Η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ ακυρώθηκε από τον Όρμπαν;

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν απάντησε με έκπληξη στην πρόσφατη ανακοίνωση του ΝΑΤΟ ότι «όλοι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ συμφώνησαν πως η Ουκρανία θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ». Ενώ ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ έχει δηλώσει σταθερά ότι η Ουκρανία θα γίνει μέλος της συμμαχίας μεσοπρόθεσμα, μόλις τελειώσει η ρωσική εισβολή, ο Όρμπαν έσπευσε να εκφράσει τις αμφιβολίες του. Η Ουγγαρία, όπως όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ, έχει τη δύναμη να ασκεί βέτο σε νέα μέλη που θα ενταχθούν στη συμμαχία. Το 2008, τα μέλη του ΝΑΤΟ συμφώνησαν πως η Ουκρανία θα ενταχθεί τελικά στη συμμαχία, αλλά η άμεση ένταξη απερρίφθη.

Ananya Sharma - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ

Η ένταξη στο ΝΑΤΟ φέρνει την προστασία του Άρθρου Πέντε, το οποίο ορίζει ότι μια επίθεση σε ένα μέλος είναι επίθεση σε όλα. Με άλλα λόγια, εάν η Ουκρανία δεχόταν εισβολή ή επίθεση, όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, θα έρχονταν σε βοήθειά της. Ωστόσο, η Ουγγαρία έχει ήδη δείξει προθυμία να αντιταχθεί στην επέκταση της συμμαχίας. Υπέγραψε την αίτηση της Φινλανδίας για ένταξη το Μάρτιο μετά από πολύμηνες καθυστερήσεις, αλλά ένωσε δυνάμεις με την Τουρκία για να αναστείλει την προσφορά της Σουηδίας.

Οι σχέσεις μεταξύ Κιέβου και Βουδαπέστης ήταν εδώ και καιρό τεταμένες. Ο Όρμπαν επικρίνει λιγότερο τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν από άλλους δυτικούς ηγέτες, και ενώ η κυβέρνησή του έχει καταδικάσει την παράνομη εισβολή στην Ουκρανία, ο Ούγγρος ηγέτης δεν έχει στείλει όπλα στο Κίεβο. Η Ουγγαρία έχει επίσης περάσει χρόνια εμποδίζοντας τις συνόδους κορυφής υψηλού επιπέδου μεταξύ αξιωματούχων του ΝΑΤΟ και Ουκρανών στρατιωτικών ηγετών, υποστηρίζοντας πως έχει ανησυχίες για τα δικαιώματα των ουγγρόφωνων στη δυτική Ουκρανία.

Παρά τον ισχυρισμό του Στόλτενμπεργκ, σε μια συνάντηση στην αμερικανική αεροπορική βάση Ramstein στη Γερμανία, ότι η προσπάθεια του Κιέβου να ενταχθεί στη συμμαχία δεν ήταν άμεση προτεραιότητα, η στάση της Βουδαπέστης υπόσχεται να πυροδοτήσει μια νέα διαμάχη στο ΝΑΤΟ. Τα ανατολικά μέλη του μπλοκ έχουν περάσει μήνες πιέζοντας τους αξιωματούχους να δώσουν στο Κίεβο ένα χρονοδιάγραμμα ένταξης και να δώσουν σήματα πως σημειώνει πρόοδο στην ένταξη στη συμμαχία.

Ο Στόλτενμπεργκ είπε επίσης ότι είναι βέβαιος πως η Ουκρανία θα μπορούσε να ανακτήσει έδαφος σε μια πολυαναμενόμενη αντεπίθεση. «Είμαι βέβαιος ότι θα είναι τώρα σε θέση να απελευθερώσουν ακόμη περισσότερη γη», είπε. Εδώ και μερικές εβδομάδες γίνεται λόγος για την έναρξη μιας εαρινής επίθεσης από την Ουκρανία κατά των ρωσικών δυνάμεων, των οποίων η επίθεση στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς έχει σε μεγάλο βαθμό παγώσει. Η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Χάνα Μάλιαρ δήλωσε την Τετάρτη πως ορισμένες πτυχές της σχεδιαζόμενης αντεπίθεσης βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail