Τέσσερα ρωσικά υποβρύχια που φέρουν την τορπίλη της Αποκάλυψης θα τεθούν συνολικά σε υπηρεσία

Freepen.gr - Η Ρωσία θα αναπτύξει σύντομα συνολικά τέσσερα πυρηνικά υποβρύχια ικανά να μεταφέρουν τις σούπερ τορπίλες Poseidon, ανέφερε τη Δευτέρα η ρωσική πύλη ειδήσεων TopWar.ru, επικαλούμενη πηγές του υπουργείου Άμυνας.

Τα δύο πρώτα υποβρύχια θα τεθούν σε υπηρεσία με το ρωσικό στόλο του Ειρηνικού στα τέλη του 2024 ή το αργότερο στις αρχές του 2025 και θα σταθμεύουν στην Καμτσάτκα. Συχνά αναφέρονται ως ναυτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα Poseidons είναι σχεδιασμένα για προληπτική ανίχνευση χτυπήματος και είναι ικανά να εκτοξεύουν πυρηνικές κεφαλές έως και 100 μεγατόνων, που φέρεται να μην ανιχνεύονται.

Το πρώτο υποβρύχιο, Belgorod, υποβάλλεται αυτήν την στιγμή σε θαλάσσιες δοκιμές με το βόρειο στόλο της χώρας, αλλά έχει ήδη παραδοθεί ένα κιτ παράδοσης πυρηνικής τορπίλης. Αυτή η φάση έχει πλέον ουσιαστικά ολοκληρωθεί για το δεύτερο υποβρύχιο, το Khabarovsk, το οποίο θα τεθεί σε υπηρεσία με το ρωσικό ναυτικό φέτος και θα λάβει δύο ακόμη υποβρύχια ειδικού σκοπού έως το 2027.

Αναφέροντας τις ειδήσεις, η ρωσική εφημερίδα Pravda σημείωσε ότι η βασική ιδέα του Poseidon εμπνεύστηκε από τον πατέρα της σοβιετικής βόμβας υδρογόνου, τον ακτιβιστή για τα δικαιώματα των αντιφρονούντων Αντρέι Ζαχάρωφ. «Αν κάποιος ρωτήσει γιατί η Ρωσία κατασκευάζει μόνο τέσσερα υποβρύχια, η απάντηση είναι απλή: Το τέλος του κόσμου δεν χρειάζεται περισσότερα», ανέφερε.

Η παρατήρηση δείχνει την αυτοπεποίθηση της Μόσχας, η οποία πηγάζει από την κοινή αντίληψη ότι το αμερικανικό σύστημα επιτήρησης πυραύλων δεν είναι σε θέση να ανιχνεύσει πυραύλους Poseidon που εκτοξεύονται από πυρηνικά υποβρύχια, τα οποία μπορούν να ταξιδέψουν ανεμπόδιστα και ταχύτατα προς τους στόχους τους. Το γεγονός ότι η Ρωσία έχει κερδίσει το προβάδισμα έναντι των Ηνωμένων Πολιτειών σε αυτόν τον τομέα, αναγνώρισε πρόσφατα ο Michael Peterson, καθηγητής στη Ναυτική Ακαδημία των ΗΠΑ, σε συνέντευξή του στο Newsweek, όταν προειδοποίησε πως «η Ρωσία είναι πάνω από όλες τις άλλες χώρες από άποψη της δύναμης του υποθαλάσσιου στόλου της».

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail