Οι δυτικές κυρώσεις και ο πόλεμος στην Ουκρανία δημιουργούν μια νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων και η Κίνα ηγείται της παρέλασης

Όταν η Ρωσία ξεκίνησε την Ειδική Στρατιωτική Επιχείρησή της στην Ουκρανία το Φεβρουάριο του 2022, κανείς δεν φανταζόταν ότι αυτός ο πόλεμος θα άναβε μια παγκόσμια φωτιά που καταστρέφει τη Διεθνή Τάξη υπό την ηγεσία των ΗΠΑ η οποία κυβερνά τον κόσμο από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Ξέρω ότι δεν κατάλαβα πως τα ίδια τα θεμέλια της διεθνούς οικονομικής και εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ θα κατέρρεαν τόσο γρήγορα και τόσο διάχυτα. Τέσσερις από τις έξι κορυφαίες χώρες όσον αφορά τον πλούτο από φυσικούς πόρους ενώνονται τώρα εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών ως συνέπεια του πολέμου στην Ουκρανία. Αν και το νούμερο 6 στη λίστα, η Κίνα είναι ένας μεγάλος παράγοντας στην παγκόσμια σκηνή και δεν πρόκειται να φύγει.

Larry Johnson - sonar21.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Ας ξεκινήσουμε με την Κίνα. Η Κίνα παρακολούθησε έντονα την προσπάθεια της Δύσης να καταστρέψει τη ρωσική οικονομία με κυρώσεις, να διαγράψει τη ρωσική κουλτούρα και επιρροή από την παγκόσμια σκηνή και να αντικαταστήσει την κυβέρνηση του Βλαντιμίρ Πούτιν και συνειδητοποίησε ότι ήταν η επόμενη στη σειρά. Δεν βοήθησε το γεγονός πως η αντικινεζική ρητορική στις Ηνωμένες Πολιτείες έφτασε σε πρωτοφανή βιτριολικά επίπεδα, με την Κίνα να περιγράφεται συστηματικά ως εχθρός των Ηνωμένων Πολιτειών από εξέχοντες πολιτικούς και από τα δύο κόμματα.

Οι προσδοκίες της Κίνας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα τιμούσαν την πολιτική της Μίας Κίνας που διαπραγματεύτηκε με τον Ρίτσαρντ Νίξον το 1972 εξαφανίστηκαν καθώς η Ουάσιγκτον έκανε τα πάντα για να δηλώσει πως η Ταϊβάν είναι ένα ανεξάρτητο έθνος. Δεν ήταν απλώς άσκοπες κουβέντες. Το 2022, η τότε Πρόεδρος της Βουλής Nancy Pelosi ταξίδεψε επικεφαλής μιας αντιπροσωπείας στην Ταϊβάν παρά τις έντονες αντιρρήσεις της Κίνας και ένα χρόνο αργότερα ακολούθησε ο σημερινός Πρόεδρος της Βουλής, Kevin McCarthy, καλωσορίζοντας τον σημερινό Πρόεδρο της Ταϊβάν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Της προσβολής είχε προηγηθεί η κατάρριψη από τις ΗΠΑ ενός κινεζικού αερόστατου, για το οποίο η Κίνα επέμενε ότι ήταν μια πλατφόρμα για τον καιρό, ενώ η Ουάσιγκτον ισχυρίστηκε πως κατασκόπευε. Όλα αυτά είχαν σωρευτικό αποτέλεσμα και προκαλούν μια ριζική αλλαγή στις σχέσεις ΗΠΑ/Κίνας που αλλάζει το οικονομικό, διπλωματικό και στρατιωτικό status quo. Για να το θέσω απλά, αυτό μοιάζει με την εμβληματική σκηνή στην ταινία NETWORK - οι Κινέζοι είναι τρελοί και δεν πρόκειται να το αντέξουν άλλο.

Στο οικονομικό μέτωπο, οι Κινέζοι, που ελέγχουν το 98% της παγκόσμιας παραγωγής σπάνιων γαιών, φέρεται να σχεδιάζουν να απαγορεύσουν την εξαγωγή τεχνολογίας μαγνητών σπάνιων γαιών στις Ηνωμένες Πολιτείες για λόγους εθνικής ασφάλειας, σύμφωνα με άρθρο στην ιαπωνική Yomiuri Shimbun. Αυτά τα ορυκτά σπάνιων γαιών είναι απαραίτητα για την παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων και μιας σειράς προηγμένων αμερικανικών στρατιωτικών όπλων και αεροσκαφών.




Στο στρατιωτικό μέτωπο, η Κίνα αποφάσισε να κάμψει τους θαλάσσιους μύες της, περιβάλλοντας την Ταϊβάν με ένα στόλο, που περιλάμβανε 9 Αντιτορπιλικά & 1 Ναυτικό Αεροπλανοφόρο, και πραγματοποίησε προσομοιωμένες πυραυλικές επιθέσεις στην Ταϊβάν.



Η Κίνα επίσης κάνει ιστορικές και ουσιαστικές κινήσεις στη διπλωματική σκηνή. Στις αρχές Μαρτίου, το Πεκίνο μεσολάβησε για μια προσέγγιση μεταξύ του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας. Βραβείο Νόμπελ ίσως; Οι Ιρανοί και οι Σαουδάραβες συναντήθηκαν στο Πεκίνο στις 6 Απριλίου για να επισφραγίσουν τη συμφωνία.



Και αυτή η συμφωνία απέφερε γρήγορα αποτελέσματα με την άφιξη των απεσταλμένων της Σαουδικής Αραβίας και του Ομάν στη Σαναά σήμερα για να ξεκινήσουν ειρηνευτικές συνομιλίες με τους ηγέτες των Χούτι και να θέσουν τέλος στον πόλεμο αντιπροσώπων μεταξύ Ιράν και Σαουδικής Αραβίας (προς μεγάλη απογοήτευση της Ουάσιγκτον, που θεώρησε αυτή τη σύγκρουση ως τρόπος αποδυνάμωσης του Ιράν), σύμφωνα με το Reuters.

Η νέα, θερμή σχέση της Κίνας με τη Ρωσία, έχει κουδούνισμα κινδύνου μεταξύ των δυτικών συμμάχων. Ο Μακρόν της Γαλλίας, παρά τις άθλιες αποτυχίες του ως ηγέτης, έχει οξεία ακοή. Είναι επίσης ένας συκοφάντης παγκόσμιας κλάσης και δεν έχασε λεπτό στην προσπάθεια να ρουφήξει την Κίνα. Η ανικανότητα του Μακρόν ως διπλωμάτη φάνηκε έντονα από την ανόητη απόφασή του να φέρει την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (EC), Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στις συναντήσεις του με τον Πρόεδρο Σι. Οι Κινέζοι δεν ήταν ευχαριστημένοι. Οι Κινέζοι την αγνόησαν και αρνήθηκαν να παρατείνουν οποιαδήποτε διπλωματική ευγένεια. Ο Γάλλος πολιτικός, Florian Filippo, ανέφερε στο Twitter ότι η φτωχή Ursula αναγκάστηκε να πετάξει εμπορικά και να υποβληθεί σε τακτικό έλεγχο επιβατών:

«Μηδενική υποδοχή, πλήρης περιφρόνηση, χρειάστηκε ακόμη και να φύγει από τη χώρα με κανονική επιβατική πτήση!».



Μετά την αποτυχία του να παρακινήσει τον Σι Τζινπίνγκ να αποστασιοποιηθεί από τη Ρωσία, ο Μακρόν έριξε μερικές διπλωματικές βόμβες σε συνέντευξή του στο Politco κατά τη διάρκεια της πτήσης του πίσω στο κατεστραμμένο Παρίσι:

Η Ευρώπη πρέπει να μειώσει την εξάρτησή της από τις Ηνωμένες Πολιτείες και να αποφύγει να παρασυρθεί σε μια σύγκρουση μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ για την Ταϊβάν, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σε συνέντευξή του στο αεροπλάνο του από την τριήμερη κρατική επίσκεψη στην Κίνα.

Μιλώντας στο POLITICO αφού πέρασε περίπου έξι ώρες με τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του, ο Μακρόν τόνισε τη θεωρία του για «στρατηγική αυτονομία» για να γίνει η Ευρώπη, πιθανώς υπό την ηγεσία της Γαλλίας, «τρίτη υπερδύναμη».

Είπε πως «ο μεγάλος κίνδυνος» που αντιμετωπίζει η Ευρώπη είναι ότι «έχει εμπλακεί σε κρίσεις που δεν είναι δικές μας, κάτι που την εμποδίζει να οικοδομήσει τη στρατηγική της αυτονομία», ενώ πετάει από το Πεκίνο στο Γκουανγκζού.

Η Κίνα κάνει περισσότερα από διπλωματικές συνομιλίες. Ένα πλοίο που έστειλε με 57 κατοικίες και 429 τόνους προμήθειες για τους επιζώντες του πρόσφατου σεισμού, έφτασε στο λιμάνι της Λαττάκειας την Κυριακή του Πάσχα. Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες διεξάγουν στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά της κυβέρνησης της Συρίας στο συριακό έδαφος, οι Κινέζοι χρησιμοποιούν ανθρωπιστική βοήθεια για να στείλουν ένα σαφές μήνυμα πως η Κίνα είναι φίλος και όχι εχθρός.



Στη συνέχεια, υπάρχουν τα οικονομικά άσχημα νέα για την Pax Americana. Οι Κινέζοι και οι Ρώσοι συνεργάζονται για να δημιουργήσουν ένα νέο διεθνές νόμισμα και περισσότερες χώρες χρησιμοποιούν το κινεζικό νόμισμα, το γιουάν, για να κάνουν εμπορικές συμφωνίες που προηγουμένως είχαν γίνει σε δολάρια. Πριν από δύο εβδομάδες, η Κίνα και η Βραζιλία ανακοίνωσαν μια «συμφωνία για συναλλαγές στα δικά τους νομίσματα, παραμερίζοντας το δολάριο ΗΠΑ ως ενδιάμεσο νόμισμα», σύμφωνα με τον Barron's .

Αυτό δεν είναι ένα μεμονωμένο γεγονός. Η μετακίνηση στο γιουάν ενισχύθηκε πέρυσι.

Οι μεταφορές που πραγματοποιήθηκαν στο κινεζικό εθνικό γουάν για διεθνείς πληρωμές αυξήθηκαν το 2022 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Το ποσό των διεθνών μεταφορών σε γιουάν έφτασε τα 96,7 τρισεκατομμύρια γιουάν (περίπου 14,14 τρισεκατομμύρια δολάρια), σημειώνοντας αύξηση 21,48% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με στοιχεία της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας (PBoC).

Η πραγματική αποκάλυψη είναι πως η Κίνα και η Ρωσία εκθέτουν τις Ηνωμένες Πολιτείες ως έναν σημαντικό υποκινητή των πολέμων και του διεθνούς χάους. Εκτός από το να φέρουν κοντά τους Σαουδάραβες και τους Ιρανούς, η Κίνα και η Ρωσία συνεργάζονται με τους Σαουδάραβες για την αποκατάσταση της ιδιότητας μέλους και του καθεστώτος της Συρίας στον Αραβικό Σύνδεσμο. Η προηγούμενη υποστήριξη μεταξύ των Αράβων του Κόλπου για τις Η.Π.Α./ΗΒ. Η προσπάθεια ανατροπής του Προέδρου της Συρίας Άσαντ με την υποκίνηση μιας εξέγερσης εξατμίζεται. Αντίθετα, αυτές οι χώρες συνεργάζονται τώρα με την Κίνα και τη Ρωσία για να τερματίσουν τους εμφυλίους πολέμους στην Υεμένη και τη Συρία.

Και ποια είναι η απάντηση των ΗΠΑ; Απειλή για περισσότερες κυρώσεις σε χώρες που δεν είναι πρόθυμες να υποχωρήσουν στις απαιτήσεις των ΗΠΑ. Το αστείο όμως είναι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπως το Μεγάλο και Ισχυρό Οζ, εκτίθενται ως ένας ξέφρενος γέρος που κρύβεται πίσω από μια κουρτίνα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail