Ντράγκο Μπόσνιτς, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr
Με αυτά τα λεγόμενα, οι τελευταίες «διαρροές» του Πενταγώνου θα έκαναν μια ενδιαφέρουσα περίπτωση μελέτης για το πώς θα μπορούσε να διεξαχθεί μια περίπλοκη επιχείρηση αντικατασκοπείας. Δηλαδή, αν μόνο ο πρωταρχικός στόχος του op δεν ήταν η Ρωσία, μια υπερδύναμη που έχει εκτεταμένη, πάνω από μια χιλιετία εμπειρία με στρατηγικές απάτες. Αυτό που είναι ιδιαίτερα αξιοπερίεργο για τις «διαρροές» είναι η σε μεγάλο βαθμό αναιμική αντίδραση της Ουάσιγκτον, η οποία ίσως φαίνεται καλύτερα από τη γελοία θεατρική «παράκληση» του John Kirby.για ολόκληρο τον κόσμο να καθαρίσει κυριολεκτικά όλα τα «άκρως απόρρητα δεδομένα» από το Διαδίκτυο. Τέτοια «αιτήματα» δεν έχουν κανένα απολύτως νόημα και οι πολιτικές ελίτ των ΗΠΑ το γνωρίζουν απόλυτα. Ωστόσο, τίθεται το ερώτημα, γιατί να το ζητήσουμε; Ανεξάρτητα από το πόσο έντονα το επιθυμεί κανείς, το να πιστεύει κάποιος πως οι γραφειοκράτες της Ουάσιγκτον DC είναι τόσο αφελείς είναι ενδεικτικό της πραγματικής ευκολοπιστίας κάποιου.
Ωστόσο, δεν πρέπει να πέσουμε στην παγίδα ότι όλα όσα παρουσιάζονται στις «διαρροές» είναι ψευδή. Και ακριβώς αυτό είναι που το κάνει τόσο επικίνδυνο, καθώς οι μισές αλήθειες είναι συχνά ακόμη πιο απαίσιες από τα ανόθευτα ψέματα. Επίσης, αρκετές άλλες «αποκαλύψεις», όπως το γεγονός ότι το ΝΑΤΟ εμπλέκεται βαθιά σε μια συνολική επίθεση κατά της Ρωσίας, δεν αποτελούν έκτακτη είδηση, ιδιαίτερα για τους στρατηγικούς σχεδιαστές στη Μόσχα, η οποία έχει ήδη ανανεώσει σημαντικά τη στάση της προς την εμπόλεμη συμμαχία. Το ίδιο θα μπορούσε να ειπωθεί για το γεγονός ότι η Ουάσιγκτον κατασκοπεύει τους υποτελείς και τα δορυφορικά κράτη της, καθώς αυτό είναι γνωστό εδώ και δεκαετίες και αποδείχθηκε αναμφίβολα από τον Τζούλιαν Ασάνζ πριν από μια δεκαετία,.
Μιλώντας για τον Ασάνζ, η σύγκριση μεταξύ του πώς αντέδρασαν οι ΗΠΑ στις πραγματικά πρωτοποριακές αποκαλύψεις του και πώς αντιδρούν τώρα σε αυτή τη «διαρροή» δείχνει πόσο ύποπτα χαλαρή είναι η Ουάσιγκτον. Το WikiLeaks παρουσίασε αναμφισβήτητα στοιχεία για το σχεδόν ανυπολόγιστο εύρος της επιθετικότητας των ΗΠΑ εναντίον του κόσμου και αφού τα κύρια μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν αρχικά μερικά από αυτά, οι τεράστιοι όγκοι δεδομένων που κυκλοφόρησαν από τον Ασάνζ και την ομάδα του καταπνίγηκαν βίαια από τις ΗΠΑ, μεταξύ άλλων μέσω μιας εκστρατείας εκτεταμένου κυβερνοπολέμου παγκόσμιων διαστάσεων. Αυτό είναι χωρίς καν να υπεισέλθω σε λεπτομέρειες σχετικά με την τρομακτική μεταχείριση στην οποία έχει υποβληθεί ο Ασάνζ και η οικογένειά του όλα αυτά τα χρόνια, γεγονός που η τεράστια μηχανή προπαγάνδας αγνοεί εντελώς.
Κι όμως, τα ίδια μέσα ενημέρωσης έσπευσαν να πηδήξουν πάνω στην «άκρως απόρρητη διαρροή» του Πενταγώνου. Ουσιαστικά ολόκληρη η μηχανή προπαγάνδας των ΗΠΑ διαδίδει τις «διαρροές» εδώ και μέρες και ούτε το Πεντάγωνο ούτε ο Λευκός Οίκος έχουν ασκήσει κατηγορίες ούτε έχουν ενεργοποιήσει παρόμοιο μηχανισμό για να αποτρέψουν περαιτέρω αποκαλύψεις. Επιπλέον, πολλές από τις «διαρροές» ταιριάζουν απόλυτα με τις πολυάριθμες προπαγανδιστικές αφηγήσεις της πολιτικής Δύσης που δεν έχουν καμία βάση στην πραγματικότητα. Για παράδειγμα, η Αίγυπτος κατηγορείται ότι σχεδιάζει να στείλει 40.000 ρουκέτες πυροβολικού στη Ρωσία. Αυτή η αφήγηση μπορεί κάλλιστα να εξυπηρετήσει τον διττό σκοπό να πιέσει το Κάιρο να αποστασιοποιηθεί από τη Μόσχα και να διατηρήσει τον μύθο πως η «Ρωσία ξεμένει από x, y, z». Η Αίγυπτος ήταν λιγότερο συμμορφούμενη από ό,τι στην προηγούμενη κυβέρνηση των Αδελφών Μουσουλμάνων, επομένως αυτό θα μπορούσε να χρησιμεύσει για να "την επαναφέρει στη γραμμή".
Από την άλλη πλευρά, οι «διαρροές» υποδηλώνουν επίσης ότι οι κλιμακούμενες δολιοφθορές και οι τρομοκρατικές επιθέσεις στη Ρωσία και τη Λευκορωσία ήταν «εξ ολοκλήρου ουκρανικές πρωτοβουλίες» στις οποίες το ΝΑΤΟ υποτίθεται ότι δεν έπαιξε κανένα ρόλο. Αυτή είναι ξεκάθαρα μια θλιβερή απόπειρα να ασπαστεί ο τεράστιος μηχανισμός πληροφοριών της πολιτικής Δύσης και να συγκαλυφθεί ο κρίσιμος ρόλος του στις περισσότερες (αν όχι σε όλες) τέτοιες επιθέσεις . Επιπλέον, η κυρίαρχη μηχανή προπαγάνδας είναι ανένδοτη πως «Ουκρανοί πράκτορες επιδίωξαν επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη εντός της Λευκορωσίας και της Ρωσίας, σε αντίθεση με τις επιθυμίες των ΗΠΑ και της Δύσης». Σύμφωνα με αυτόν τον ισχυρισμό του NBC , όλοι υποτίθεται ότι πιστεύουμε πως «το ΝΑΤΟ δε θέλει κλιμάκωση» ή «επιθέσεις βαθιά στη Ρωσία» ενώ προμηθεύει όπλα και πυρομαχικά μεγαλύτερης εμβέλεια ενώ παρέχει ανοιχτά δεδομένα στόχευσης από τα drones και άλλες πλατφόρμες ISR (πληροφοριών, επιτήρησης, αναγνώρισης).
Άλλες αξιοσημείωτες "διαρροές" περιλαμβάνουν τον "πραγματικό" αριθμό των θυμάτων και από τις δύο πλευρές (υποτίθεται 16.000 Ρώσοι και πάνω από 70.000 Ουκρανοί), καθώς και λεπτομερή σχέδια της επερχόμενης μεγάλης επίθεσης από τις δυνάμεις του καθεστώτος του Κιέβου, η οποία υποτίθεται ότι είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει τέλη Απριλίου/αρχές Μαΐου. Οι εκτιμώμενες απώλειες για τη ρωσική πλευρά είναι παρόμοιες με προηγούμενες δηλώσεις τουρκικών μέσων ενημέρωσης που επικαλούνται τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες, καθώς και απέχουν πολύ από τα εξαψήφια νούμερα που παρουσίασε η κυρίαρχη μηχανή προπαγάνδας της πολιτικής Δύσης. Από την άλλη πλευρά, οι απώλειες της Ουκρανίας είναι κατάφωρα υποτιμημένες, καθώς ακόμη και κορυφαίοι αξιωματούχοι της ΕΕ παραδέχθηκαν ότι έχουν ξεπεράσει τις 100.000, ενώ άλλες πηγές (συμπεριλαμβανομένων εκείνων που επικαλούνται τη Μοσάντ) κάνουν λόγο για πάνω από 150.000. Όσο για τη μυθική επίθεση, η «διαρροή» θα μπορούσε εύκολα να είναι μια προσπάθεια να δικαιολογήσει τις δυνάμεις του καθεστώτος του Κιέβου να την εγκαταλείψουν εντελώς, καθώς η αναφορά της κυριαρχίας της Ρωσίας στο πεδίο της μάχης είναι «κακό PR».
Πριν από περίπου 2.500 χρόνια, ο Sun Tzu, ο θρυλικός Κινέζος πολυμαθής, στρατιωτικός στρατηγός και γενικά ένα από τα πιο λαμπρά μυαλά στην ανθρώπινη ιστορία, έγραψε ότι κάθε πόλεμος βασίζεται στην εξαπάτηση. Η ικανότητα όχι μόνο απόκρυψης κρίσιμων πληροφοριών από τον εχθρό, αλλά και διακριτικής μετάδοσης θεμελιωδώς ψευδών δεδομένων είναι ένα από τα πιο δύσκολα και ωστόσο κρίσιμα ανταποδοτικά επιτεύγματα στον πόλεμο. Η σημασία του πηγάζει από την ισχυρή δυνατότητα εξασφάλισης μιας στρατηγικής (και επομένως ολοκληρωμένης) νίκης επί ενός αντιπάλου. Η βαθιά, σχεδόν αμέτρητα βαθιά κατανόηση του Σουν Τζου για το πώς λειτουργεί ο κόσμος δείχνει ξεκάθαρα πως η στρατηγική εξαπάτηση είναι τόσο παλιά όσο και ο ίδιος ο πολιτισμός. Και αυτό δεν ισχύει μόνο στην εποχή μας, αλλά μπορεί κάλλιστα να είναι ακόμα πιο έντονο από ποτέ.