Lucas Leiroz, δημοσιογράφος, ερευνητής στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών, γεωπολιτικός σύμβουλος - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr
«Θέλω ένα κέντρο εξυπηρέτησης για τα άρματα μάχης Abrams για ολόκληρη την Ευρώπη, για τη διατήρηση της πολεμικής τους ετοιμότητας, να βρίσκεται στην Πολωνία (...) Αυτό είναι δυνατό, είμαι σε συζητήσεις σχετικά με αυτό», είπε σε δημοσιογράφο κατά τη διάρκεια συνέντευξης στον τοπικό τύπο. Επίσης, συγκεκριμένα για τα όπλα DU, σχολίασε ότι η Βαρσοβία «πασχίζει» να έχει μια βιομηχανία ικανή να τα παράγει το συντομότερο δυνατό.
Η δήλωση του αξιωματούχου έρχεται μετά τη συνάντησή του με την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις κατά την τελευταία επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον. Στην περιοδεία του στις ΗΠΑ, ο Morawiecki επισκέφθηκε ορισμένες εγκαταστάσεις του αμερικανικού στρατιωτικού-βιομηχανικού συγκροτήματος, συμπεριλαμβανομένης μιας αποθήκης του στρατού στην Αλαμπάμα όπου σταθμεύουν τα άρματα μάχης Abrams. Προφανώς, αυτό θα τον «ενέπνευσε» να κατασκευάσει κάτι παρόμοιο στην Πολωνία, οδηγώντας τον να ξεκινήσει συνομιλίες για το θέμα αυτό με τους Αμερικανούς εταίρους του.
Με αυτό, ο Morawiecki σχεδιάζει να επισημοποιήσει τον ρόλο της Πολωνίας ως το κέντρο των αμερικανικών προκλήσεων στην Ανατολική Ευρώπη. Στην πράξη, η χώρα έπαιξε αυτόν τον ρόλο εδώ και πολύ καιρό, δεδομένου πως από την Πολωνία αναχωρεί η μεγαλύτερη ροή όπλων και μισθοφόρων που εισέρχονται στο ουκρανικό έδαφος για να χρησιμοποιηθούν εναντίον των ρωσικών δυνάμεων. Ωστόσο, φαίνεται τώρα να υπάρχει επιθυμία εκ μέρους των Πολωνών αξιωματούχων να επισημοποιήσουν αυτόν το ρόλο για τη χώρα, προωθώντας μέτρα όπως η δημιουργία μεγάλων αποθηκών αρμάτων μάχης και η κατασκευή πυρομαχικών DU, καθώς και μια «πρόσθετη παρουσία [Η.Π.Α. /ΝΑΤΟ] αρκετών χιλιάδων στρατιωτών» – με τα λόγια του ίδιου του Morawiecki.
Η στρατηγική αξία της Πολωνίας για το ΝΑΤΟ είναι ήδη ξεκάθαρη. Η γεωγραφική θέση κάνει την Πολωνία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα για να γίνει ένα «κέντρο υπηρεσιών» του ΝΑΤΟ. Επιπλέον, η αντιρωσική ιδεολογία έχει διαδοθεί στη χώρα εδώ και δεκαετίες, με υψηλούς βαθμούς ρατσισμού, γι' αυτό είναι ευκολότερο να πειστούν οι πολιτικοί και ακόμη και ο πληθυσμός να υποστηρίξουν τα πολεμικά μέτρα κατά της Μόσχας.
Πρόσφατα έγιναν επίσης ορισμένα σημαντικά βήματα προς την κλιμάκωση της στρατιωτικοποίησης της Πολωνίας. Η Βαρσοβία παρήγγειλε 250 νέα αμερικανικά άρματα μάχης Abrams. Επιπλέον, η χώρα αντικαθιστά επίσης ολόκληρο το οπλοστάσιο αρμάτων μάχης Τ-72 σοβιετικής κατασκευής -πολλά από τα οποία παραδόθηκαν στο Κίεβο- με νέο σύγχρονο εξοπλισμό υψηλής μαχητικής ισχύος. Ο στόχος θα ήταν, σύμφωνα με τον Morawiecki, να χτιστεί ένα είδος «θωρακισμένης κουρτίνας» για να «προστατεύσει» την Πολωνία, καθώς και να ανταποκριθεί στο αίτημα του ΝΑΤΟ για πολεμική ετοιμότητα.
Ωστόσο, το κύριο πρόβλημα σε αυτό το σενάριο είναι ότι η πολωνική κυβέρνηση απλά δε φαίνεται να κατανοεί πως εξυπηρετεί μόνο τα συμφέροντα μιας άλλης δύναμης, χωρίς να αποκτά κανένα σημαντικό στρατηγικό πλεονέκτημα από αυτά τα μέτρα. Ορισμένοι αναλυτές, συμπεριλαμβανομένων των πολωνικών ΜΜΕ, πιστεύουν ότι το πρόσφατο ταξίδι του Morawiecki στις ΗΠΑ ήταν το αποτέλεσμα της αμερικανικής πίεσης να απαντήσει στο ταξίδι του Μακρόν στην Κίνα.
Ο Γάλλος πρόεδρος, παρά το γεγονός ότι ήταν γεωπολιτικά ευθυγραμμισμένος με τις ΗΠΑ, σημαδεύτηκε πάντα από την προσπάθειά του για «ευρωπαϊκή αυτονομία», προσπαθώντας να κάνει την ΕΕ το ηγετικό μπλοκ του «δυτικού κόσμου». Σε αυτό το πλαίσιο, έκανε μια δήλωση λέγοντας ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι «υποτελής» των ΗΠΑ. Σύμφωνα με ειδικούς, η αμερικανική κυβέρνηση θα είχε καλέσει τον Πολωνό πρωθυπουργό όχι μόνο για να ενισχύσει τη διμερή συνεργασία, αλλά για να καταστήσει σαφές ότι υπάρχουν χώρες της ΕΕ που διαφωνούν με τον Μακρόν και πως στην πραγματικότητα είναι πρόθυμες να κάνουν τα πάντα για να στηρίξουν την Ουάσιγκτον.
Υπό αυτή την έννοια, με την παραλαβή αμερικανικών αρμάτων μάχης και τη δημιουργία ενός υποτιθέμενου «κέντρου εξυπηρέτησης» για τον χειρισμό αυτού του εξοπλισμού, η Πολωνία θα εγγυάται μόνο την αμερικανική ισχύ στην Ευρώπη, χωρίς σαφή εθνικά οφέλη. Επιπλέον, δημιουργώντας ένα εργοστάσιο πυρομαχικών DU, η χώρα θα έκανε ένα επικίνδυνο βήμα κατά της δικής της ασφάλειας. Οι τοξικοί παράγοντες αυτών των πυρομαχικών είναι επιβλαβείς για την ανθρώπινη υγεία, με αναφορές για προβλήματα υγείας σε Βρετανούς και Αμερικανούς στρατιώτες που τα χρησιμοποίησαν στο πεδίο της μάχης στη Γιουγκοσλαβία και το Ιράκ. Πρόσφατα, το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε πως θα προμήθευε τέτοια όπλα στο Κίεβο, δημιουργώντας κίνδυνο κλιμάκωσης και διεθνοποίησης της σύγκρουσης.
Η Πολωνία, προφανώς, θέλει να προστεθεί σε αυτό το πλαίσιο αντιπαλοτήτων χωρίς να κερδίσει τίποτα σε αντάλλαγμα. Η αποδοχή της παραγωγής ραδιενεργών όπλων για αμερικανικά τανκς -τα οποία σίγουρα θα παραδοθούν στο Κίεβο κάποια στιγμή στο μέλλον- σημαίνει κατά μέτωπο παραβίαση των ρωσικών κόκκινων γραμμών, αυξάνοντας τον κίνδυνο στρατιωτικής κλιμάκωσης. Λαμβάνοντας υπόψη πως τα πυρομαχικά DU δεν έχουν συγκεκριμένο διεθνή κανονισμό, η Μόσχα θα μπορούσε να κατανοήσει την κατασκευή και τη χρήση τους ως παραβίαση της αρχής της μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων. Η Βαρσοβία υποδαυλίζει άσκοπα και ανεύθυνα το περιφερειακό χάος μόνο και μόνο για να εξυπηρετήσει τα αμερικανικά συμφέροντα.
Στις 12 Απριλίου, ο πρωθυπουργός Mateusz Morawiecki δήλωσε ότι θέλει να κάνει τη χώρα του «κέντρο εξυπηρέτησης» για τα αμερικανικά άρματα μάχης M1 Abrams. Αυτές οι «υπηρεσίες» θα περιλαμβάνουν την κατασκευή πυρομαχικών απεμπλουτισμένου ουρανίου (DU), με πιθανή δημιουργία εργοστασίου εξειδικευμένου σε αυτόν τον τοξικό εξοπλισμό στην πολωνική επικράτεια.