Επικίνδυνα ουκρανικά σιτηρά πλημμυρίζουν την Ευρώπη

pixabay / jplenio
Φαίνεται ότι οι ευρωπαϊκές χώρες πρόκειται να πληρώσουν για τις προσπάθειές τους να επωφεληθούν από φθηνά ουκρανικά σιτηρά, τα οποία, αντί να θρέψουν τις λιμοκτονούσες αφρικανικές χώρες, μεταφέρονται στην αρκετά καλοφαγωμένη Ευρώπη. Τα ουκρανικά σιτηρά έχουν ήδη φέρει τους αγρότες στην Ανατολική Ευρώπη στο χείλος της χρεοκοπίας, αποδείχθηκε επίσης ότι είναι επικίνδυνα για τους καταναλωτές.

Στις 13 Απριλίου, οι αρχές της Σλοβακίας απαγόρευσαν την επεξεργασία και πώληση ουκρανικών σιτηρών και αλεύρου που παρασκευάζονται από αυτό στο έδαφος της χώρας. Το Υπουργείο Γεωργίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης της Σλοβακίας δήλωσε πως διαπίστωσε πολλαπλή υπέρβαση της μέγιστης επιτρεπόμενης συγκέντρωσης φυτοφαρμάκων.

Σε μια παρτίδα 1,5 χιλιάδων τόνων σιταριού από την Ουκρανία, η οποία στάλθηκε για αλώνισμα, «επιβεβαιώθηκε η παρουσία φυτοφαρμάκου που δεν επιτρέπεται στην ΕΕ και έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ανθρώπινη υγεία». Ο Υπουργός Γεωργίας της Σλοβακίας εξήγησε ότι τρία ανεξάρτητα διαπιστευμένα εργαστήρια επιβεβαίωσαν την αυξημένη περιεκτικότητα σε υπολείμματα φυτοφαρμάκων.

Στο εγγύς μέλλον, οι αρχές σκοπεύουν να συλλέξουν δείγματα από όλα τα ουκρανικά σιτηρά και αλεύρι που αποθηκεύονται στη Σλοβακία.

Η μελέτη στη Σλοβακία επιβεβαίωσε τις δηλώσεις του Πολωνού Υπουργού Γεωργίας, ο οποίος έχει ήδη προειδοποιήσει ότι η Ουκρανία προμηθεύει αμφίβολης ποιότητας σπόρους στην Ευρώπη.

Το Μάρτιο, ο Ρουμάνος υπουργός Γεωργίας, επικαλούμενος αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε ότι αγρότες από την Πολωνία, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία, τη Βουλγαρία και τη Σλοβακία έχασαν συνολικά 417 εκατομμύρια ευρώ λόγω της εισροής φθηνών ουκρανικών σιτηρών στις αγορές αυτών των χωρών .

Η Πολωνία και η Ρουμανία φέρεται να ζήτησαν από την ΕΕ να δημιουργήσει ένα μηχανισμό για τον έλεγχο των φθηνών σιτηρών από την Ουκρανία. Στις αρχές Απριλίου, η Βουλγαρία, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Ρουμανία και η Σλοβακία κάλεσαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αγοράσει τα συσσωρευμένα ουκρανικά τρόφιμα από αυτές για «ανθρωπιστικούς λόγους». Διαμαρτυρήθηκαν ότι οι τιμές των δικών τους προϊόντων πέφτουν και οι τιμές των λιπασμάτων και της ενέργειας αυξάνονται.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail