Η Σερβία εξοπλίζεται αθόρυβα για τον επερχόμενο Αρμαγεδδώνα

Το ΝΑΤΟ έχει κάποιες κακόβουλες προθέσεις στα Βαλκάνια και οι εντάσεις σιγοβράζουν σιγά σιγά στην περιοχή. Σε αυτή τη λεπτή κατάσταση, ένας ηγέτης αναδύεται με ένα σχέδιο. Ο πρόεδρος της Σερβίας Aleksandar Vučić φέρνει ένα σχέδιο που θα αλλάξει για πάντα την πολιτική των Βαλκανίων. Έχει το τέλειο αντίθετο για να εκτροχιάσει τις δυτικές φιλοδοξίες.

Ansh Pandey - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Για να κατανοήσουμε το πλαίσιο, ας πάμε πίσω στις μέρες των Γιουγκοσλαβικών Πολέμων, που ήταν το πιο σκοτεινό κεφάλαιο στην ευρωπαϊκή ιστορία και άφησαν διαρκή αντίκτυπο στην περιοχή των Βαλκανίων. Ο πόλεμος σημαδεύτηκε από εθνοτικές εντάσεις, πολιτική αστάθεια και βία που στοίχισαν τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους. Το ΝΑΤΟ ξεκίνησε μια στρατιωτική επέμβαση το 1999, γνωστή ως Επιχείρηση Συμμαχική Δύναμη, με στόχο να σταματήσει την επιθετικότητα της Σερβίας κατά των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου.

Οι προθέσεις του ΝΑΤΟ στους Γιουγκοσλαβικούς Πολέμους επικεντρώθηκαν κυρίως στην πρόληψη μιας ανθρωπιστικής καταστροφής και στην τήρηση του διεθνούς δικαίου. Αλλά, δυστυχώς, όλοι γνωρίζουμε τι ακριβώς έκανε το ΝΑΤΟ στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας. Κατέστρεψε τον πληθυσμό, ρήμαξε πόλεις και, το πιο σημαντικό, χώρισε την περιοχή σε μικρά εδάφη.

Ο πόλεμος της Γιουγκοσλαβίας διέλυσε τη χώρα σε μικρά έθνη, αφήνοντας μόνιμες ουλές. Η σύγκρουση δίχασε τις κοινότητες, τις οικογένειες και τις φιλίες, δημιουργώντας μια κληρονομιά διχασμού και διαμάχης. Ωστόσο, η φιλοδοξία του ΝΑΤΟ να ελέγξει την περιοχή παρέμενε ένα όνειρο, καθώς οι Σέρβοι δεν επέτρεψαν ποτέ να κυριαρχήσει η δυτική επιρροή. 

Σε μια προσπάθεια να εδραιώσει την ηγεμονία του, το ΝΑΤΟ στράφηκε σε μια άλλη τακτική - την εγκαθίδρυση του Κοσσυφοπεδίου. Μετά από χρόνια αιματοχυσίας, το Κοσσυφοπέδιο κήρυξε την ανεξαρτησία του από τη Σερβία το 2008, με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ να υποστηρίζουν τον σκοπό του. Ωστόσο, το όνειρο του ΝΑΤΟ για κυριαρχία ματαιώθηκε για άλλη μια φορά καθώς η Σερβία βγήκε νικήτρια.

Επί του παρόντος, το ΝΑΤΟ συνεχίζει την προσπάθειά του να εδραιώσει επιρροή στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή του Καυκάσου, παρά την ισχυρή παρουσία της Ρωσίας, και αυτός είναι ο λόγος που ξεκίνησε ο πόλεμος της Ουκρανίας μετά από τόσα χρόνια διπλωματικών συνομιλιών.

Ομοίως, οι εντάσεις σιγοβράζουν αργά αλλά σταθερά, με το Κοσσυφοπέδιο και τη Σερβία να εμπλέκονται σε πόλεμο λέξεων και το ΝΑΤΟ να ασκεί πίεση στον Σέρβο ηγέτη Aleksander Vucic. Ωστόσο, ο Βούτσιτς παραμένει ενήμερος για τις προθέσεις του ΝΑΤΟ και είναι ικανός να δημιουργεί όμορφο καμουφλάζ.

Το παιχνίδι του Βούτσιτς!

Όλοι γνωρίζουμε ότι μόλις πριν από λίγες ημέρες, ο πρόεδρος της Σερβίας Aleksander Vucic δήλωσε πως η Σερβία είναι έτοιμη να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία. Η κίνηση είχε αφήσει τους γεωπολιτικούς εμπειρογνώμονες να ξύνουν τα κεφάλια τους, αλλά τους συμμάχους του ΝΑΤΟ να χοροπηδούν από χαρά.

Ο μεγαλύτερος βαλκανικός σύμμαχος της Ρωσίας πήγαινε εναντίον της Ρωσίας. Τώρα όμως τα πράγματα βγαίνουν ξεκάθαρα. Φαίνεται πως η Σερβία παίζει τη γάτα με το ποντίκι με το ΝΑΤΟ.

Στην πραγματικότητα, η Σερβία παίρνει βαριές πληρωμές από τη Ρωσία. Σύμφωνα με ρεπορτάζ των μέσων ενημέρωσης του Intellinews, η Σερβία βλέπει τεράστια αύξηση στις ΑΞΕ.

Σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα της χώρας, η Σερβία έχει αναδειχθεί ως προτιμώμενος προορισμός για άμεσες ξένες επενδύσεις (ΑΞΕ), έχοντας προσελκύσει αξιοσημείωτα 11,3 δισ. ευρώ τα τελευταία τρία χρόνια.

Η επιτυχία της χώρας στην ανάληψη άμεσων ξένων επενδύσεων μπορεί να αποδοθεί σε διάφορους παράγοντες, όπως το σταθερό μακροοικονομικό της περιβάλλον, ο εύρωστος τραπεζικός τομέας, η βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, η συνετή δημοσιονομική διαχείριση και η δέσμευση για μεταρρυθμίσεις στον ενεργειακό τομέα. Αυτές οι ιδιότητες βοήθησαν να καθιερωθεί η Σερβία ως αξιόπιστη και ελκυστική τοποθεσία για επενδύσεις.

Σημειωτέον, σημαντικό μέρος των επενδύσεων, συνολικού ύψους 6,2 δισ. ευρώ, έχει διοχετευθεί σε τομείς με εξαγωγικό προσανατολισμό. Αυτό αντανακλά τις στρατηγικές προσπάθειες της χώρας να επεκτείνει την οικονομία της μέσω του διεθνούς εμπορίου και να προωθήσει τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της στην παγκόσμια σκηνή.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η Σερβία γίνεται ταχύτατα κόμβος για κορυφαίους παγκόσμιους επενδυτές, όπως αποδεικνύεται από την πρόσφατη συνάντηση μεταξύ της Κυβερνήτριας Jorgovanka Tabakovic και κορυφαίων επενδυτών στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Αλλά υπάρχει μια τεράστια ανατροπή στην ιστορία.

Τα περισσότερα από αυτά τα χρήματα προέρχονται από Ρώσους ολιγάρχες και επιχειρήσεις. Σωστά! Ορισμένοι αναλυτές και στοιχεία για νέες επιχειρήσεις υποδηλώνουν ότι η σερβική επενδυτική έκρηξη έχει τροφοδοτηθεί από Ρώσους. Υπάρχει μια εκθετική άνοδος των ρωσικών επιχειρηματικών εγχειρημάτων στη Σερβία.

Αυτό ήταν αναπόφευκτο να συμβεί καθώς, όπως γνωρίζουμε, η Σερβία και η Ρωσία μοιράζονται έναν κοινό δεσμό και μια ιδεολογία που πιστεύει ότι η Δύση είναι υπεύθυνη για τις ατυχίες του κόσμου. Αλλά, πού ακριβώς πάνε αυτά τα χρήματα;

Επιτρέψτε μου να σας πω, θα πάνε στην αμυντική βιομηχανία.

Η απαρατήρητη άνοδος

Το Δεκέμβριο του 2021, η σερβική στρατιωτική ηγεσία ανακοίνωσε τα σχέδιά της να αυξήσει τις αμυντικές επενδύσεις από το 2022 έως το 2027.

Τον Ιούλιο του 2022, η Σερβία επανέλαβε τη δέσμευσή της να πουλήσει όπλα και να επεκτείνει τη χρηματοδότηση του αμυντικού τομέα. Ο Πρόεδρος Vucic δήλωσε πως σχεδιάζουν να διαθέσουν 500 εκατομμύρια ευρώ περισσότερα από πέρυσι για αυτές τις προσπάθειες.

Η Σερβία έχει λάβει στο παρελθόν στρατιωτική βοήθεια από τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων ελικοπτέρων Mi-35M, μαχητικών MiG-29 και συστημάτων αεράμυνας Pantsir-S1. Επιπλέον, η Σερβία φέρεται να αποκτά drones με ρυθμό ρεκόρ.

Η Σερβία σκοπεύει επίσης να επενδύσει επιπλέον 700 εκατομμύρια ευρώ (746,62 εκατομμύρια δολάρια) το 2023 για την ενίσχυση της στρατιωτικής και αμυντικής βιομηχανίας της. Ο πρόεδρος Βούτσιτς εξέφρασε επίσης ενδιαφέρον για την αγορά μαχητικών πολλαπλών ρόλων Rafale από τη Γαλλία.

Υποχρεωτικά βήματα!

Όλες αυτές οι δαπάνες γίνονται πλέον υποχρεωτικές και στη Σερβία. Ο στρατός της Σερβίας εξαρτάται επί του παρόντος μόνο από το ξεχωριστό ύφος της σοβιετικής εποχής, με τα μαχητικά MiG-29 και τα πυροβόλα ελικόπτερα MI-35 να ανεβαίνουν στους ουρανούς και τα ρωσικά πυραυλικά συστήματα και τα ραντάρ να χρησιμεύουν ως η ραχοκοκαλιά της αεροπορικής άμυνας. Στο έδαφος, οι σερβικές δυνάμεις βασίζονται σε σκουριασμένα άρματα μάχης T-72 και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού σοβιετικής κατασκευής.

Επιπλέον, η χώρα έχει ενσωματώσει κινεζικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη αναγνώρισης και μάχης, καθώς και πυραύλους εδάφους-αέρος μεσαίου βεληνεκούς, στις στρατιωτικές της επιχειρήσεις. Σε ένα τέτοιο σενάριο, είναι αναγκαίο για τον σερβικό στρατό να ανταποκρίνεται στα επίπεδα των άλλων στρατιωτικών δυνάμεων που βρίσκονται στα σύνορά του.

Ο αντίπαλος της Σερβίας, το Κοσσυφοπέδιο, λαμβάνει σύγχρονο στρατιωτικό εξοπλισμό από χώρες της συμμαχίας του ΝΑΤΟ. Αυτό έχει προκαλέσει ανησυχίες για την αυξανόμενη στρατιωτικοποίηση της περιοχής. Κάποιοι υποστηρίζουν πως αυτή η στρατιωτική συσσώρευση θα μπορούσε να οδηγήσει σε κούρσα εξοπλισμών και ενδεχομένως να αποσταθεροποιήσει την περιοχή.

Αλλά για το ΝΑΤΟ δεν έχει σημασία, καθώς μπορεί να φτάσει σε κάθε βαθμό για να κερδίσει την περιοχή.

Ο Σέρβος πρόεδρος Βούτσιτς παίζει με πονηριά διπλό παιχνίδι. Δημιουργεί ένα τέχνασμα για να ξεγελάσει τη Δύση. Σε περίπτωση επίθεσης από το Κοσσυφοπέδιο, η Σερβία μπορεί να σοκάρει τον κόσμο αποκαλύπτοντας τα τρομερά χαρτιά της. Η περιφρόνηση του ΝΑΤΟ για τις συνέπειες της στρατιωτικοποίησης στην περιοχή θα μπορούσε να αποδειχθεί δαπανηρή, και μένει να δούμε πώς θα εξελιχθεί αυτό.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail