Κοινωνική μάστιγα το «έθιμο» με τις κροτίδες

ΑΥΤΟ το… έθιμο με τις κροτίδες  συνιστά μάστιγα. Όχι τώρα, αλλά διαχρονικά. Οι «πασχαλινές» κροτίδες δεν είναι παιχνίδι, κι αυτό πρέπει να καταστεί συνείδηση για όλους. Συνιστούν επικίνδυνα υλικά, κι αυτό δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός για να το αντιληφθεί . Η χρήση τους προδήλως εγκυμονεί κινδύνους, θέτει σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα και την ίδια την ζωή όσων τις χρησιμοποιούν. Κάθε χρόνο επανέρχεται αυτή η κοινωνική μάστιγα, που παρουσιάζεται δήθεν ως πασχαλινό έθιμο και πέραν από τον θόρυβο, τις εκκωφαντικές εκρήξεις, που προκαλούν αναστάτωση στις γειτονιές, εξακολουθεί να συνιστά ένα επικίνδυνο φαινόμενο, που αφέθηκε στο χρόνο χωρίς να αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά.

Από: philenews.com

Ο ΣΤΕΛΙΟΣ Θεοφίλου, σήμερα επαρχιακός επιθεωρητής υπουργείου Παιδείας, τραυματίσθηκε από κροτίδα το 1976, σε ηλικία 15 χρόνων. Ο κ. Θεοφίλου μετά τον ακρωτηριασμό της παλάμης του από κροτίδα, έθεσε ως στόχο να σώσει άλλα παιδιά από παρόμοιους τραυματισμούς. Και ενημερώνει. Δεν διδάσκει στα παιδιά  μόνο μαθηματικά, που είναι το επάγγελμά του ή δεν επισκέπτεται τα σχολεία ως επιθεωρητής, αλλά προσπαθεί να μεταδώσει σε παιδιά την δική του τραγική εμπειρία, ώστε η ενημέρωση να λειτουργήσει αποτρεπτικά. Η δική του εμπλοκή στη διαφώτιση είναι προφανώς σημαντική και χρήσιμη. Όπως και οι παρεμβάσεις του στα ΜΜΕ.

ΤΗΝ ίδια ώρα, υπάρχει και η αποτρεπτική πολιτική, που υιοθετείται από πλευράς της Αστυνομίας. Η Δύναμη επικεντρώνεται στον εντοπισμό των κροτίδων, την κατάσχεσή τους αλλά και την καταγγελία των δραστών. Και καταγγέλλονται αυτοί, που πωλούν αλλά και εκείνοι, οι οποίοι κατασκευάζουν και χρησιμοποιούν. Είναι γνωστό πως όλες αυτές τις ημέρες έχουμε ακούσει πως έχουν κατασχεθεί από την Αστυνομία εκατοντάδες κροτίδες. Αλλά αυτή η εκστρατεία, εκ του αποτελέσματος, δεν επιτυγχάνει το στόχο της. Γιατί η χρήση κροτίδων, η χρήση άλλων εκρηκτικών ( γκαζάκια), βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του… εθίμου, που συνιστά όπως ορθώς χαρακτηρίζεται μια σοβαρή κοινωνική μάστιγα. Με αυτά που αναφέρουμε προφανώς και δεν υποβαθμίζουμε ποσώς την προσπάθεια της Αστυνομίας.

ΤΟ όλο θέμα θα πρέπει να αντιμετωπισθεί συνολικά. Συνήθως εκείνοι που χρησιμοποιούν κροτίδες στις ημέρες του Πάσχα, είναι- οι πλείστοι- εκείνοι, που τις χρησιμοποιούν και στα γήπεδα ή έξω από αυτά. Κι αυτό πρέπει να λαμβάνεται υπόψη όταν σχεδιάζονται αποτρεπτικές κινήσεις. Την ίδια ώρα, σε αυτή την μεγάλη προσπάθεια σημαντική είναι η συμβολή- καθοριστική θα λέγαμε- των γονιών και του σχολείου.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail