Η Πολωνία είναι η Τουρκία της Ανατολικής Ευρώπης - Ο Ζελένσκι άναψε πράσινο φως για τις επιδιώξεις της;

Ο Ουκρανός Πρόεδρος μόλις έδωσε το πράσινο φως για την πολωνική εισβολή στην Ουκρανία. Ναι, η Βαρσοβία έχει λάβει την άτυπη έγκριση να εισέλθει στη Δυτική Ουκρανία. Η Πολωνία, ένα έθνος πλούσιο σε πολιτισμό και ιστορία, έχει θέσει ως στόχο της να κυριαρχήσει στη γεωπολιτική σκηνή. Η Πολωνία έπαιξε εδώ και καιρό σημαντικό ρόλο στην επιρροή του πολιτικού τοπίου της ηπείρου χάρη στην πλεονεκτική θέση της στο σταυροδρόμι της Ευρώπης.

Ansh Pandey - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Προκειμένου να ενισχύσει τη θέση της ως περιφερειακού και παγκόσμιου ηγέτη, η Πολωνία ακολούθησε πρόσφατα μια φιλόδοξη ατζέντα εξωτερικής πολιτικής.

Η Πολωνία είναι σταθερή στην υποστήριξή της στο στρατιωτικό δυναμικό της Ουκρανίας, με τον Πρόεδρο Andrezj Duda να τονίζει τη σημασία των εγγυήσεων ασφαλείας. Αυτή η υπόσχεση δεν είναι κενή ρητορική. Η Πολωνία έχει ήδη υποσχεθεί τα άρματα μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία και πρόσφατα έχει δεσμεύσει επιπλέον μαχητικά αεροσκάφη MiG-29 από τη σοβιετική εποχή.

Στον τομέα της πολιτικής, οι φιλοδοξίες της Πολωνίας δεν περιορίζονται απλώς στην καθιέρωση της θέσης της ως μεγάλου γεωπολιτικού παράγοντα. Η υποστήριξη της χώρας προς την Ουκρανία είναι σταθερή και βρίσκεται σταθερά στην πρώτη γραμμή των προσπαθειών για την προμήθεια όπλων στη γείτονά της.

Η Πολωνία, ωστόσο, έχει ένα όνειρο που ξεπερνά την πολιτική και έχει αιχμαλωτίσει τη φαντασία της εδώ και χρόνια: τη διεύρυνση των συνόρων της. Οι βαθιές φιλοδοξίες για ανάπτυξη, φιλοδοξία και επιδίωξη αριστείας στην Πολωνία εκφράζονται σε αυτό το όνειρο.

Και για αυτό, έχει συχνά βάλει στο μάτι την Ουκρανία. Και μάντεψε τι; Φαίνεται ότι η Ουκρανία και η Πολωνία έχουν επιτέλους καταλήξει σε κοινή συναίνεση. Όλοι γνωρίζουμε πως για να νικήσει τη Ρωσία, ο Ζελένσκι μπορεί να φτάσει σε οποιοδήποτε βαθμό και η απόγνωσή του να σύρει το ΝΑΤΟ στο πεδίο μάχης της Ουκρανίας, κάτι που θα μπορούσε πολύ σύντομα να εκπληρωθεί από την Πολωνία.

Ζελένσκι θέλει μια εκτεταμένη Πολωνία!

Σύμφωνα με διάφορα μέσα ενημέρωσης , ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βλαντιμίρ Ζελένσκι συναντήθηκε με τον Πολωνό ομόλογό του Andrzej Duda στη Βαρσοβία, κατά τη διάρκεια της πρώτης επίσημης επίσκεψής του στην Πολωνία από την έναρξη των εχθροπραξιών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας τον Φεβρουάριο του 2022.

Η πρώτη επίσημη επίσκεψη του Ουκρανού προέδρου Βλαντιμίρ Ζελένσκι στην Πολωνία από την έναρξη των εχθροπραξιών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας το 2022 ήταν μια σημαντική περίσταση.

Κατά τη συνάντησή τους, ο Ζελένσκι εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς την Πολωνία, δηλώνοντας: «Σταθήκατε πλάι μας ώμο με ώμο και είμαστε ευγνώμονες για αυτό. Δεν πρέπει να υπάρχουν σύνορα από πολιτική, οικονομική και –ιδιαίτερα σημαντική– ιστορική άποψη» μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Πολωνός πρόεδρος, Andrzej Duda, αναγνώρισε την ευγνωμοσύνη του Zelensky και τόνισε τη σημασία της ενίσχυσης του στρατιωτικού δυναμικού της Ουκρανίας μέσω πρόσθετων εγγυήσεων ασφαλείας.

Η υπόσχεση υποστήριξης από την Πολωνία δεν σταμάτησε εκεί. Ο Ντούντα υποσχέθηκε επίσης να στείλει όλα τα Πολωνικά μαχητικά αεροσκάφη MiG-29 στην Ουκρανία «στο μέλλον», βασιζόμενη στην προηγούμενη δέσμευσή τους για 14 από αυτά τα σοβιετικά αεροσκάφη.
Λίγη κουβέντα για την ιστορία

Αυτό δεν είναι κρυφό, πως η Δυτική Ουκρανία έχει πολλά εδάφη που κάποτε ήταν μέρος της Πολωνίας. Για αιώνες, αρκετά εδάφη της δυτικής Ουκρανίας αποτελούσαν μέρος της Πολωνο-Λιθουανικής Κοινοπολιτείας, μιας τεράστιας αυτοκρατορίας που εκτείνεται σε μεγάλο μέρος της Ανατολικής Ευρώπης.

Ωστόσο, πολλές από αυτές τις περιοχές διοικούνταν από διάφορα ξένα έθνη, όπως η Ρωσία και η Αυστροουγγαρία, μετά τη διχοτόμηση της Πολωνίας στα τέλη του 18ου αιώνα. Ο Πολωνο-Ουκρανικός Πόλεμος, που ξέσπασε στον απόηχο του Α' Παγκοσμίου Πολέμου και είχε ως αποτέλεσμα την ίδρυση της Δεύτερης Πολωνικής Δημοκρατίας, έφερε νέες δυσκολίες και αλλαγές σε αυτόν.

Όμως, αυτή η φορά χαρακτηρίστηκε από ένταση και εχθρότητα, συμπεριλαμβανομένου του Ολοκαυτώματος που διέπραξαν Ουκρανοί εθνικιστές εναντίον των Πολωνών στη Βολυνία κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Δεδομένου ότι η Ουκρανία κατέχει επί του παρόντος αυτά τα πολωνικά εδάφη, η κοινή ιστορία τους έχει αφήσει μια λεπτή ισορροπία μεταξύ συνεργασίας και εντάσεων.

Αυτός είναι πρωτίστως ο λόγος που η ρωσική ηγεσία συνεχίζει να προβάλλει ανησυχητικούς ισχυρισμούς σχετικά με τα υποτιθέμενα σχέδια της Πολωνίας να προσαρτήσει εδάφη στη δυτική Ουκρανία. Ο διευθυντής της Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών (SVR) Σεργκέι Ναρίσκιν είναι ο τελευταίος που απηχεί αυτόν τον ισχυρισμό, αλλά δεν είναι μόνος.

Η ιδέα ότι η Πολωνία απορροφά την Ουκρανία έχει εμφανιστεί πρόσφατα αρκετές φορές, σύμφωνα με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, και ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας Νικολάι Πατρούσεφ εξέφρασε ανησυχία για τις «κινήσεις της Βαρσοβίας να καταλάβει δυτικά ουκρανικά εδάφη».

Αν και αυτοί οι ισχυρισμοί είναι παράλογοι και αβάσιμοι, χρησιμεύουν ως ανησυχητική υπενθύμιση της αστάθειας και του απρόβλεπτου που υπάρχει στην περιοχή. Αυτές οι δηλώσεις των Ρώσων ηγετών χτυπούν την Πολωνο-Ουκρανική σχέση σαν στιλέτο, θολώνοντας κάθε βήμα προς την ειρήνη και την σταθερότητα με καχυποψία και δυσπιστία.

Και ειλικρινά, δεν μπορείτε να εμπιστευτείτε την Πολωνία όσον αφορά τα συμφέροντά της. Η Πολωνία είναι γνωστή για το ότι παίζει ένα παιχνίδι διπλής όψης. Από τη μια πλευρά, η Πολωνία επικρίνει ανοιχτά συμμάχους όπως οι ΗΠΑ και η Ρωσία. Ενώ, από την άλλη πλευρά, φαίνεται συχνά να χορεύει ή να συνεννοείται μαζί τους κρυφά. Η Πολωνία είναι βασικά η Τουρκία της Ανατολικής Ευρώπης.
ο κέρδος του Ζελένσκι;

Τώρα , τίθεται εδώ το ερώτημα: τι θα κερδίσει η Ουκρανία εάν η Πολωνία επιθυμεί να προσαρτήσει τη Δυτική Ουκρανία; Η απάντηση είναι ένα άμεσο μέτωπο για έναν πόλεμο μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky αναγνωρίζει ότι δεν μπορεί να σταθεί μπροστά στην επιθετικότητα της Ρωσίας. Με σαφή κατανόηση της σημασίας της συλλογικής ασφάλειας, ο Ζελένσκι εξέφρασε την έντονη επιθυμία του να ενταχθεί η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ.

Με το να γίνει μέλος της συμμαχίας, η Ουκρανία θα αποκτούσε πρόσβαση σε ένα ισχυρό δίκτυο στρατιωτικής και διπλωματικής υποστήριξης, ενισχύοντας τη θέση και την ικανότητά της να αμύνεται έναντι της ρωσικής επιθετικότητας. Και η Πολωνία είναι μέλος του ΝΑΤΟ.

Αν θυμάται κανείς, μόλις πριν από λίγους μήνες, η Ουκρανία εκτόξευσε έναν πύραυλο στο πολωνικό έδαφος και έριξε την ευθύνη στη Ρωσία, ώστε να γίνει επίκληση του άρθρου 5 του ΝΑΤΟ.

Ο Ουκρανός δικτάτορας ήταν πρόθυμος να προκαλέσει το ΝΑΤΟ σε άμεση σύγκρουση και έτσι, τώρα ο Ζελένσκι έχει προσφέρει στην Πολωνία να κάνει ό,τι θέλει. Μια παραχώρηση, μια συμφωνία που θα μπορούσε τελικά να μετατραπεί σε πόλεμο ΝΑΤΟ-Ρωσίας για την Ουκρανία.

Πηγή- odessa-journal.com

Φαίνεται ότι ο Μεντβέντεφ ήταν ευδιάκριτος όταν μοιράστηκε αυτόν τον χάρτη στο κανάλι του στο Telegram, δίνοντας έμφαση στο μέλλον της Ουκρανίας. Η Πολωνία φαίνεται πως έχει στραμμένο το βλέμμα της στην ανάκτηση των πολωνικών εδαφών και οι δηλώσεις του Ζελένσκι αποτελούν σαφή ένδειξη ότι αυτό θα μπορούσε να είναι πραγματικότητα στο άμεσο μέλλον. Ετοιμαστείτε, γιατί μια μνημειώδης αλλαγή στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας είναι προ των πυλών.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail