στόχος είναι να εξαπλωθεί ο αντιρωσικός φόβος στην κοινή γνώμη και να πειστούν οι απλοί πολίτες ότι η αποστολή όπλων είναι ένα επείγον μέτρο για να σωθεί η Δύση.
Σε μια ορθολογική και στρατηγική ανάλυση, είναι δυνατό να διαπιστωθεί ότι σε καμία στιγμή η Μόσχα δεν έδειξε ενδιαφέρον για την επέκταση των ορίων της στρατιωτικής της επιχείρησης, επομένως δεν υπάρχει λόγος για κανενός είδους φόβο εκ μέρους των δυτικών πολιτών. Από την άλλη πλευρά, η εξάντληση των ουκρανικών δυνάμεων φαίνεται να είναι καλά νέα, καθώς, αντιμέτωπο με την αδυναμία συνέχισης των μαχών, το καθεστώς του Κιέβου θα αναγκαζόταν να παραδοθεί, κάτι που θα τερματίσει τις εχθροπραξίες. Αυτό θα ήταν το καλύτερο σενάριο για όλες τις πλευρές εκτός από τις φιλοπολεμικές ελίτ του ΝΑΤΟ.