Πολωνός καθηγητής: Αφού Γερμανία - Γαλλία ευθυγραμμίζονται με την Κίνα, οι ΗΠΑ να στηρίξουν την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη

pixabay / expresselblag
Freepen.gr -  Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Βαρσοβίας Tomasz Grosse είναι της γνώμης πως η τρέχουσα τριήμερη επίσκεψη του Πολωνού πρωθυπουργού Mateusz Morawiecki στις ΗΠΑ δείχνει ότι η Πολωνία ενεργεί για λογαριασμό ολόκληρης της περιοχής της Κεντρικής Ευρώπης.

Ο Grosse, μεταδίδει το tvp.info, είπε ότι πιστεύει πως αυτό δεν είναι μόνο ζήτημα ασφάλειας, αλλά και της Πρωτοβουλίας Three Seas, ένα τεράστιο επενδυτικό σχέδιο που περιλαμβάνει χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Ο καθηγητής υποστηρίζει ότι εάν οι ΗΠΑ υποστηρίξουν το έργο, θα μπορούσε να επιτρέψει σε αυτήν την περιοχή της Ευρώπης να ανεξαρτητοποιηθεί από τη Δυτική Ευρώπη, η οποία, όπως δείχνει η επίσκεψη Μακρόν στην Κίνα, απομακρύνεται από την Ουάσιγκτον. Η απομάκρυνση του Μακρόν από τις ΗΠΑ, πιστεύει ο καθηγητής, είναι μια πράξη απιστίας και αχαριστίας, δεδομένου του τι έκαναν οι ΗΠΑ για τη Δυτική Ευρώπη κατά τη διάρκεια και μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η επίσκεψη του Morawiecki στις ΗΠΑ έρχεται αμέσως μετά την επίσκεψη του Μακρόν και της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο Πεκίνο.

«Ακόμη και αν ο χρόνος αυτών των επισκέψεων ήταν συμπτωματικός, καταδεικνύουν τη διαίρεση που υπάρχει εντός της ΕΕ, η οποία βασίζεται στη γεωπολιτική και έχει ενισχυθεί από τον πόλεμο στην Ουκρανία», υποστηρίζει ο καθηγητής Grosse.

Ο Πολωνός ακαδημαϊκός είπε ότι πιστεύει πως η Γερμανία και η Γαλλία θέλουν να οικοδομήσουν στρατηγική αυτονομία για την Ευρώπη ευθυγραμμίζοντας ουσιαστικά τους εαυτούς τους ενάντια στην Ουάσιγκτον. Ελπίζουν να ενισχύσουν τους δεσμούς με την Κίνα, ώστε η Κίνα να πιέσει τη Ρωσία για ανακωχή στην Ουκρανία, δημιουργώντας έτσι μια ευκαιρία για την επιστροφή των εργασιών ως συνήθως με το Κρεμλίνο.

«Οι περισσότερες δυτικές εταιρείες έχουν παραμείνει στη Ρωσία, επομένως οι εμπορικοί δεσμοί εξακολουθούν να υπάρχουν», δήλωσε ο Grosse.

Ο καθηγητής λέει ότι είναι μάλλον περίεργο το πόσο εύκολα η Ευρώπη επιτρέπει στον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ να μπει μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ, κάτι που λέει πως είναι εξαιρετικό δεδομένης της σύγκρουσης αξιών μεταξύ Κίνας και Ευρώπης που δεν υπάρχει σε σχέση με τις ΗΠΑ.

Αυτές είναι «αξίες για τις οποίες η ΕΕ κατηγορεί την Πολωνία ότι παραβιάζει», είπε ο καθηγητής.

Ο Grosse δήλωσε πως η προϋπόθεση για την επιτυχία της Ευρώπης μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν η παγκοσμιοποίηση που οδηγήθηκε και διευκολύνθηκε από τις ΗΠΑ.

Ο Πολωνός καθηγητής υποστηρίζει ότι αυτές οι νέες γεωπολιτικές εξελίξεις είναι ο λόγος που οι ΗΠΑ πρέπει να καταλήξουν στο συμπέρασμα πως η Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη είναι πολύ πιο κοντά στα συμφέροντα των ΗΠΑ από τη Γαλλία και τη Γερμανία, κάτι που θα οδηγήσει στην αλλαγή της στάσης της Ουάσιγκτον απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Οι Αμερικανοί πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι εάν θέλουν να υλοποιήσουν τα συμφέροντά τους, πρέπει να στηρίξουν την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη», είπε ο καθηγητής. Αυτό, επιμένει, δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο σε θέματα ασφάλειας. Σημείωσε πώς ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε την Πρωτοβουλία των Τριών Θαλασσών, αλλά είπε ότι δεν ήταν αρκετά ουσιαστική για να επιτρέψει στην περιοχή να γίνει ανεξάρτητη από τη Δυτική Ευρώπη.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail