pixabay / dendoktoor |
Rachel Marsden - rachelmarsden.com / Παρουσίαση Freepen.gr
Θυμάστε όλη τη συζήτηση για το πόσο κρίσιμο ήταν να αποσταλούν ουκρανικά και ρωσικά σιτηρά από τη χώρα για να ταΐσουν τους πεινασμένους στην Αφρική και την Ασία; Λοιπόν, αποδεικνύεται πως η ΕΕ χρησιμοποίησε τη φιλανθρωπική αποστολή τροφίμων για να γεμίσει το δικό της ψυγείο – και όλα αυτά εις βάρος των δικών της αγροτών.
Ενώ ουκρανικά σιτηρά ξεχύνονται στην ΕΕ, τα ρωσικά σιτηρά και λιπάσματα που προορίζονται για την Αφρική έχουν μπλοκαριστεί από δυτικές κυρώσεις που επηρεάζουν τη ναυτιλία, την ασφάλιση και τις πληρωμές μέσω του συστήματος SWIFT από το οποίο έχει αφαιρεθεί η Ρωσική Αγροτική Τράπεζα. Και παρόλο που μόνο το ήμισυ της συμφωνίας για τα σιτηρά εκτελείται ενεργά – όσο ανεπαρκώς και επιζήμια – τα Ηνωμένα Έθνη φαίνονται απρόθυμα να παρέμβουν για να διορθώσουν τη δική τους πρωτοβουλία.
Μετά από όλα τα δυτικά μαργαριτάρια, η Ρωσία συμφώνησε σε μια συμφωνία πέρυσι με τη Δύση για να εξασφαλίσει τις εξαγωγές ρωσικών και ουκρανικών σιτηρών από την περιοχή μέσω της Μαύρης Θάλασσας. Αρχίζει όμως να φαίνεται ότι όλη η ιστορία ήταν απλώς ένα πρόσχημα για να μπουν περισσότερα ουκρανικά σιτηρά στην ΕΕ, με τις αφρικανικές χώρες να λαμβάνουν μόλις 1-2% η καθεμία, σύμφωνα με τα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών για την Πρωτοβουλία για τα Σιτάρια της Μαύρης Θάλασσας.
Μέχρι πρόσφατα, όποιος υπονοούσε ακόμη πως τα ουκρανικά σιτηρά κατευθύνονταν σε μεγάλο βαθμό προς την ΕΕ κατηγορούνταν για διακίνηση παραπληροφόρησης. Ήδη από τον Ιούλιο του 2022, οι Πολωνοί αγρότες ανησυχούσαν ότι, επειδή το 80% των σιτηρών που προέρχονταν από την Ουκρανία περνούσε από τη χώρα τους, κινδύνευε να διαρρεύσει στην πολωνική αγορά. Αλλά εκείνη την εποχή, ο Πολωνός Υπουργός Γεωργίας είπε ότι οποιεσδήποτε προτάσεις για ουκρανικά σιτηρά που καταλήγουν στην πολωνική αγορά ήταν αποτέλεσμα «πληροφοριακού χάους και διάδοσης ψευδών πληροφοριών». Η ζημιά για τους Πολωνούς αγρότες αποδείχτηκε τόσο αληθινή είδηση που ο ίδιος υπουργός Γεωργίας έχει τώρα παραιτηθεί για την οργή των αγροτών και η ΕΕ πετάει τώρα πραγματικά μετρητά ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ για το πρόβλημα που δημιούργησαν για τους εαυτούς τους.
Αφήστε την ΕΕ να διαχειριστεί το φαγητό που παρασκευάζεται σε μια καταστροφή. Λοιπόν, για όλους, εκτός ίσως από την Ισπανία, η αποδέκτης του 16% όλων των αποστολών σιτηρών στο πλαίσιο της συμφωνίας, η οποία φέρεται να το χρησιμοποιεί για να αυξήσει την παραγωγή και τις εξαγωγές χοιρινού κρέατος ταΐζοντας την τροφή που προορίζεται για τον άνθρωπο σε ισπανικούς χοίρους.
Άλλοι αγρότες της ΕΕ χρειάζονται τώρα προγράμματα διάσωσης. «Πρόκειται για υποστήριξη προς τους αγρότες που πλήττονται από την αύξηση των εισαγωγών από την Ουκρανία, όχι για τις συνέπειες του πολέμου», δήλωσε ο Επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ Janus Wojciechowski. «Έχουμε «απόθεμα» για την κρίση και χρησιμοποιήσαμε μόνο 56 εκατ. ευρώ για τη συγκεκριμένη κατάσταση». Τι ευκαιρία! Μόνο μερικές δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ για να διορθωθεί ένα εντελώς αυτοδημιούργητο πρόβλημα. Μια ακόμη ηχηρή επίδειξη ικανότητας από τους μεγαλόψυχους γραφειοκράτες των Βρυξελλών.
Υπήρχαν κραυγαλέα ενδείξεις εδώ και μήνες ότι το σχέδιο οδηγούσε προς την καταστροφή. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επεσήμανε τον Ιανουάριο πως το 44% των ουκρανικών σιτηρών καταλήγει στην ΕΕ. Και με τα δικά τους σιτηρά να έχουν υποτιμηθεί ως αποτέλεσμα των πλημμυρισμένων αγορών τους, οι Ευρωπαίοι αγρότες δε φαίνονται χαρούμενοι που έγιναν άθελά τους μάρτυρες για την Ουκρανία. Έχουν απωθηθεί από τις δικές τους αγορές προκειμένου να κρατήσουν μετρητά από τις πωλήσεις σιτηρών που ρέουν στο Κίεβο. «Στην πραγματικότητα, οι τιμές στις τοπικές / περιφερειακές αγορές έχουν μειωθεί προκαλώντας σημαντικό αντίκτυπο στο εισόδημα των αγροτών. Η Επιτροπή δεν αντιδρά αρκετά γρήγορα. Τα μέλη μας είχαν ήδη επισημάνει τις ανησυχίες για διαταραχές της αγοράς πέρυσι», δήλωσε ο Paulo Gouveia, επικεφαλής σύμβουλος πολιτικής για τον ευρωπαϊκό συνεταιρισμό αγροτών, Copa-Cogeca.
Προφανώς, οι αγρότες απλώς δεν εκτιμούν πολύ τον χρόνο που χρειάστηκαν οι Βρυξέλλες για να συγκεντρώσουν τον τεράστιο σωρό μετρητών που απαιτούνται για να μετριαστεί η πολιτική τους καταστροφή καθώς γύριζε πίσω και προσγειώθηκε στους πολίτες και την οικονομία της ΕΕ. Η Πολωνία, η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Ουγγαρία και η Σλοβακία έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τον αντίκτυπο της υπερκατανάλωσης σιτηρών. «Έχουμε αποδείξει μέσω στατιστικών στοιχείων και αριθμών ότι οι Ούγγροι αγρότες υφίστανται πράγματι τεράστιες απώλειες λόγω των σιτηρών που περνούν από τη λωρίδα αλληλεγγύης παραμένοντας στην Ουγγαρία αντί να φτάσουν στον προορισμό τους», δήλωσε ο Ούγγρος υπουργός Γεωργίας Istvan Nagy.
Ο Nagy λέει πως οι Ούγγροι αγρότες έχουν χάσει έως και το 37% του εισοδήματός τους λόγω των ουκρανικών σιτηρών, μειώνοντας την τιμή της τοπικής προσφοράς. Ωστόσο, η ΕΕ αρχικά αρνήθηκε τα αιτήματα της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας για βοήθεια και μόλις πρόσφατα εξέτασε έναν ακόμη γύρο αποζημίωσης που να τις περιλαμβάνει. Ο Nagy περιέγραψε την αρχική επιλογή αποκλεισμού τους ως πολιτική, παρόλο που η Σλοβακία από τότε έχει προκαλέσει ανησυχίες για την υγεία που σχετίζονται με ευρήματα μη εγκεκριμένων φυτοφαρμάκων στο ουκρανικό σιτάρι. Και τώρα οι Βρυξέλλες ανταποκρίνονται στις ανησυχίες τους με άλλα 100 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία είναι μετρητά για την ΕΕ σε σύγκριση με τα δισεκατομμύρια που πετάει τακτικά.
Όλη αυτή η πλημμύρα της ΕΕ με ουκρανικά σιτηρά θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν απλώς είχε διασφαλίσει ότι τα σιτηρά θα χρησιμοποιηθούν για τον δηλωμένο σκοπό τους. Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλάιντμιρ Πούτιν προειδοποιούσε όλο αυτό το διάστημα πως το φαγητό δεν κατευθύνονταν σωστά. «Από την 1η Αυγούστου 2022 έως τις 20 Μαρτίου 2023, 827 πλοία έφυγαν από την Ουκρανία, εκ των οποίων μόνο 3 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών στάλθηκαν στην Αφρική και 1,3 εκατομμύρια στις φτωχότερες χώρες της Αφρικής. Όπως είπα, σχεδόν το 45% πήγε σε καλοφαγάδες ευρωπαϊκές χώρες, παρά το γεγονός πως όλη αυτή η συμφωνία παρουσιάστηκε με το πρόσχημα της διασφάλισης των συμφερόντων των αφρικανικών χωρών», υπογράμμισε ο Πούτιν στην Κοινοβουλευτική Διάσκεψη Ρωσίας-Αφρικής στη Μόσχα νωρίτερα φέτος.
Παίρνοντας την κατάσταση στα χέρια τους εν μέσω επίμονης υπερεθνικής ανικανότητας, η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Σλοβακία αποφάσισαν πρόσφατα να απαγορεύσουν οριστικά τις ουκρανικές εισαγωγές γεωργικών προϊόντων. Ήταν έκπληξη να βλέπεις την νούμερο ένα τσιρλίντερ της Ουκρανίας, την Πολωνία, σε αυτό το μείγμα. Η υποστήριξη για την Ουκρανία προφανώς τελείωσε εκεί που ξεκίνησε ο πολιτικός κίνδυνος για το κυβερνών κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη της Πολωνίας. Οι Πολωνοί αγρότες που διαμαρτύρονταν για τον αντίκτυπο των ουκρανικών εισαγωγών στα μέσα διαβίωσής τους κινδύνευαν να μετατραπούν σε πολιτική ευθύνη στις πολωνικές γενικές εκλογές που θα διεξαχθούν φέτος το φθινόπωρο. Όχι ότι η αλληλεγγύη της Πολωνίας με τους αγρότες της ΕΕ κράτησε πολύ. Συμφώνησε τελικά να άρει την ουκρανική απαγόρευση σιτηρών, αφήνοντας τους γείτονές της με λιγότερη δύναμη για να διαπραγματευτούν με τις Βρυξέλλες.
Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν πρέπει να ενεργούν εις βάρος της αλληλεγγύης για την Ουκρανία κατά τη διάρκεια του πολέμου. Προτού αποφασίσουμε μονομερώς να μπλοκάρουμε τους τρόπους εξαγωγής για ουκρανικά προϊόντα, πρέπει να έχουμε λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με το γιατί αυτό το σιτηρό ή άλλα προϊόντα δεν μεταφέρθηκαν περαιτέρω εκτός Ευρώπης και ποια είναι η ακριβής ποσότητα των ουκρανικών σιτηρών ή άλλων προϊόντων που είναι αποθηκευμένα σε ευρωπαϊκές αποθήκες. Πρέπει επίσης να γνωρίζουμε ποια είναι τα αιτήματα των διαμαρτυρόμενων αγροτών στα κράτη μέλη. Οποιαδήποτε μονομερής ενέργεια από τα κράτη μέλη θα είναι μόνο μια κίνηση υπέρ της Ρωσίας», δήλωσε η ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Sandra Kalniete. Το υπουργείο Γεωργίας της Ουκρανίας άσκησε επίσης πίεση. «Κατανοούμε ότι οι Πολωνοί αγρότες αντιμετωπίζουν μια δύσκολη κατάσταση, αλλά τονίζουμε πως τώρα η πιο δύσκολη κατάσταση είναι για τους αγρότες της Ουκρανίας», ανέφερε το υπουργείο.
Προφανώς οι Βρυξέλλες έχουν μια ατελείωτη προσφορά μετρητών από τους φορολογούμενους για να ρίξουν τα προβλήματα που δημιουργούν στον εαυτό τους, διασώζοντας τους πάντες, από αγρότες έως επιχειρήσεις για τις δικές τους μπούμερανγκ προσπάθειές τους να πλήξουν τη Ρωσία εν μέσω της κρίσης στην Ουκρανία. Γίνεται ολοένα και πιο σαφές πως αυτό που χρειάζεται απεγνωσμένα η ΕΕ είναι κάποια επίβλεψη από ενήλικες, αλλά οι διαθέσιμοι υποψήφιοι φαίνονται λίγοι.