Καθώς η Ευρώπη αρχίζει απαλά να αίρει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ο Πούτιν γυρνά τα όπλα της εναντίον της

Όπως λέει και η παροιμία, όταν η ζωή σου δίνει λεμόνια, φτιάξε λεμονάδα. Αλλά όταν πρόκειται για τη Ρωσία, έχει τους δικούς της τρόπους. Η Ευρώπη επέβαλε κυρώσεις στη Ρωσία, παγώνοντας τα περιουσιακά της στοιχεία και περιορίζοντας την πρόσβασή της στις παγκόσμιες αγορές, και η Ρωσία έκανε το αδιανόητο. Η Ρωσία κάθισε ήρεμα, περιμένοντας την ιδανική στιγμή για να χτυπήσει. Και τώρα έφτασε η ιδανική στιγμή.

Vedica Singh - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Αυτή η ιστορία επικεντρώνεται στη διαμάχη της Ρωσίας με τις ευρωπαϊκές χώρες για κυρώσεις και δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία. Πιθανότατα αναρωτιέστε: «Κυρώσεις και δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία; Αυτό φαίνεται να είναι ένα snoozer». Αλλά πιστέψτε με όταν λέω πως τα πράγματα θα γίνουν ενδιαφέροντα.

Επιτέλους ο Πούτιν μπαίνει στη μάχη!

Ναι, επιτέλους ξεκίνησε το παιχνίδι του τσαμπουκά της Ρωσίας με τις ευρωπαϊκές χώρες!

Ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε διάταγμα στις 25 Απριλίου, για τη θέσπιση προσωρινού ελέγχου των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων δύο διεθνών ενεργειακών επιχειρήσεων, σηματοδοτώντας ότι θα μπορούσαν να ληφθούν παρόμοια μέτρα εναντίον άλλων εταιρειών, εάν χρειαστεί.

Η οδηγία, η οποία περιγράφει πιθανά αντίποινα σε περίπτωση κατάσχεσης ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στο εξωτερικό, αποκάλυψε πως η Μόσχα είχε ήδη λάβει μέτρα κατά του ρωσικού τμήματος της Uniper SE (UN01.DE) και των περιουσιακών στοιχείων της Φινλανδικής Fortum Oyj (FORTUM.HE).

Η οδηγία ανέφερε ότι η Ρωσία έπρεπε να λάβει άμεσα μέτρα ως απάντηση σε συγκεκριμένες ενέργειες των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων που έκρινε «μη φιλικές και αντίθετες με το διεθνές δίκαιο».

Τη Δευτέρα, ο διευθύνων σύμβουλος της ρωσικής κρατικής τράπεζας Bank VTB PAO (VTBR.MM) δήλωσε ότι η Ρωσία θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο ανάληψης και διαχείρισης των περιουσιακών στοιχείων διεθνών επιχειρήσεων όπως η Fortum, επιστρέφοντάς τα μόνο μετά την κατάργηση των κυρώσεων.

Έτσι, ο Πούτιν χτύπησε το buzzer ξεκινώντας από φινλανδικές και γερμανικές εταιρείες. Ωστόσο, μπορεί να υπάρχουν περισσότερες στη σειρά. Το TASS ανέφερε, σύμφωνα με το Rosimushchestvo, πως πρόσθετες ξένες επιχειρήσεις ενδέχεται να βρουν τα περιουσιακά τους στοιχεία προσωρινά υπό ρωσική διοίκηση.

Τα χέρια της ΕΕ είναι πλέον μακριά από τα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας

Όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, προφανώς δεν την υποδέχτηκαν με ένα ζεστό φλιτζάνι τσάι και μια ευγενική χειραψία. Οι ευρωπαϊκές χώρες επέβαλαν κυρώσεις και πάγωσαν ρωσικά περιουσιακά στοιχεία στις δικαιοδοσίες τους. Και πώς απάντησε η Ρωσία; Κάθισαν ήσυχα, σαν παιδί που πιάστηκε να κλέβει καραμέλες από το γωνιακό μαγαζί. Όμως, τώρα μπορούμε να δούμε τα πράγματα να αλλάζουν. Οι ευρωπαϊκές χώρες που επέβαλαν κυρώσεις και πάγωσαν ρωσικά περιουσιακά στοιχεία αισθάνονται τώρα την πίεση. Τι ακριβώς κάνουν; Αρχίζουν να χαλαρώνουν τις κυρώσεις και να απελευθερώνουν τα παγωμένα περιουσιακά στοιχεία. Δηλαδή, παιδιά, ελάτε. Αυτό ισοδυναμεί με το να βάλεις ένα τραυμαπλάστ σε μια πληγή από σφαίρα.

Και τι γίνεται με τη Ρωσία; Ο Πούτιν χτυπά το σίδερο όσο είναι ζεστό. Η Ρωσία έχει τώρα εκδώσει διάταγμα για το πάγωμα όλων των ξένων περιουσιακών στοιχείων στη Ρωσία εκείνων των εθνών που επέβαλαν κυρώσεις γι' αυτήν ως αντίποινα. Είναι ένα παιχνίδι οικονομικού σκακιού και η Ρωσία μόλις έκανε μια τολμηρή κίνηση. Ματ.

Και να σας διορθώσω. Δεν είναι παιδικό μπρος-πίσω. Σαν δύο παιδιά στην άμμο που παλεύουν για ένα παιχνίδι. Αντίθετα, είναι δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία και τα προς το ζην εκατομμυρίων ανθρώπων.

Η Ρωσία αντεπιτίθεται και αντεπιτίθεται σκληρά. Είναι μια κίνηση που σε κάνει να αναρωτιέσαι μήπως η Ρωσία έπαιζε το μακρύ παιχνίδι σε όλη τη διάρκεια.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail