Με τα κόκκινα δάνεια και τα ακίνητα μόλις αρχίζουμε...

pixabay / qimono
Να μην ξεγελαστεί η κυβέρνηση των εκλογών ότι στην οικονομία όλα θα κινούνται μαγικά, με τα κουπόνια. Οι "δράκοι” θα την περιμένουν από την πρώτη μέρα.

Από: capital.gr - Του Γιώργου Κράλογλου
 
Η αγορά σε όλα τα επίπεδα δεν κρύβει την τρομάρα της. Ξεχωρίζει ήδη καθαρά τη μορφή όσων έρχονται και τα καλύπτουν ακόμη και τα χαρούμενα... της επιτυχίας της οικονομίας με την καλύτερη ανάπτυξη στην Ε.Ε. και τον λιγότερο πληθωρισμό. Με άλλα λόγια,  θα λέγαμε, δεν ξαφνιάζεται.

Ποια αγορά; Των ακινήτων,  κατ αρχήν.΄Εκείνοι που ξέρουν να λένε τα πράγματα με το όνομά τους αφήνουν να εννοηθεί (στις συζητήσεις τους με το σημερινό οικονομικό επιτελείο) ότι έχουμε μερική έως πολύ δυνατή "φούσκα”. Που θα κρατηθεί,  λένε,  μόνο όσο μένουν στο συρτάρι των κυβερνήσεών μας τα γνωστά δελτία και τα κουπόνια.
 
Αλλά δεν σταματούν εκεί. Βάζουν κόκκινες γραμμές σε όλο το Σύμφωνο Σταθερότητας που θα μας υποχρεώσει το Ecofin και η Κομισιόν να δεχθούμε και να υπογράψουμε,  λίγο πριν ή λίγο μετά τις εκλογές.

Και αυτό που θα λέει για την Ελλάδα (των άνω των 400 δισ. χρέους) θα αφορά την έκταση τερματισμού στα παραπέρα ανοίγματα με κουπόνια, δελτία και επιδόματα κάθε είδους.

Και οι αυστηρότατες συστάσεις του Συμφώνου είναι που θα "γεννήσουν” τον πρώτο νέο "δράκο” της οικονομίας στο πρόσωπο της φουρνιάς των νέων κόκκινων δανείων.

Τα οποία λίγο ως πολύ θα κοιτούν ορίζοντα 100.000 περιπτώσεων. Περιπτώσεις όμως που δεν θα παλεύονται από τις Τράπεζες,  αλλά και από τους δανειολήπτες.

Κάνουμε πάλι καταστροφικές προβλέψεις και εκφράζουμε την γκρίνια μας με δημοσιογραφικό τρόπο; Μακάρι να είναι έτσι.

Αυτά όμως που ακόμη και τώρα λέγονται (ανάμεσα στις γραμμές) όσων είναι σε θέση να ξέρουν τη σημασία του νέου Συμφώνου Σταθερότητας  (κάτω από την αυστηρή επίβλεψη και τις αυστηρές γερμανικές γραμμές)  φέρνουν μαύρες μέρες σε εκείνους (όπως εμείς) που έχουν μεγάλα χρέη και ανοικτά δημοσιονομικά,  έστω και με το επιχείρημα των κρίσεων της επιδημίας και της ενέργειας.
 
Τι σημαίνει αυτό; Ότι πάμε σε μεγαλύτερη έλλειψη ρευστότητας (πολύ μεγαλύτερη από εκείνη που είχαμε και το 2022) πράγμα που θα κληθούν να καλύψουν οι Τράπεζες. Αλλά με τι επιτόκια δανεισμού,  ειδικά εκείνα του στεγαστικού. Τα σημερινά επιτόκια φρόνιμο είναι να τα ξεχάσουμε (λένε στην αγορά αυτοί που πάντα μιλάνε έξω από τα δόντια και δεν χαϊδεύουν αυτιά). Να ετοιμαζόμαστε ακόμη και για ψυχρολουσία, προσθέτουν...

Πρόκειται για υπαρκτό σενάριο που βεβαίως και θα παραλάβει στα χέρια της η νέα κυβέρνηση, στην καρδιά των εξελίξεων. Θα πρέπει δε να δώσει άμεσα τις δικές της απαντήσεις. Από την πρώτη μέρα αν είναι δυνατόν.

Πειστικές απαντήσεις, γιατί μετά το προς τα πάνω βάδην... των επιτοκίων δανεισμού, σειρά έχουν τα ακίνητα και γενικά η αγορά ακινήτων που βεβαίως και ξεθάρρεψε με το σημερινό (τρέχον ακόμη) τραπεζικό χρήμα.

Ξεθάρρεψε και προκάλεσε την εντύπωση ότι η Ελλάδα καλοπουλιέται και δεν ξεπουλιέται... Εντύπωση ορθή αν σκεπάσεις (με μαύρη πλερέζα…) όλα τα κόκκινα δάνεια. ΄Όχι μόνο εκείνα που έχουν συσσωρευθεί, αλλά και τα άλλα που έρχονται...

Αν δεν τα σκεπάσεις οφείλεις να απαντήσεις σε ακόμη δύο (κρισιμότατα) ερωτήματα. Θα συμφωνήσουν οι τράπεζες σε λύσεις για τα σίγουρα νέα κόκκινα δάνεια που έρχονται όταν θελήσεις να βάλεις και το "πολιτικό σου χεράκι” στους πλειστηριασμούς (ειδικά της πρώτης κατοικίας). Και αν δεν συμφωνήσουν (το πλέον πιθανό) τι θα σημάνει για την οικονομία σου η "φούσκα” των ακινήτων που θα κάνει πάταγο στον τόπο μας γιατί θα συμπαρασύρει τα ενοίκια, αφού θα σου είναι αδύνατο (λόγω Συμφώνου Σταθερότητας) να καλύψεις κενά με νέα κουπόνια και δελτία...

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail