Η Ουγγαρία υπογράφει βασικές ενεργειακές συμφωνίες με τη Ρωσία

Fotó: Facebook/Szijjártó Péter
Freepen.gr - Η Ουγγαρία και η Ρωσία υπέγραψαν τρεις βασικές συμφωνίες σχετικά με τον ενεργειακό εφοδιασμό της χώρας την Τρίτη, ανακοίνωσε στη Μόσχα ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών και Εμπορίου Πέτερ Σζιγιάρτο, γράφει η magyarhirlap.hu.

Μετά τις συνομιλίες του με τον Ρώσο αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Alexander Novak και τον επικεφαλής της Rosatom, Alexey Likhachev, είπε ότι παρόλο που είχε τρία καλά νέα για την Ουγγαρία, ήταν προβλέψιμο πώς η επίσκεψή του θα αντιμετωπιζόταν με αντιδράσεις από το διεθνές φιλελεύθερο κυρίαρχο ρεύμα και την εγχώρια αντιπολίτευση.

«Ωστόσο, όσο το ζήτημα του ενεργειακού εφοδιασμού είναι φυσικό ζήτημα και όχι πολιτικό ή ιδεολογικό, είτε μας αρέσει είτε όχι, η Ρωσία και η συνεργασία με τη Ρωσία θα παραμείνουν κρίσιμες για την ενεργειακή ασφάλεια της Ουγγαρίας», επεσήμανε.

Ο Szijjártó είπε πως η Ευρώπη φαίνεται να «το χαλαρώνει» τώρα που ο χειμώνας τελείωσε, αλλά ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας εξέδωσε πρόσφατα μια «δυσοίωνη» έκθεση που δείχνει ότι οι πραγματικά σοβαρές δυσκολίες θα έρθουν την επόμενη περίοδο θέρμανσης, όταν η ασφάλεια του εφοδιασμού θα είναι κρίσιμη.

Σύμφωνα με τον κορυφαίο διπλωμάτη της Ουγγαρίας, το πρώτο ζήτημα είναι ότι δεν υπάρχει εγγύηση πως ο επόμενος χειμώνας θα είναι τόσο ήπιος και δεύτερον, η ενεργειακή ζήτηση της Κίνας θα αυξηθεί σημαντικά μετά το άνοιγμα της οικονομίας της ύστερα από το ξέσπασμα του κορωνοϊού. Τρίτον, η απαραίτητη χωρητικότητα LNG δεν έχει ακόμη κατασκευαστεί στην ηπειρωτική χώρα.

Ο Szijjártó είπε πως η αδιάλειπτη προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου είναι απαραίτητη και χαιρέτισε μια συμφωνία για επέκταση της επιλογής για την Ουγγαρία να αγοράσει περισσότερο φυσικό αέριο από τους μακροπρόθεσμους συμβατικούς όγκους, εάν χρειαστεί.

«Περίπου το 80 με 85 τοις εκατό της προμήθειας φυσικού αερίου της Ουγγαρίας προέρχεται απευθείας από τη Ρωσία, επομένως η συνέχεια και η αδιάλειπτη παροχή αυτού του φυσικού αερίου είναι θεμελιώδης και κρίσιμη για εμάς», είπε.

Η δεύτερη συμφωνία επέκτεινε επίσης τη δυνατότητα για την Ουγγαρία να πληρώσει οποιαδήποτε τιμή άνω των 150 ευρώ για φυσικό αέριο σε αναβαλλόμενη βάση, ανεξάρτητα από την τρέχουσα τιμή του φυσικού αερίου.

«Φυσικά, δόξα τω Θεώ, οι σημερινές τιμές της ενέργειας είναι πολύ χαμηλότερες από αυτό, αλλά το περασμένο έτος μας έδειξε ότι πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για ακραίες καταστάσεις», είπε.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail