Οι Φιλιππίνες ανακοίνωσαν τοποθεσίες τεσσάρων νέων αμερικανικών βάσεων

pixabay / Military_Material
Freepen.gr - Οι Φιλιππίνες ανακοίνωσαν τη Δευτέρα τις τοποθεσίες τεσσάρων στρατιωτικών βάσεων στις οποίες θα έχουν πλέον πρόσβαση οι ΗΠΑ στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που υπέγραψαν η Ουάσιγκτον και η Μανίλα το Φεβρουάριο.

Τρεις από τις βάσεις των Φιλιππίνων θα βρίσκονται στις βόρειες επαρχίες των Φιλιππίνων, μια κίνηση που εξοργίζει την Κίνα, καθώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως σκηνικά για μια μάχη για την Ταϊβάν. Οι ΗΠΑ θα έχουν πρόσβαση στο αεροδρόμιο Lal-lo και στη ναυτική βάση Camilo Osias, που βρίσκονται και οι δύο στη βόρεια επαρχία Cagayan. Στη γειτονική επαρχία Isabela, οι ΗΠΑ θα αποκτήσουν πρόσβαση στο στρατόπεδο Melchor Dela Cruz.

Ο αμερικανικός στρατός θα είναι επίσης σε θέση να επεκταθεί στο Palawan, μια νησιωτική επαρχία στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, αμφισβητούμενα ύδατα που αποτελούν σημαντική πηγή εντάσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας. Οι ΗΠΑ θα έχουν πρόσβαση στο νησί Balabac, το νοτιότερο νησί του Palawan.

Οι νέες τοποθεσίες ανεβάζουν το συνολικό αριθμό βάσεων στις Φιλιππίνες στις οποίες μπορούν να εναλλάσσουν δυνάμεις οι ΗΠΑ σε εννέα. Η επέκταση στις Φιλιππίνες είναι ένα σημαντικό βήμα στην προσπάθεια των ΗΠΑ να αναπτύξουν τις στρατιωτικές τους δυνάμεις στην περιοχή για να προετοιμαστούν για ένα μελλοντικό πόλεμο με την Κίνα.

Η επέκταση των ΗΠΑ γίνεται στο πλαίσιο του Διακανονισμού Ενισχυμένης Αμυντικής Συνεργασίας (EDCA), μια συμφωνία που υπέγραψαν η Ουάσιγκτον και η Μανίλα το 2014 για να δώσουν στις ΗΠΑ μεγαλύτερη πρόσβαση στις Φιλιππίνες και να τους επιτρέψουν να κατασκευάσουν στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Η απόφαση του Προέδρου των Φιλιππίνων Ferdinand Marcos Jr. να επιτρέψει στις ΗΠΑ να επεκταθούν αποκλίνει σημαντικά από τις πολιτικές του προκατόχου του, Rodrigo Duterte, ο οποίος απείλησε να καταργήσει το VFA και να διώξει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη χώρα λόγω των αμερικανικών κυρώσεων σε αξιωματούχους των Φιλιππίνων που σχετίζονται με τον πόλεμο των ναρκωτικών της χώρας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail