Ο Στόλτενμπεργκ σκιαγραφεί δύο βασικές απαιτήσεις για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ

nato.int
Freepen.gr - Για να γίνει μέλος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, η Ουκρανία πρέπει να κερδίσει τον πόλεμο ως κυρίαρχο, ανεξάρτητο κράτος, καθώς και να κάνει μια επιτυχημένη μετάβαση από τα σοβιετικά δόγματα και πρότυπα στα δυτικά, τα οποία περιλαμβάνονται σε ένα πολυετές πρόγραμμα βοήθειας.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ανέφερε τα παραπάνω σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες μετά τη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, αναφέρει το Ukrinform.

«Η θέση του ΝΑΤΟ είναι ότι η Ουκρανία θα γίνει μέλος της Συμμαχίας και αυτή η θέση δεν έχει αλλάξει. Αλλά γνωρίζουμε πως υπάρχουν τουλάχιστον δύο πράγματα που πρέπει να αντιμετωπίσετε για να γίνει αυτό δυνατό. Το ένα είναι ότι πρέπει να διασφαλίσουμε πως η Ουκρανία θα επικρατήσει ως κυρίαρχο, ανεξάρτητο έθνος. Φυσικά, οποιαδήποτε ουσιαστική συζήτηση για την Ουκρανία ως μέλος της Συμμαχίας πρέπει να βασίζεται στο ότι η Ουκρανία είναι ένα δημοκρατικό, ανεξάρτητο έθνος στην Ευρώπη. Και αυτό ακριβώς αμφισβητείται ή απειλείται από τη βάναυση ρωσική εισβολή», είπε ο Στόλτενμπεργκ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το πρώτο βήμα, η βασική προϋπόθεση είναι η παροχή στρατιωτικής υποστήριξης στην Ουκρανία, ώστε ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν να μην κερδίσει τον επιθετικό του πόλεμο.

«Το δεύτερο πράγμα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε είναι πως όταν τελειώσει αυτός ο πόλεμος και επικρατήσει η Ουκρανία, τότε, φυσικά, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι έχουμε το υψηλότερο επίπεδο διαλειτουργικότητας, ότι η Ουκρανία μπορεί να κινηθεί από τα πρότυπα, τα δόγματα και τους τρόπους σοβιετικής εποχής λειτουργίας των ενόπλων δυνάμεών τους. Αυτή η μετάβαση έχει ξεκινήσει, αλλά χρειαζόμαστε περισσότερα και πρέπει να την εφαρμόσουμε πιο γρήγορα», είπε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail