Μετά το Ιράν, η Σαουδική Αραβία δίνει τα χέρια και με τη Συρία

Φαίνεται ότι δύο από τους ιστορικούς αντιπάλους της Μέσης Ανατολής, η Σαουδική Αραβία και η Συρία, ενδέχεται να κινούνται προς τη συμφιλίωση. Σε μια σημαντική αλλαγή, η Σαουδική Αραβία φέρεται να αποφάσισε να προσκαλέσει τον Πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ στην επικείμενη σύνοδο κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου το Μάιο, τερματίζοντας ουσιαστικά την περιφερειακή απομόνωση της Συρίας.

Ansh Pandey - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Πρόκειται για μια αξιοσημείωτη εξέλιξη, δεδομένου ότι η συμμετοχή της Συρίας ανεστάλη από τον Αραβικό Σύνδεσμο το 2011 μετά τη βίαιη καταστολή των διαδηλωτών υπέρ της δημοκρατίας από την κυβέρνηση. Η κίνηση έρχεται επίσης μετά την πρόσφατη διπλωματική προσέγγιση της Σαουδικής Αραβίας προς το Ιράν, έναν άλλον από τους παραδοσιακούς εχθρούς της στην περιοχή.

Αλλά τι οδηγεί αυτή την ξαφνική αλλαγή στην εξωτερική πολιτική της Σαουδικής Αραβίας; Ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν πως αντανακλά την επιθυμία του βασιλείου να αντισταθμίσει την αυξανόμενη επιρροή του Ιράν στην περιοχή, ιδιαίτερα υπό το φως των πρόσφατων προσπαθειών των ΗΠΑ να αναβιώσουν την πυρηνική συμφωνία του 2015 με την Τεχεράνη.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Σαουδική Αραβία μπορεί να δει την αποκατάσταση της σχέσης της με τη Συρία ως τρόπο ενίσχυσης της θέσης της έναντι του Ιράν. Η κίνηση θα μπορούσε επίσης να στοχεύει στην ενίσχυση των διαπιστευτηρίων ηγεσίας της Σαουδικής Αραβίας στον αραβικό κόσμο, τα οποία έχουν αμφισβητηθεί τα τελευταία χρόνια από χώρες όπως η Τουρκία και το Κατάρ.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail