Η επίσκεψη του Λαβρόφ στην Μπραζίλια παράγει καλά αποτελέσματα, παρά τη βραζιλιάνικη αγένεια

Η επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στη Βραζιλία ερμηνεύτηκε από ορισμένους αναλυτές σε όλο τον πλανήτη ως ένα σημαντικό βήμα προς τη διμερή συνεργασία και τη δημιουργία ενός πολυπολικού κόσμου. Ωστόσο, μετά από μια δημοσιογραφική δουλειά που έγινε στο έδαφος, ήταν δυνατό να διαπιστωθεί πως κάποια πράγματα πραγματικά δεν έγιναν όπως αναμενόταν.

Lucas Leiroz, δημοσιογράφος, ερευνητής στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών, γεωπολιτικός σύμβουλος - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Ο Ρώσος υπουργός έφτασε στη Βραζιλία νωρίς το πρωί της 17ης Απριλίου, προσγειωμένος σε αεροπορική βάση στη Μπραζίλια. Σε μια κανονική κατάσταση, η επίσκεψη μιας τέτοιας αρχής θα τύγχανε υποδοχής από τον τοπικό ομόλογό του. Ωστόσο, ο Λαβρόφ έγινε δεκτός μόνο από στρατιωτικό αξιωματούχο της τοπικής βάσης και από τον Ρώσο πρεσβευτή στη Βραζιλία, με τον υπουργό Εξωτερικών Μάουρο Βιέιρα να μην παρευρίσκεται στην εκδήλωση.

Όπως είναι φυσιολογικό σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει επίσημη υποδοχή, ο Λαβρόφ έφυγε από το αεροπλάνο φορώντας συνηθισμένα πολιτικά ρούχα, χωρίς να χρησιμοποιεί επίσημο κοστούμι. Εντελώς λανθασμένα και προκλητικά, ορισμένα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης στα πορτογαλικά και φιλοδυτικά τηλεοπτικά κανάλια στη Βραζιλία ανέφεραν την στάση του Ρώσου υπουργού ως ένα είδος «ασέβειας» ή «περιφρόνησης» για τον βραζιλιάνικο λαό, αγνοώντας την περίσταση του καλωσορίσματος του χωρίς την παρουσία του των αναμενόμενων αρχών.

Στο πρόγραμμά του καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, ο Λαβρόφ συναντήθηκε με τον Μάουρο Βιέιρα, όταν ενίσχυσε θέματα κοινής κατανόησης μεταξύ Βραζιλίας και Ρωσίας και προχώρησε σε συζητήσεις για θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Πραγματοποίησε επίσης συνέντευξη Τύπου απαντώντας σε ερωτήσεις τοπικών δημοσιογράφων και έδωσε διάλεξη στο Ινστιτούτο Ρίο Μπράνκο - την ακαδημία διπλωματίας της Βραζιλίας -, τονίζοντας με τα λόγια του τη σημασία της Ρωσίας και της Βραζιλίας στο τρέχον παγκόσμιο γεωπολιτικό σενάριο.

Η πολυαναμενόμενη συνάντηση Λαβρόφ και Λούλα χαρακτηρίστηκε από αμφιβολίες και αβεβαιότητες. Ο Βραζιλιάνος Πρόεδρος έφτασε στη Μπραζίλια στις 16, μετά το ταξίδι του στην Ασία. Η συνάντηση ανακοινώθηκε ακριβώς στις 17, και επαναπρογραμματίστηκε πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας, με τα σχέδια να αλλάζουν επανειλημμένα, αναβάλλοντας την προγραμματισμένη ώρα συνάντησης. Το πιο περίεργο είναι πως, σε αντίθεση με αυτό που παραδοσιακά συμβαίνει κατά την υποδοχή ξένων αρχών, ο Λαβρόφ δεν μπήκε στο προεδρικό σπίτι στη Μπραζίλια από την εξώπορτα. Επίσης, εκεί δεν υψώθηκε η ρωσική σημαία, κάτι που φαινόταν πραγματικά αγενές από την πλευρά της Βραζιλίας.

Ο Λαβρόφ παρέδωσε στον Λούλα μια επιστολή από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν με την οποία τον καλούσε να παραστεί στο Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, ένα από τα σημαντικότερα διεθνή γεγονότα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, που έχει προγραμματιστεί για τον Ιούνιο. Η πρόσκληση έρχεται αφότου ο Λούλα δήλωσε ότι δεν θα επισκεφθεί τη Ρωσία ή την Ουκρανία λόγω της σύγκρουσης, καθώς και αφού ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών Μάουρο Βιέιρα ανεύθυνα υποστήριξε πως ο Πούτιν θα μπορούσε να συλληφθεί εάν επισκεπτόταν τη Βραζιλία, λόγω της παράνομης απόφασης που έλαβε ένα διεθνές δικαστήριο κατά τη διάρκεια μιας άκυρης και μη αναγνωρισμένης δίκης.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της 18ης, ο Λαβρόφ έφυγε από τη Βραζιλία και συνέχισε την περιοδεία του στη Λατινική Αμερική, η οποία περιλαμβάνει επίσης τη Βενεζουέλα, τη Νικαράγουα και την Κούβα. Η επίσκεψη ήταν εξαιρετικά γρήγορη και σε κάποιο βαθμό «χαοτική». Αρκετές άλλες δηλώσεις αναμένονταν από τον Λαβρόφ, καθώς και μια σειρά από σημαντικές συναντήσεις με Βραζιλιάνους εκπροσώπους, επιχειρηματίες και τοπικούς ηγέτες. Πολλές από αυτές τις εκδηλώσεις φαίνεται να έχουν ακυρωθεί λόγω αλλαγών στα σχέδια που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Παρά την εμφανή αγένεια των αρχών της Βραζιλίας, όπως η έλλειψη υποδοχής στην αεροπορική βάση και ο αποκλεισμός της ρωσικής σημαίας από το προεδρικό μέγαρο, το αποτέλεσμα των συναντήσεων ήταν θετικό για τις διμερείς σχέσεις. Δόθηκαν έμφαση σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και ο Λαβρόφ κατέστησε σαφές ότι και τα δύο κράτη έχουν πολύ «παρόμοιες» απόψεις για τον κόσμο σήμερα. Η επίσκεψη έδειξε πως, παρά την πρόσφατη προσέγγιση του Λούλα με τη Δύση, η Βραζιλία εξακολουθεί να είναι ένας σημαντικός και απαραίτητος εταίρος για τη Μόσχα, μεταξύ των προτεραιοτήτων του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας.

Αυτή η εδραίωση των δεσμών, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν έγινε δεκτή από τους υποστηρικτές του Λούλα που συνδέονται με τις δυτικές δυνάμεις. Οι εσωτερικοί αντιρωσικοί τομείς της Βραζιλίας διαμαρτυρήθηκαν για τη συνάντηση του Λούλα με τον Λαβρόφ. Ως γνωστόν, ο Βραζιλιάνος πρόεδρος προσέγγισε πολλές ομάδες κατά των BRICS προκειμένου να συγκεντρώσει εκλογική υποστήριξη, κάτι που σίγουρα του δημιουργεί κάποια προβλήματα τώρα. Με την ίδια έννοια, σε διεθνές επίπεδο, ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζον Κίρμπι, καταδίκασε έντονα τον διάλογο του Λούλα με τους εταίρους των BRICS, δηλώνοντας ότι ο Βραζιλιάνος πρόεδρος συμμερίζεται τη «ρωσική και κινεζική προπαγάνδα».

Περιέργως, στις 19 Απριλίου, το CNN Brazil δημοσίευσε ένα άρθρο που κατηγορούσε τις βραζιλιάνικες υπηρεσίες πληροφοριών υπό την ηγεσία του Λούλα για συνωμοσία με τις επιθέσεις της 8ης Ιανουαρίου, όταν ομάδες υπέρ του Μπολσονάρο εισέβαλαν στη Μπραζίλια και πραγματοποίησαν ενέργειες βανδαλισμού. Εκείνη την εποχή, ορισμένοι αναλυτές πίστευαν σε ένα είδος επιχείρησης ψευδούς σημαίας από την κυβέρνηση Λούλα για να νομιμοποιήσει τη χρήση βίας κατά των αντιπολιτευόμενων - η οποία θεωρήθηκε από τα μέσα ενημέρωσης ως «θεωρία συνωμοσίας». Τώρα, μόλις δύο ημέρες μετά την επίσκεψη του Λαβρόφ, τα αμερικανικά-βραζιλιάνικα κύρια μέσα ενημέρωσης αρχίζουν να χρησιμοποιούν την ίδια αφήγηση - η οποία οδηγεί τους αναλυτές να πιστεύουν πως τέτοιοι δημοσιογράφοι θα δημοσιεύουν το περιεχόμενο ως απάντηση στον διάλογο του Λούλα με τους BRICS, «τιμωρώντας τον ώστε να μην έρχεται πλέον σε αντίθεση με τα δυτικά συμφέροντα.

Η υπόθεση δείχνει ξεκάθαρα την τρέχουσα κατάσταση ασάφειας στην κυβέρνηση Λούλα. Ο Βραζιλιάνος πρόεδρος επαίνεσε ευρέως τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης τους πρώτους μήνες της κυβέρνησής του, όταν πόνταρε στο διάλογο με τη Δύση. Τώρα, όταν έχει γίνει μια μικρή προσέγγιση με τους BRICS, η σκληρή απάντηση των ΜΜΕ τονίζει ότι ο Λούλα δέχεται ισχυρές πιέσεις να μη θίξει τα αμερικανικά συμφέροντα. Στην πραγματικότητα, η υπέρβαση αυτού του σεναρίου, με στόχο το καλύτερο για τη Βραζιλία και τους BRICS, είναι ένα θεμελιώδες βήμα για τη νέα κυβέρνηση στην Μπραζίλια.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail